Tarih Bilginizi Üst Seviyelere Çıkartacak 5 Oyun

Monster Notebook  23 Haziran 2021

Oyun

Oyunları eğlenmek için başvurduğumuz bir medyum olarak değerlendirsek de öyle yapımlar önümüze çıkıyor ki kendimizi eğlenceli bir tarih dersinin ortasında gibi hissedebiliyoruz. Hangi medeniyetlerin, hangi medeniyetlerle, hangi gerekçelerle savaştıklarından tutun da ülkelerin önemli isimlerinin aldıkları stratejik ve tarihin seyrini değiştirecek kararlara dek pek çok unsuru, oyunlarla görebilmemiz mümkün oluyor. İçerisinde kurgu da bulunduran Assassin’s Creed gibi seriler evet, belirli tarihî dönemlere ışık tutulabilmesi açısından yararlı olabiliyor. Ancak gerçek tarihî verilerden hareketle hazırlanan sıra tabanlı strateji oyunları ve büyük strateji oyunları, tarih bilgimizi kademe kademe artırabilmemiz açısından daha yararlı olabiliyor. Gelin, tarih bilginizi üst seviyelere çıkaracak beş oyuna birlikte göz atalım. Ama unutmayın, bu oyunlar haricinde de pek çok yapım, tarih bilginizi hedeflediğiniz düzeye getirmeniz noktasında size yardım edebilir.

  1. Sid Meier’s Civilization VI

Serinin takipçileri tarafından önceki oyunlar kadar tutulmasa da tarihî verileri derli toplu sunması bakımından dikkate almanız gereken oyunlardan biri hiç kuşku yok ki Civilization VI. Oyundaki önemli medeniyetler DLC olarak sunulsa bile hem oyunun kendine has yapısını deneyimleyebilmeniz hem de medeniyetlere dair ayrıntıları keyifli şekilde öğrenebilmeniz açısından ilginizi çeken DLC’leri oyuna eklemenizi öneririz.

  1. Rome: Total War

Dönem filmleri gibi dönem oyunları da var ve Roma dönemini en iyi aktaran yapımların başında, Rome: Total War geliyor. Grafikleri ve arayüzü elden geçirilmiş “remastered” sürümü de yayımlanmışken zamanın kumlarına meydan okuyan büyük strateji türündeki oyunu tecrübe etmelisiniz. Tam bir savaş simülasyonu oyunu olarak nitelendirebileceğimiz yapım, bir zamanların en güçlü ordusunun komutasını ele almanıza imkân veriyor. İnce stratejiler uygularken düşmanlar ve rakipler hakkında bilgi sahibi olmanız ve bu coğrafyanın ayrıntılarını en iyi şekilde öğrenmeniz de mümkün oluyor.

  1. Victoria II

Paradox Interactive’in üçüncü oyun üzerinde çalıştığı bilgisi gelmişken listeye Victoria II’yi eklememek olmazdı. Oyunun Steam sayfasındaki etiketleri arasında görebileceğiniz, “tarihsel”, “siyaset simülatörü” gibi ifadeler, oyunu yeterince tanımlıyor. Halkınızı, mutlak monarşi çağından alıp sömürgeler vasıtasıyla büyütmeyi deneyeceğiniz oyunda dikkat etmeniz sayısız ayrıntı var. Bir döneme ışık tutması açısından tarihe meraklı olan herkesin tecrübe etmesi gereken yapım, 1835 yılında başladığı tarih akışını İkinci Dünya Savaşı’na kadar sürdürüyor. Oyunda karşınıza çıkacak görevlerden bazılarının, gerçek tarihî olaylardan alındığını ekleyelim. Yayımlanmasının üzerinden biraz zaman geçmiş olmasına rağmen kendinizi rahatça kaptıracağınız Victoria II, üçüncü oyun gelene kadar serinin en iyisi konumunda.

  1. Crusader Kings III

Listeye, bir başka Paradox oyunu olan Crusader Kings III ile devam ediyoruz ve bu kez sizleri, Orta Çağ’ın bir yanı karanlık diğer yanı şatafatlı dönemlerine tanıklık etmeye çağırıyoruz. Aristokrat ya da kraliyet kökenli bir hane seçerek başladığınız oyunda, birçok parametreyi dikkatlice kontrol edip yönetmeniz şart. Toprak kazanmak, dinî cemaatlerle iş birliği yapmak, siyasî manevralarda bulunmak sizi oyunda başarılı kılabilir ancak oyunun tarihî akışında, derinlemesine analiz etmeden atacağınız her adım, sizin için üzücü sonuçlar doğurabilir. Orta Çağ’ın gergin atmosferini iliklerinize kadar yaşamanızı sağlayacak yapımı beğenirseniz, hâlihazırda oynaması ücretsiz olan ikinci oyuna da göz atmanızı öneririz. Ancak ikinci oyunun DLC’lerinin çok fazla sayıda olduğunu ve toplam fiyatının, pek de makul sayılmadığını belirtelim.

  1. Age of Empires III: Definitive Edition

Grafikleri ve arayüzü yenilenmiş sürümüyle strateji meraklılarının beğenisini kazanan Age of Empires III: Definitive Edition, tamamen Türkçe alt yazı desteğiyle senaryo görevlerindeki olay örgülerini daha rahat anlamanıza yardım ediyor. Ayrıca oyunun ana menüsündeki “Külliyat” kısmına girdiğinizde sizleri, devasa bir bilgi hazinesi karşılayacak. Medeniyetler ve önemli kişilikler hakkındaki ayrıntıları bu sayede keyifle öğrenebilirsiniz.

Paylaş: