Türk Yapımcıların Geliştirdiği En İyi 5 Oyun
1980’li yıllarda Commodore 64 platformu için geliştirilen yapımlarla oyun dünyasına adım atan Türk yapımcılar, aradan geçen onlarca yılın ardından, dünya çapında ses getirecek oyunlar da geliştiriyor. Özellikle 2000’lerin başlarında piyasaya çıkan yapımlardan bazıları, bugün bile Türk oyun sektörünün yüz akları arasında bulunuyor. Dilerseniz sözü uzatmadan, son dönemde Türk yapımcıların geliştirdiği en iyi 5 oyun hangileriymiş, birlikte göz atalım.
1) Mount & Blade II: Bannerlord
Henüz erken erişim aşamasında olmasına karşın gerek oyunculardan gelen geri bildirimlerle gerekse satış sayılarıyla oyun dünyasına bomba gibi düşen Bannerlord, TaleWorlds Entertainment’ın olgunluk dönemi eseri. Serinin önceki oyunlarına göre yenilenen grafikler, gelişen oyun dinamikleri, zengin çok oyunculu modları yapımı değerli kılarken, oyunun final sürümünde daha kapsamlı haritaların ve detaylı görev içeriklerinin bulunması bekleniyor.
2) Conarium
Darkness Within serisiyle Türkiye’den ziyade yabancı ülkelerde daha çok tanınan Zoetrope Interactive’in 2017 çıkışlı Conarium, Türk geliştiricilerin önceki oyunlarında olduğu gibi H.P. Lovecraft’tan esintiler taşıyor. Bu defa ünlü yazarın, “Deliliğin Dağlarında” eserinden ilham alınarak hazırlanan yapım, korku-gerilim ögeleri kadar, akıcı oynanışıyla da öne çıkıyor. PC platformundan sonra yeni nesil oyun konsollarında da yayımlanan Conarium’un, çıktığı yıl Kristal Piksel tarafından “Yılın Oyunu” seçildiğini ekleyelim.
3) Stygian: Reign of the Old Ones
Konu, H.P. Lovecraft’a gelmişken 2019 yılına damga vuran ve dünya çapında çok sevilerek Metacritic’ten 81 gibi yüksek puan alan Stygian: Reign of the Old Ones’dan bahsetmemek olmaz. Kendine has sanat tasarımı, Loveraft eserlerinin tamamına hâkim olanları şaşırtacak ayrıntılar, görevlerin oyundaki karakterin kabiliyetlerine göre tamamlanabilmesi gibi sayısız unsur, yapımı değerli kılıyor. Cultic Games tarafından geliştirilen sıra tabanlı savaş mekaniklerine sahip rol yapma oyunu, en az bir defa bitirilmeyi hak ediyor.
4) No70: Eye of Basir
Kültürel zenginliğimizin bir parçası olan halk anlatılarının ve “yaşanmış hikâye” şeklinde lanse edilen konuların Türk sinemasında kendine yer bulduğu çok açık. Benzer bir durum, oyun dünyasında da ortaya çıkabiliyor, No70: Eye of Basir’de olduğu gibi. Özellikle korku-gerilim türü oyunlara meraklı olup bu topraklara özgü korku elementlerini oyunlarda görmek isteyenlere hitap eden Oldmoustache Gameworks imzalı yapım, biraz kısa sürse de Harun Can’ın seslendirmesiyle “en iyiler” listemize girmeye hak kazanıyor.
5) Tartarus
Eski Yunan’da bir çeşit cehennem olarak kabul edilen Tartarus’un oyun dünyasındaki karşılığı biraz farklı. 2230 yılında geçen oyunda, uzayda görev hâlinde olan maden ve araştırma gemisi Tartarus’un mürettebatının kaderi, görevi aşçılık olan Cooper’ın ve ona yardım etmeye çalışan mühendis Andrews’un ellerinde. Bulmacaların ağırlıkta olduğu ve açık konuşmak gerekirse yanınızda bir kâğıt ve kalem bulundurmanız gerekebilen oyun, Türk yapımcılar Abyss Gameworks tarafından hazırlandı.