SWAT 4’ün Ruhani Devamı Ready or Not ile Mutlaka Tanışın!

Monster Notebook  13 Mayıs 2022

Oyun

Değerli ve geri alınamaz vaktimizi, remaster ya da remake oyunlardan ziyade yepyeni yapımlara ayırmak istediğimiz için oyun geliştiricilerin yaratıcılık sıkıntısı yaşadıklarından ve yeni fikrî mülkiyet oluşturma konusunda girdikleri maddi/entelektüel darboğazdan zaman zaman şikâyet ettiğimiz oluyor. Özellikle bazı AAA oyun geliştiricilerin, kabul gören formüller üzerinden, vaktimize pek de değer vermeyen, birbirinin tekrarı görevlerle doldurulmuş açık dünya formundaki oyunlarına bu nedenle mesafeli yaklaşabiliyoruz. Neyse ki cesur ve yetenekli bağımsız oyun geliştiriciler var da anılarımızı depreştirirken bize yeni bir oyun oynadığımız hissini veren başarılı yapımlara imza atıyor. 2000’lerin efsane oyun stüdyolarından Irrational Games’in imzasını taşıyan SWAT 4’ün ruhani devamı olarak adlandırabileceğimiz Ready or Not, böylesi oyunlar içinde bulunuyor. Yazıyı hazırladığımız dönem itibarıyla Erken Erişim aşamasında olan ve düzenli şekilde güncellenen yapım hakkında daha fazla bilgi edinmeye ne dersiniz?

Özlenen PvE Formlu Taktik FPS

Daha önce adını duymadığımız bir oyun stüdyosu olan VOID Interactive tarafından, Unreal Engine 4 oyun motoru kullanılarak geliştirilen Ready or Not, tek başınıza ya da arkadaşlarınızla deneyimleyebileceğiniz, PvE temelli bir taktik FPS oyunu. Yapımdaki hedefiniz, oyunun size verdiği bilgilendirme doğrultusunda, silah ve ekipmanlarınızı hazırlayıp ulaştığınız yerdeki suçluları takımınızla birlikte etkisiz hâle getirmek ve masumları/rehineleri kurtarmak. Aklınıza “Bu oyunun Rainbow Six Siege’den ne farkı var? gibi sorular geliyorsa, Ready or Not’ta doğrudan doğruya yapay zekâ tarafından yönetilen suçlulara karşı mücadele etmeniz gerektiğini ifade edelim. Tabii yapay zekânın, sizi en az gerçek bir oyuncu kadar uğraştırabileceğini de ekleyelim.

Oyunun bu denli ses getirmesinde ise kısaca aktardığımız oyun mekanikleriyle birlikte yapımın oynanışındaki tokluk ve gerçekçilik yatıyor. Sabırlı oyuncuları ödüllendiren, “silah sıka sıka giderim,” diye düşünenleri ise fena hâlde cezalandıran Ready or Not’ta gerçekçilik o kadar yüksek ki oyunda gerçekçiliğin artması için geliştiriciler; balistik penetrasyon, mermi sekmesi ve mermi momentumu gibi modellemeleri de yapımın kalbine yerleştiriyor. Böylece hedefinize yaklaşırken ve elinizdeki mühimmatı kullanırken iki kez düşünmeniz gerekiyor. Tek bir hatalı hamleniz, masumların/takım arkadaşlarınızın yaralanması ya da ölmesi ile sonuçlanabiliyor.

Farklı Oyun Modları, Farklı Mekânlar, Farklı Deneyimler

Baskın, bomba imha, rehine kurtarma gibi modlarla zenginleştirilen oyunun kendi içindeki mekanikler kadar organik kontrol ve etkileyici manevra sistemi de dikkat çekiyor. Bu tür oyunlarda milimetrik hareketlerin ne denli önemli olduğunu bilen geliştirici ekip, oynanışın doğallığını zirveye taşıyacak iyileştirmeler sunuyor.

Ready or Not’ın elini güçlendiren başlıca etmenler arasında çevre ve operasyon uygulayacağınız alanların tasarımı da bulunuyor. Özellikle bina tasarımları tarafında eşine az rastlanır bir detayla sizleri kucaklayan oyunda hiç ummadığınız yerlerden ummadığınız düşmanlar çıkabiliyor ve girdiğiniz yapıların gizli bölmelerinden rehineler kurtarmanız mümkün olabiliyor. Mekânlara giriş yaparken birden fazla opsiyonunuz oluyor. Örneğin, elinizdeki kameralı ekipmanlarla oda içinde nelerin olduğunu görüntüleyip buna göre plan yapabileceğiniz gibi kapıya dinamit yerleştirip sert bir baskın gerçekleştirmenize de olanak tanınıyor. Ancak başta da belirttiğimiz gibi sabırlı davranmanız ve taktik hamlelerle minimum hata yapmanız gerekiyor. Bu süreçte takım arkadaşlarınızla ve suçlu/sivillerle iletişim kurmanıza da imkân veren Ready or Not’ta son derece akıllıca tasarlanmış komut sistemi, yapımın mükemmelliğe bir adım daha yaklaşmasını sağlıyor.

Silah çeşitliliği, silahların kişiselleştirilebilmesi, operasyon türüne uygun ekipmanlar kullanabilme ve daha sayısız özellikle donatılan Ready or Not, Erken Erişim’deki hâliyle bile takdir toplarken oyunun tam sürümünde nasıl olacağını tahmin dahi edemiyoruz. Eğer türe meraklıysanız, yapımı en kısa sürede deneyimlemenizi öneririz.

Paylaş: