Starfield Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  23 Nisan 2024

Oyun

Oyun dünyasında nadir yaşanan durumlardan biri, Starfield sayesinde gerçekleşiyor. Bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla yapımı ön siparişle satın alanlar, oyunu, bir hafta önceden oynamaya başladılar. Burada sıra dışı bir durum yok; asıl ilginç olan nokta, henüz geniş kitlelerce oynanmaya başlamayan Starfield’ın, modlanmaya açık yapısı sayesinde 500’ün üzerinde mod çıktı bile. Bu, kendi içeriğiyle dahi dolu dolu olan oyunun, ömrünün modlarla ne kadar uzun süreceğinin bir göstergesi. İlgili modlar içinde yapımda -şimdilik- resmî olarak bulunmayan DLSS desteğinin de olduğunu ve gayet düzgün çalıştığını söyleyelim. Daha asıl çıkışını yapmadan, SteamDB gibi ortamlardan anlık oyuncu sayısının -yalnızca Steam’de- 250 binlere ulaştığı görülebilen Starfield için bilgisayarınız ne kadar hazır? Dilerseniz gelin, oyunun sistem gereksinimlerine göz atalım ve yazımızı destekleyecek bazı videoları da sizlerle paylaşalım.

Starfield Minimum Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (21H1 güncellemesi gerekli)
  • İşlemci: Intel Core i7-6800K ya da AMD Ryzen 5 2600X
  • Bellek: 16 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti (8 GB) veya AMD Radeon RX 5700 (8 GB)
  • Depolama: 125 GB (SSD gerekiyor)

Starfield Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Güncel durumdaki Microsoft Windows 10 veya Windows 11
  • İşlemci: Intel Core i5-10600K ya da AMD Ryzen 5 3600X
  • Bellek: 16 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 2080 (8 GB) veya AMD Radeon RX 6800 XT (16 GB)
  • Depolama: 125 GB (SSD gerekiyor)

Güncellenmiş Bir Windows 10 veya Windows 11 Şart

Oyunun yönetmen koltuğunda oturan Todd Howard’ın, önceleri “Uzayda geçen Skyrim,” şeklinde nitelendirdiği ancak kısa süre önce “Skyrim’den ziyade Oblivion’ı daha çok andırıyor,” dediği Starfield, güncel Windows’larla gayet iyi geçiniyor. Aslında oyunun, teknik yönden daha önceki işletim sistemleriyle çalışmasına mani bir durum yok zira Starfield, The Elder Scrolls III: Morrowind’in kullandığı Gamebryo oyun motorunun güncellenmiş hâli Creation Engine 2 ile hazırlanıyor.

Bilgisayarınızdaki İşlemcinin Gücü, Oyun Deneyiminizi Tamamen Değiştirebilir

Elle hazırlanmış gezegenlerin yanı sıra prosedürel olarak hazırlanan sayısız gezegene iniş yapıp ilgili gezegenlerin gizemlerini keşfedebileceğiniz ve varsa yan görevlerini yapabileceğiniz Starfield, doğası gereği işlemciden azami oranda yararlanıyor. Bu da nispeten güçsüz işlemcilerin, ekran kartına darboğaz yapmasıyla sonuçlanıyor. Gamers Nexus’un geniş ölçekli testleri, bu durumu gözler önüne seriyor.

Aynı testler, oyun için açıklanan sistem gereksinimlerindeki örnek işlemcilerin, aslında oyunu “çalıştırmak” için yeterli olduğunu gösteriyor. Bu nedenle Starfield’ı, güçlü bir işlemciye sahip, canavar gibi oyun bilgisayarlarıyla oynamanızı öneriyoruz.

Önerilenler Listesindeki RAM’in Yetersiz Gelme İhtimali Var

Karşılaştığınız her karakterle uzun uzun diyaloglara girip onlardan görev alabildiğiniz, hatta yapmanız gereken asıl görevleri unutup yan görevlerin karşınıza çıkardığı ekstra yan görevlerle saatler geçirebildiğiniz Starfield, gerçekten devasa bir yapım. Bu devasalığın, sistem gereksinimleri tarafındaki yansıması, diğer tüm bileşenlerde olduğu gibi bellekte de görülüyor. Oyunu 1080p çözünürlükte ve ultra grafik ayarlarında oynamaya başladığınızda, sistem belleğinizin 15+ GB seviyesinde kullanıldığına tanıklık edebilirsiniz.

Önerilenler Listesindeki Ekran Kartları Sizi Biraz Üzebilir

Poligon zenginliği ve kaplama kalitesi bakımından günceli yakalamakla birlikte, karakterlerin yüz animasyonları konusunda o kadar da başarılı iş çıkaramayan Starfield, genel anlamda görsel bakımdan son derece hoş görünüyor. Bunun karşılığında sisteminizdeki ekran kartlarını biraz terleten yapım, önerilen sistem gereksinimleri listesindeki ekran kartlarını bile 1080p çözünürlükte hırpalamayı başarıyor. Bir dönemin efsanevi ekran kartı GeForce RTX 2080’in ağabeyi konumundaki RTX 2080 Ti, 1080p çözünürlükte ve ultra grafik detay seviyesinde, 60 fps standardının çok altında kalıyor.

İşte tam bu nedenle, en güncel ekran kartlarıyla donatılan oyun bilgisayarlarını tercih etmeniz gerekiyor. Çünkü GeForce RTX 40 serisi ekran kartları, Starfield ile kolayca baş edebiliyor.

Starfield Geldi, SSD’siz Oyun Bilgisayarı Kalmasın

Güncel birçok oyunun, sistem gereksinimleri listelerinde SSD kullanılması gerektiği belirtiliyor. Bu oyunlardan biri de Starfield oluyor. Yükleme sürelerinin kısa olmasının, oyun deneyimini baştan aşağı değiştirebildiği yapımın, her iki sistem gereksinimi listesinde de 125 GB alan kullandığı belirtilse de oyunun temel sürümü dahi 140+ GB alan kaplıyor. Oyunun ilerleyen dönemlerde alacağı güncellemeler ve Starfield’a haricî olarak yükleyeceğiniz oyun modlarını da hesaba kattığınızda, Starfield için SSD’nizde 200 GB yer ayırmanız gayet uygun olacaktır.

Eğer siz de Starfield’ın sistem gereksinimlerinin ne denli yüksek olduğunu, yalnızca yazdıklarımızla değil yazıya eklediğimiz videolarla da takip ederek öğrendiyseniz, bilgisayarınızı tepeden tırnağa değiştirmeyi planlıyor olabilirsiniz. Sistem yenileme maliyetlerini en az düzeyde tutup en yüksek performansı elde etmek isterseniz, sizi bekleyen “canavar”lar olduğunu belirtelim. Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk serisi oyun bilgisayarlarıyla yalnızca Starfield’ı değil, diğer tüm yeni oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı görseller eşliğinde deneyimleyebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Starfield kaç GB RAM?

    • Starfield için minimum 16 GB RAM önerilmekte, ideal deneyim için ise 32 GB RAM tavsiye edilmektedir. 8 GB RAM ile oyunun akıcı çalışması beklenmemelidir.
  2. Starfield 8 GB RAM ile oynanır mı?

    • 8 GB RAM, Starfield’ı oynamak için yetersiz kalabilir. Oyunun yüksek grafik ve performans gereksinimleri nedeniyle performans sorunları yaşanabilir.
  3. Starfield SSD şart mı?

    • Evet, Starfield için SSD şarttır. SSD, oyunun geniş açık dünyasındaki yüksek hızlı veri transferi gereksinimini karşılar ve yükleme sürelerini azaltır.
  4. Starfield hangi oyun motoru?

    • Starfield, Bethesda Game Studios’un geliştirdiği “Creation Engine 2” adlı oyun motorunu kullanmaktadır. Bu motor, geliştirilmiş grafik ve fizik simulasyonları sunar.
  5. Starfield hikaye modu kaç saat?

    • Starfield’ın hikaye modunu tamamlamak yaklaşık 30-40 saat sürer. Oyunun yan görevler ve keşif içerikleri ile bu süre daha da uzayabilir.
Paylaş: