The Lord of the Rings: Gollum ile Mordor Hasreti Sona Erecek!

Monster Notebook  8 Nisan 2022

Oyun

Hüküm Dağı’nın ateşinde dövdüğü Tek Yüzük, Sauron’a hayal ettiği iktidarı sonsuza değin sağlayamadı, hatta onun ölümüne bile sebebiyet verdi. İkinci Çağ’ın sonlarında oluşan güçlü İttifak karşısında mağlup edilen Sauron’un parmağı kesildi ve Tek Yüzük alındı. Ancak yüzüğü elde eden Isildur’un da akıbeti, Sauron’dan pek farklı olmadı. Ferah Çayırlar Felaketi şeklinde adlandırılan bu elim günde Isildur, Orklar tarafından düşürüldüğü pusuda kendisi ve üç oğluyla birlikte öldürüldü. Isildur’un taşıdığı Tek Yüzük ise Anduin Nehri’nin derinliklerinde kayboldu. Ta ki Üçüncü Çağ’ın 2430’uncu yılında, bir Stoor Hobbit’i olarak doğan Sméagol’ın aklını çelene kadar. Yetişkinlik döneminde, kuzeni Deagol’la balık tutmaya giden Sméagol, kuzeninin tesadüfen bulduğu Tek Yüzüğün cazibesine kapılarak onu, akrabasından istedi. Ama kuzeninden olumsuz yanıt alınca içindeki karanlık tarafa yenilerek Deagol’ı öldürdü ve Tek Yüzüğe sahip oldu. Artık Sméagol, Tek Yüzüğün sağladığı güçle sıradan bir Stoor Hobbit’inden farklı olarak altı asır boyunca yaşayacaktı ve yüzük, ona, kötü niyetli ve sinsi Gollum karakterini kazandıracaktı.

Daedalic Entertainment’ın En Önemli Oyunu

R. R. Tolkien’in zamansız eserlerinden The Hobbit’te ilk defa karşımıza çıkan ama beyaz perdede, Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filmiyle boy gösteren Gollum’la oyun dünyası kapsamında defalarca karşılaştık. Hatta kendisine en son Middle-earth: Shadow of Mordor ve Shadow of War oyunlarında denk geldik. Tolkien külliyatına göre Tek Yüzüğü en uzun müddet taşıyan Hobbit olması, yüzüğü başkalarına kaptırmama konusundaki ustalığı ve yüzüğün, sahiplerini ne hâle getirebildiğini göstermesi haricinde ciddi bir rolü bulunmayan Sméagol/Gollum’un günün birinde bir baş kahramana dönüşeceğini pek tahmin etmiyorduk. Deponia serisiyle tanıdığımız ve genellikle orta karar oyunlara imza atan Almanya merkezli Daedalic Entertainment’ın, AAA formunda bir Gollum oyunu yapmasına bu nedenle epey şaşırdık. Şirketin en geniş çaplı oyunu olma unvanına sahip The Lord of the Rings: Gollum, Orta Dünya hayranlarının radarına tam da bu nedenle girmiş durumda.

Kişilik Bölünmesi Yaşayan Bir Baş Kahraman: Gollum

İlk defa 2019 yılının başlarında duyurulan ve 2021 yılı itibarıyla yayımlanacağı belirtilen The Lord of the Rings: Gollum, tek kişilik deneyime odaklanan bir aksiyon macera oyunu şeklinde tanımlanıyor. Yayımlanan tanıtım ve kısa oynanış videolarından, Gollum’un yaşadığı kişilik bölünmesinin oynanışa doğrudan etki ettiğini görebiliyoruz. Külliyata göre yüzüğün kendisini yozlaştırmasına istinaden, birlikte yaşadığı topluluktan uzaklaştırılan Gollum, yaşadığı yere epey yakın olan Dumanlı Dağlar’ın güneş görmeyen derinliklerine doğru yerleşiyordu. Tanıtım videolarında, Gollum’un yaşadığı yerin Orklar tarafından işgali ve Sméagol/Gollum’un birbiriyle çatışma yaşayarak bu alandan ayrılması gibi detaylar görülüyor. Bir baş kahraman formunda yönettiğimiz Gollum’un yaşadığı kişilik bölünmesinin bazı sonuçlarını ise biz belirleyebiliyoruz. Örneğin, düşmanla karşılaşıldığında onlara sinsi saldırılar düzenleyebileceğimiz gibi ortamdan gizlice ayrılmamız mümkün olacak. Oyun boyunca verdiğimiz kararlar ise Gollum’un kişiliğini olumlu ya da olumsuz anlamda etkileyebilecek.

Gollum’un Kara Kule ve Kuyutorman Maceraları Bizi Bekliyor

Geliştirici ekibin verdiği bilgilere göre doğrudan doğruya Tolkien külliyatıyla ilintisi bulunmayan fakat Orta Dünya gerçekliğinden de kopuk olmayan The Lord of the Rings: Gollum, karakterimizin Kara Kule/Barad-dûr’da esir tutulduğu dönemleri ve Elflerle birlikte Entlerin yaşadığı Kuyutorman’daki serüvenlerini deneyimlememizi sağlıyor. Şu an için oyunla ilgili pek fazla bilgi bulunmasa da Gollum’u üçüncü şahıs perspektifinden kontrol edip platform unsurlarından yararlanarak ulaşılması güç yerlere varabileceğimiz yine videolardan anlaşılıyor. Oyunda herhangi bir silah kullanıp kullanmayacağımız, Tek Yüzüğün oyun sürecine katkısı gibi detaylar şimdilik belirsiz.

Yüzüklerin Efendisi sinema filmi üçlemesiyle Gollum’a hem sesini hem de görünümünü bahşeden İngiliz aktör Andy Serkis’le çalışmadıklarını açıklayarak oyunu merakla bekleyenleri biraz üzen Daedalic Entertainment’ın, prodüksiyon bütçesi tarafında, oyunun yayıncısı Nacon’dan ciddi bir destek aldığını söyleyebiliriz. Sekizinci ve dokuzuncu nesil oyun konsollarına ek olarak PC platformuna bu yıl içinde çıkacağı belirtilen The Lord of the Rings: Gollum, Mordor hasretiyle yanıp tutuşan tüm oyuncular için yılın öne çıkan oyunlarından biri olmayı başarıyor.

Paylaş: