Steam Workshop Nedir?

Monster Notebook  27 Ağustos 2023

İncelemeler

Saatlerce oynadığınız, üstüne bir de gönül bağı kurmaya başladığınız oyunlara hiç mod yüklemeyi düşündünüz mü ya da yüklediniz mi? Şu sıralar oyun modu yüklemek, az sonra anlatacağımız gibi birkaç tıklama ile kolayca gerçekleşen bir eylem olsa da bir zamanlar Mafia (1) için “Kurtlar Vadisi” modu yüklemek için bir nesil; internet kafelerde, Kadıköy korsan CD’cilerinde ya da forumlarda gençliklerinin önemli kısmını harcadılar. Neyse ki artık mod yüklemek için kırk takla atmaya da enikonu araştırma yapmaya da gerek yok çünkü 2011 yılından bu yana Steam Workshop/Atölye var. Peki, Steam Workshop Nedir? Gelin, bu sorunun yanıtına ve daha fazlasına birlikte bakalım.

Team Fortress 2 Eşyaları İçin Tasarlandı ama…

Doğuşu, Half-Life 2 sayesinde olan ve zamanla Valve’ın geliştirdiği oyunlar haricindeki yapımlara da kucak açmaya başlayan dijital oyun dağıtım platformu Steam, 2011 yılına gelindiğinde, bugün gibi o günlerde de hayli popüler olan Team Fortress 2 için oyun içi eşyalar yayımlanacak ayrı bir sistemi oyuncuların beğenisine sundu. Atölye ya da Steam’in İngilizce arayüzünü kullananlar için Workshop olarak geçen yardımcı program, Steam Topluluğu’nun bir parçası ve oyun modifikasyonunu kolaylaştırmaya, oyunlara, yeni dijital içerikler eklemeye imkân tanıyor. The Elder Scrolls V: Skyrim’e yeni oyun içi arayüz, silah, doku, görev ve benzeri içerikler kazandırarak inanılmaz bir popülerliğe ulaşan Steam Atölye, artık diğer birçok oyun için de vazgeçilmez bir konumda bulunuyor. Steam kullanıcılarının kendi modlarını da oluşturup yayımlayabilmelerine olanak veren sistem; harita, bölüm, kostüm gibi oyun içi unsurların da eklenebilmesini sağlıyor. Bunun için verebileceğimiz en iyi örnek, Türkiye’de de çok sevilen Euro Truck Simulator 2 olabilir.

Gerek oyuncular gerekse profesyoneller tarafından hazırlanıp yüklemeye hazır hâle getirilen içeriklerin, Steam Workshop aracılığıyla oyunlara eklenmesi son derece kolay. Bu süreçte mod yüklemek için ilgili oyun modu ya da oyun içi içeriğe abone olmanız yeterli, sonrasını Steam otomatik olarak hallediyor. Steam Atölye aracılığıyla oyun içi içerik indirip yüklemeniz, ilgili içeriklerin dosya boyutuna da bağlı olarak hayli kısa sürüyor. Sözün özü, eskiden olduğu gibi oyunun kurulu olduğu dizini arayıp bulmak, eski dosyaları yedeklemek, yeni dosyaları dizine aktarmak ve doğruluk taraması yapmak gibi süreçlerle siz uğraşmıyor, sadece modun keyfini çıkarıyorsunuz. Tüm bu işlemlerin ardından indirip yüklediğiniz modu beğenme veya beğenmeme seçeneğiniz de mevcut; böylece modların popülerliğini belirlemeye katkıda bulunabiliyorsunuz.

Steam Atölye Nasıl Çalışıyor ve Atölye Ögeleri Ücretsiz mi?

Zaman içinde tam anlamıyla bir oyun modu ve oyunlar için dijital içerik deposuna dönüşen Steam Atölye, oyun geliştiricilerin izinleri ve talepleri çerçevesinde oyunlar için etkinleşebiliyor. Oyun geliştiricilerin, oyunlarını Steam’de yayımlarken Steam Atölye’ye bağlama imkânları bulunuyor ve geliştiriciler, oyunları için nice içeriğin topluluk tarafından oyunlarına entegre edilmesini arzu ediyorsa bahse konu bağlama işlemini onaylıyorlar. Sonrasında Steam Topluluğu’nun yardımcı programı Atölye devreye giriyor ve oyun içi içeriğin nereye nasıl konumlandırılacağı gibi teknik meseleleri arka planda tamamlıyor. Aralarında sizin de bulunduğunuz oyun tutkunlarına, favori yapımlarını mod desteğiyle oynamak kalıyor.

Steam Atölye’den indirilen oyun içi içeriklerin ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğu, Atölye’nin en merak edilen yanlarından biri oluyor. Farklı oyunlar için hazırlanan içeriklerin çok büyük kısmı, oyunculara ücretsiz olarak sunuluyor ancak kimi premium modlar ya da içerikler, çoğu zaman cüzi bir ücret karşılığında Steam hesabınıza tanımlanabiliyor. Şayet satın aldığınız mod veya içerikten memnun değilseniz, Steam sizi, bu noktada da yalnız bırakmıyor ve maksimum 2 saat oynama sınırıyla oyunlarınızı iade edebildiğiniz gibi beğenmediğiniz modları da benzer şekilde iade edebilme imkânını da size sağlıyor. Tüm bunlara ek olarak Steam, ücretli olarak sunulan mod/oyun içi içeriklerin gelirlerinin büyük kısmını, içerik sahiplerine doğrudan ödüyor.

Eğer şimdiye kadar Steam Atölye ile tanışmadıysanız, en sevdiğiniz oyunların Atölye sayfalarına göz atın ve bu oyunlara modlar ekleyerek keyifli vakit geçirmeye hazırlanın.

Paylaş: