Tüm Zamanların En İyi 10 Aksiyon Oyunu

Monster Notebook  11 Eylül 2020

Oyun

Oldukça geniş bir yelpazeye ayrılan aksiyon oyunlarının en akılda kalıcı örnekleri, şüphesiz 1980’li yıllarda çıkan Contra ve Final Fight gibi yapımlardı. Sonraları onların arasına Metal Slug gibi oyunlar da katıldı. Dönemin teknolojileri kullanılarak geliştirilen yapımlar, bir aksiyon oyunundan beklenenleri sunarken oyuncuların, el-göz koordinasyonlarını ve doğru zamanda doğru tuşlara basma kabiliyetlerini artırıyordu.

Zamanla teknoloji gelişti ve oyuncuların, aksiyon oyunlarından beklentileri giderek farklılaştı. İşte, tam bu nedenle tüm zamanların en iyi aksiyon oyunları listesine yalnızca modern oyunlardan bazılarını alabiliyoruz. Eğer listeye katkıda bulunmak isterseniz, kendi “Top 10” listenizi yorum bölümüne bırakmayı unutmayın. Şimdi gelelim alfabetik olarak hazırladığımız en iyi 10 aksiyon oyunu listesine:

1) Batman: Arkham Asylum

Christopher Nolan’ın 2008’de ortalığın tozunu attıran “The Dark Knight” filminin şokunu henüz üzerimizden atlamadan 2009 yılında, o güne dek yapılmış en iyi Batman oyunu olan Batman: Arkham Asylum çıkageldi. Oyun, Batman’in çok bilinen hikâyesini oldukça çarpıcı şekilde anlatması bir yana, kurgusu ve ilerleyişiyle modern aksiyon oyunlarının nasıl olması gerektiğiyle ilgili âdeta ders veriyordu.

2) Devil May Cry 3: Dante’s Awakening

Her şey gizemli karakter Arkham’ın, Dante’nin dükkânını ziyaret edip ona kardeşiyle ilgili bilgiler vermesiyle başlar. Önceki iki oyunun da öncesini anlatan DMC 3, Dante ile oynadığımız en eğlenceli, çözmesi biraz zaman alan bulmacalarla dolu, komboların havada uçuştuğu bir oyundu.

3) God of War 3

Birçok oyuncuya PlayStation aldıran oyunlardan birinin God of War 3 olduğunu söylesek, pek abartmış olmayız. Santa Monica Studio’nun göz bebeği serilerinden GoW’un hem PS3 hem de PS4 platformunu ziyaret eden bölümü, bugün hâlâ birçok oyuna ilham kaynağı olsa da Kratos’un yeri ayrı.

4) Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto III ile üç boyutlu oyun dünyasına geçen GTA serisi, nispeten küçük ölçekli Liberty City ve ondan daha geniş yapıdaki Vice City’den sonra oyuncuları, San Andreas’a davet etti. 2004 yılında PS2’ye, 2005’te de PC’ye çıkan oyunda otomobil modifikasyonundan çete kurmaya dek sayısız şey yapılabiliyordu. GTA serisinde San Andreas kadar ayrıntı içeren bir başka oyun henüz çıkmadı.

5) Just Cause 2

GTA serisinin gölgesinde kalsa da kendine has bir oynanış sunan Just Cause 2, aksiyon ve eğlenceyi tek potada başarıyla eriten bir oyundu. Has adamımız Rico ile diktatör avcılığı yapıp rengi kırmızı olan her şeyi büyük bir keyifle patlatıyor, oradan oraya uçup paraşütle inişler gerçekleştirebiliyorduk. Böylesine çılgınca eğlence sunan bir aksiyon oyununa denk gelmek her zaman mümkün olmuyor.

6) NieR: Automata

Bayonetta, Vanquish ve Transformers: Devastation gibi önemli aksiyon oyunlarının altında imzası bulunan PlatinumGames’in rol yapma unsurlarıyla harmanladığı aksiyon oyunu NieR: Automata, özgün bir oyundu. Köklü bir geçmişe sahip Drakengard serisinin bir parçası olan ve NieR dünyasını paylaşan yapım, daha oyunun başından itibaren ne denli sıra dışı bir iş olduğunu gösteriyordu.

7) Red Dead Redemption 2

Hiç bitmesini istemeyeceğiniz bir sinema filmi gibi olan Red Dead Redemption 2, hikâye yazma ve bu hikâyeyi, özgün dünyalarda hayata geçirme konusunda uzman olan Rockstar Games’in ellerinden çıkan en iyi aksiyon oyunlarından biriydi. Kafayı ayrıntılara takan oyuncular için kucak dolusu içerik sunan yapım, gerçekçi oynanış sunmasıyla listedeki diğer aksiyon oyunlardan ayrılıyor.

8) Saints Row: The Third

Absürt mizahı alıp açık dünya aksiyon oyunuyla birleştiren ve bunu, kendisinden daha iyi yapana henüz denk gelmediğimiz Saints Row: The Third, tıka basa eğlence sunuyordu. Harika müzikler eşliğinde çoğunlukla kahkahalar eşliğinde oynayacağınız oyun, çatışma ve silah kullanımı konusunda oldukça doyurucuydu.

9) The Legend of Zelda: Breath of the Wild

1986 yılında başlayan The Legend of Zelda serisinin, en iyi oyunlarından biri olmakla kalmayıp içerdiği oyun elementleriyle, açık dünya aksiyon oyunları arasında da öne çıkan Breath of the Wild’da çizgisellikten uzak oynanışıyla türün standartlarını epey yukarı taşıyordu.

10) Uncharted 2: Among Thieves

PlayStation platformuna özel bir başka oyun da bir dönem Tomb Raider’a rakip gösterilen ama zamanla Tomb Raider serisinin kendisine örnek aldığı Uncharted 2. Bambaşka coğrafyalarda geçen ve her bir coğrafyada ayrı bir macera sunan yapım, birçok oyuncu gibi bize göre de serinin en iyisiydi ve gelmiş geçmiş en iyi aksiyon oyunlarından biriydi.

Paylaş: