Tekrar Oynadığınıza Değecek 10 Remastered Oyun

Monster Notebook  22 Eylül 2022

Oyun

Oyun kültürünüzü zenginleştirmek için bundan on yıllarca önce çıkmış yapımları oynamak istiyor olabilirsiniz. Ancak böylesi eski oyunları oynamaya kalktığınızda tatsız bir sürprizle karşılaşabilir, güncel donanımlarınız ya da işletim sisteminiz nedeniyle ilgili oyunu çalıştıramayabilirsiniz. Neyse ki pek çok oyun firması, çıktığı dönemde ses getiren oyunlarının ana mekaniklerine müdahale etmeden, eski oyunlarını küçük/büyük dokunuşlarla iyileştirip yeni nesil donanım ve işletim sistemleriyle uyumlu hâle getiriyor, ya da başka bir tabirle “remaster” ediyor. Oyunun temel sürümünün görsel, işitsel ve teknolojik açıdan iyileştirilmesini ifade eden bu kavram sayesinde eski oyunlar, birer piksel yığını şeklinde görünmüyor. Ayrıca geliştirici ekibin oyun aracılığıyla oyuncuya yansıtmak istediği deneyim bütünlüğü de bu işlem neticesinde aynen korunuyor. Peki, son yıllarda çıkan ve yıllar sonra tekrar oynadığınıza değecek 10 remastered oyunun hangileri olduğunu öğrenmeye ne dersiniz?

1. Full Throttle Remastered (2017)

Tim Schafer’ın oyunculara en büyük hediyelerinden biri hiç şüphesiz 1995 çıkışlı Full Throttle’dı. LucasArts’ın point and click macera oyunlarının zirve yaptığı dönemde yayımlanan ancak eski sürümü, güncel bilgisayarlarda maalesef bir piksel yığını olarak görüntülenebilen yapımının remastered hâli, oyunun aslına sadık kalınarak hazırlanmış durumda. Geniş ekran desteği, çözünürlüğü artırılmış dokular, el çizimi karakterler ve yüksek tanımlı ara sahneler, Full Throttle’ın tekrar tekrar keyifle oynanabilmesini sağlıyor.

2. Grim Fandango Remastered (2015)

Söze madem Tim Schafer ve LucasArts ile başladık, listenin ikinci sırasında da bu efsanevi isim ve markaların bir başka oyunu, Grim Fandango ile devam edelim. 1998 yılında çıktığında gerek sanat tasarımı gerekse sanat yönetimiyle adından söz ettirirken klasik Hollywood filmlerine yaptığı akıllıca göndermelerle de oyuncuları bol bol gülümseten yapım da geçtiğimiz yıllarda kardeşi Full Throttle gibi elden geçirildi ve remastered hâliyle oyuncuların beğenisine sunuldu. Eğer oyunu ilk çıktığı dönemde oynayıp hikâye gidişatını hayal meyal hatırlayanlardansanız, hiç durmayın ve Grim Fandango Remastered sürümünü mutlaka oynayın.

3. Resident Evil HD Remaster (2015)

Hayatta kalma korku türünün ilk örneği olmasa da türün doğum zamanlarının en iyi örneği olan Resident Evil da orijinal sürümüyle yaşını fazlaca belli eden bir oyundu. Neyse ki Capcom, Nintendo ile bir anlaşma yaparak orijinal oyunun remake versiyonunu 2002 yılında yayımladı. Aslına birçok yönden sadık kalınarak hazırlanan remake’in remastered sürümü ise 2015 yılında bizlerle buluştu. 2015 çıkışlı yapım; görsel ve işitsel yönden olduğu kadar kontrol bakımından da orijinal oyuna kıyasla çok daha iyi durumda.

4. Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (2016)

Gelmiş geçmiş en iyi konsollardan biri olarak kabul edilen PlayStation 2 için hazırlanan ve serinin takipçilerini kendine hayran bırakan Final Fantasy X ve X-2 oyunları, 2000’lerin başlarında bu konsola sahip olanlar için inanılmaz bir deneyimdi. Ancak hem bu konsolun artık üretilmemesi ve oyunun orijinalinin görsel açıdan fazla pikselleşmiş ve düşük çözünürlüklü kalması, yapımın remaster edilmesini gerekli kıldı. Kolları sıvayan Square Enix, her iki oyunu başarılı şekilde elden geçirip güncel sistemlerle uyumlu hâle getirdi.

5. Fahrenheit: Indigo Prophecy Remastered (2015)

Sonraları adını Heavy Rain ve Beyond: Two Souls gibi film tadında oyunlarla duyuracak olan Quantic Dream’in ilk yıldız oyunu Fahrenheit: Indigo Prophecy, remastered kervanına haklı olarak katılan oyunlardan biri. Eski düşük çözünürlüklü dokularla vedalaşıp çözünürlük ve birtakım görsel noktalarda iyileştirmelerle 2015 yılında tekrar yayımlanan yapımı henüz oynamadıysanız, oyunun bu sürümü sizin için harika bir fırsat.

6. Dark Souls II: Scholar of the First Sin (2015)

Listemizdeki en kapsamlı remastered sürüm oyunlardan biri olan Dark Souls II: Scholar of the First Sin, serinin orijinal oyununa kıyasla sayısız iyileştirme ve geliştirme ile geliyor. Oyunun daha önce yayımlanan ek paketlerini kapsayan remastered versiyonda; eşya açıklamalarından düşman yerleşimlerine, grafiklerden oyunun zorluk seviyesine kadar pek çok yenilik mevcut.

7. Grand Theft Auto: The Trilogy – Definitive Edition (2021)

Rockstar Games’in efsanevi oyunları; GTA III, GTA Vice City ve GTA San Andreas’ı kapsayan oyun paketi, her üç oyun farklı bir oyun motoruyla geliştirilmiş olsa da remastered tanımına tam anlamıyla uyuyor. Şehirlerden karakterlere, seslendirmelerden radyo kanallarına kadar her şeyin yerli yerinde olduğu ve orijinal sanat tasarımının izinden ayrılmayan üçlemede en önemli fark, grafik kalitesindeki artış.

8. Uncharted: The Nathan Drake Collection (2015)

PlayStation sahibi olmayan oyun tutkunlarına bile oyun konsolu satın aldıran Uncharted’ın ilk üç oyununu kapsayan remastered paket, görsel iyileştirmelerin yanı sıra macera tutkunları için farklı zorluk modları sunuyor. Bu seriyi PlayStation 3 döneminde oynayamadıysanız PS4 veya PS5 konsolunuzla Nathan Drake’in nefes kesen maceralarını yepyeni oyun modlarıyla deneyimleyebilirsiniz.

9. Mass Effect Legendary Edition (2021)

BioWare’in en iyi oyun serilerinden biri olan ve uzay temalı bilim kurgu oyunları söz konusu olduğunda parmakla gösterilen Mass Effect serisi de kısa süre önce remastered sürümüyle oyuncuların karşısına çıktı. Orijinal üçlemeye büyük oranda sadık kalmakla birlikte grafik geliştirmeleri içeren ve oynanış tarafındaki birtakım hataları giderilen yenilenmiş üçleme, kesinlikle tekrar oynanmaya değer.

10. Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 ReMIX (2017)

PlayStation 2 ve PlayStation 3 döneminin en sevilen oyunlarından Kingdom Hearts 1 ve 2, PC oyuncularının da bu dünyayı keyifle tecrübe edebilmeleri için remaster edildi. Yenilenen iki oyundaki iyileştirmeler öylesine kapsamlı ki remastered sürüm “1,5” ve “2,5” olarak adlandırıldı.

Paylaş: