The Elder Scrolls V: Skyrim’in Yıllara Meydan Okumasının Sırrı

Monster Notebook  14 Nisan 2020

Oyun

Bethesda, geçen yıl Fallout 76 nedeniyle oyuncular tarafından haklı olarak biraz hırpalanmış olsa da 2011 yılında çıkardığı The Elder Scrolls V: Skyrim sayesinde, hâlâ fazlasıyla saygı gören markalardan biri olmayı sürdürüyor. Aradan geçen neredeyse 10 yıla rağmen, popülerliğini yitirmeyen Skyrim’in, yıllara meydan okumasının arkasında neler var; gelin birlikte göz atalım.

Güçlü Atmosfer ve Ayrıntılarla Dolu Çevre

Oyunun daha en başında, kendinizi Skyrim evreninde yaşıyor gibi hissetmenizi sağlayacak bir dolu unsur bulunuyor. Dikkatinizi öncelikle çekecek olan ve âdeta o dönemlerde hazırlanmış gibi duran müzikler, oyunda yaşadığınız her ana öylesine güzel uyum sağlıyor ki bazen durup yalnızca müzikleri dinlemeniz bile mümkün hâle geliyor. Müziklerin atmosfere katkısı yadsınamaz; ama ses efektlerini de unutmamak gerek; zira oyunda hava ve doğa koşullarını çok iyi bir biçimde yansıtan sesler bulunuyor.

Çevre ve bina tasarımları da Skyrim evreninin kadim bir üyesi gibi hissetmenizde önemli rol oynuyor. Whiterun’da dolaşırken karşılaştığınız ortamların Markarth’tan farklı olması, girebildiğiniz alanların iç dekorasyonları, okuyabildiğiniz hatta koleksiyonunu yapabildiğiniz kitaplar, oyun için ne denli yoğun bir emek harcandığını gösteriyor. Tüm bu emeklerin karşılığı da oyuncuların takdiri olarak karşılık buluyor.

İleri Düzeyde Kişiselleştirilebilirlik ve Yapılmayı Bekleyen Düzinelerce Görev

Yalnızca karakter yaratma ekranında bile dakikalarınızı rahatlıkla harcayabileceğiniz Skyrim, aksiyona girip Dragonborn olduğunuzu adım adım keşfetmeye başladığınızda, size inanılmaz bir özgürlük sunuyor. Karakterinizin kıyafetinden yeteneklerine dek pek çok şeyi değiştirip, level atlama keyfine varmaya başladığınızdaysa oyun karşısında onlarca saati devirmiş olarak buluyorsunuz kendinizi. Görev konusunda da ucu bucağı bulunmayan Skyrim’de, kimi zaman iyilere kimi zaman da “kötü”lere hizmet ederek deneyim puanları kazanabiliyor; bazen yaptığınız yanlışlardan dönmenin yollarını arıyorsunuz. Yapım bir süre sonra sizi öylesine avuçlarının arasına alıyor ki bulduğunuz her fırsatta oyunu açıp biraz daha ilerleme kaydedebilmek için kendinizle mücadele etmeye başlayabiliyorsunuz. İşte biz buna, başarılı oyun tasarımı diyoruz. Görevlerin yanı sıra, merakınıza yenilip, girdiğiniz mağaralarda yaşayacağınız maceranın da toplayacağınız ganimetin de haddi hesabı yok.

Kullanılabilecek Sayısız Mod ve Konsollara Gelen Güncel Sürümler

2011 yılında yayınlandığında, Skyrim için birçok mod üretilmeye başlanmıştı. Çevre kaplama detaylarını artıran yüksek çözünürlük paketleri, envanter ekranının daha konforlu hâle gelmesini sağlayan araçlar, kıyafet ve görünüm değiştirme gibi özellikler, hep modlar sayesinde var olabildi. Oyunu orijinalinden daha iyi kılan modlar, 2016 yılında Bethesda’nın Skyrim Special Edition’ı çıkarıp, resmî mod desteği sunmasıyla, daha geniş kitleler tarafından kullanılır hale geldi. Bu da oyuna uzak olan oyuncuların, Skyrim topluluğuna katılmasını ve yapımın güncelliğini muhafaza etmesinde etkili oldu.

2016’da yayınlanan Skyrim Special Edition, yeni nesil konsolları da ziyaret etti. Bununla da kalmadı; 2017 yılında Nintendo Switch’e de geldi. Yeniliklere ve oyunu güncellemelere doymayan Bethesda, Skyrim VR ile sanal gerçeklik başlığı aracılığıyla, Skyrim dünyasını tecrübe etmek isteyen oyun tutkunlarının gönlünü kazandı. Oyunun VR versiyonu, PC ve PS4 sahibi oyuncuların beğenisini kazandı.

Her Seviyede Nefes Kesen Mücadeleler

Oyuncuların kendilerini, nasıl Skyrim’in bir parçası gibi hissedeceklerini inceden inceye hesap eden ve en doğru formülü şimdilik bu oyunda kullanan Bethesda, her bir aşamada, görev icabı ya da rastlantısal olarak nefes kesen mücadelelere girmenizi sağlıyor. Kimi zaman insanlara kimi zaman da doğaüstü varlıklara karşı koymanız, başarma duygunuzu biraz daha perçinliyor. Oyundaki çevreye ait karakterlerin, yaptıklarınız karşısında size karşı tutumlarını değiştirmeleri ve sizi “aile”ye dâhil etmeleri de bu duyguyu zirveye taşıyor.

Oyunun yaygın şekilde paylaşılan videolara konu olan esprileri, ilgi çekici müzikal anlar ve efsanevi sahneleri de yapımın oyuncular arasındaki popülerliğini korumasında etkili oluyor. Bethesda, The Elder Scrolls V: Skyrim ile başarı çıtasını öyle yüksek bir noktaya koydu ki bir sonraki TES oyununda ne yapacaklar; merakla bekliyoruz.

Paylaş: