Unreal Engine 5 Sistem Gereksinimleri

Monster Notebook  17 Kasım 2022

Oyun

Beyaz perdeyi yakından takip edenlerin, serinin geri kalanına kıyasla zayıf, hatta başarısız buldukları Matrix Resurrections adlı film, bugün, oyun dünyasında en çok kullanılan oyun motorlarından Unreal Engine’ın yeni sürümünde ne gibi farklılıklar olacağını görmemize vesile olmuştu. Unreal Engine 5 kullanılarak geliştirilen ve yalnızca dokuzuncu nesil oyun konsollarında yayımlanan The Matrix Awakens adlı interaktif deneyim, yeni motorla hayatımıza girecek; Nanite sanallaştırılmış geometri, Lumen evrensel aydınlatma ve yansıma, sanal gölge haritaları ve geçici süper çözünürlük gibi teknolojilerle tanışmamızı sağladı. Çoğu sahnesinde gerçeklik algımızla âdeta alay eden yapım, Unreal Engine 5’in ne kadar farklı ufuklar açacağının işaretlerini veriyordu. Peki, böylesine interaktif içeriklerin ve oyunların yapılabilmesini mümkün kılan oyun motorunun, sistem gereksinimleri nasıl? Gelin, birlikte değerlendirelim.

Güncel İşletim Sistemi Şart

Unreal oyun motoru, Windows’un yanı sıra macOS ve Linux işletim sistemlerinde de çalışsa da oyuncuların daha yakından tanıdığı Windows işletim sistemini baz alıyoruz. Epic Games imzası taşıyan oyun motoru, Windows 10’un güncel sürümleriyle gayet iyi anlaşıyor. Listede belirtilmemiş olsa da motor, aynı zamanda Windows 11 işletim sisteminde de değerlendirilebiliyor.

Projeler İçin Güçlü İşlemci Şart

Oyun geliştiriciler tarafından Unity gibi bireysel çalışmalardan ziyade takım tabanlı çalışmalar için daha uygun olduğu belirtilen Unreal Engine, öğrenmesi ve ustalaşması zor, öğrendikten sonra, hayalleri, dijital dünyada sergilemesi kolay bir motor. Tabii üzerinde çalıştığınız projenin ölçeğinden bağımsız olarak Unreal Engine 5’i kullanırken güçlü donanım bileşenlerine, özellikle işlemciye ihtiyaç duymanız mümkün. Bu nedenle önerilen sistem gereksinimleri listesinde 2,5 GHz ve üstü frekansta çalışan işlemci vurgusu var. Epic Games’de kullanıl örnek bilgisayarda bulunan sunucu tipi Intel Xeon işlemci ise performans bakımından AMD’nin Ryzen 5 5600 model altı çekirdekli işlemcisinin epey gerisinde kalıyor. Kısacası, elinizde altı ya da sekiz çekirdekli güçlü bir işlemci varsa oyunu motorunu, işlemci limitlerine takılmadan deneyimleyebilirsiniz.

Ne Kadar Bol Bellek, O Kadar Çok Asset

Oyun geliştirme sürecinde hangi pozisyonda olduğunuz, bilgisayarınızın nasıl olacağı konusunda size fikir verebilir. Eğer bölüm tasarımı üzerine uğraş veriyor, dizayn ettiğiniz level’da çok sayıda obje kullanıyorsanız, bu objelerin doğru şekilde yapılandırabilmeniz için sisteminizde bol bol bellek bulunması gerekiyor. Önerilen sistem gereksinimleri listesinde 8 GB ibaresi kullanılsa da bu noktada Epic Games’in örnek bilgisayarı, daha mantıklı donanım bileşenleri içeriyor.

Ekran Kartı Kaynaklı Darboğazlar Kabul Edilemez

Gerçek zamanlı ışın izleme teknolojisini alıp bambaşka bir seviyeye getiren Lumen ile GeForce RTX 3090 Ti gibi ekran kartlarını bile dize getirip saniyede 10-15 fps’lik görseller alınabilmesine neden olan Unreal Engine 5, neyse ki tasarım tarafında bu denli güçlü kartlara ihtiyaç duymuyor. Önerilenler listesinde genel ifadeler bulunsa da yine Epic Games örnek bilgisayarı, ekran kartı cephesinde de ayakları yere basan donanımları karşımıza çıkarıyor. 8 GB grafik belleğine sahip GeForce RTX 2080, oyun geliştirme süreçlerinde yeterli kabul ediliyor. Ancak Unreal Engine dokümanları arasına girip detaylara şöyle bir göz attığımızda; Lumen için RTX 20 ve üstü ekran kartlarının donanımsal ray tracing için şart olduğu görülüyor. Eğer proje çerçevesinde sahnelerinizde donanım tabanlı ray tracing uygulanacaksa işinizi garantiye alıp GeForce RTX 30 serisi ekran kartlarına ya da bu kartları bulunduran “Canavar” gibi oyun bilgisayarlarına yatırım yapmalısınız.

Depolama Alanı İhtiyacı Değişken

Unreal Engine 5, serinin diğer motorlarında olduğu gibi farklı modüllerden oluşuyor ve kullanıcılar, hangi modüle ihtiyaç duyuyorsa o modülü indirip kullanıyor. Yenilenen Unreal Engine 5’te çekirdek motor bileşenleri 33 GB yer kaplıyor. Ancak diğer içerikleri de kullanmak üzere indirmeye karar verirseniz, yaklaşık 120 GB’lık bir disk alanını oyun motoruna ayırmanız gerekiyor. Epic Games’in örnek bilgisayarı da size işletim sistemi ve veri depolama konusunda rehberlik edebilir. Tamamı SSD formundaki depolama birimlerinde oluşan iki ayrı diskle gelen örnek bilgisayarda, 256 GB’lık SSD, yalnızca işletim sistemi tarafından kullanılıyor. 2 TB kapasiteli SSD ise doğrudan doğruya oyun motoru verilerini ve diğer içerikleri barındırıyor.

Önerilen Sistem Gereksinimleri

  • İşletim sistemi: Windows 10 v1909 ve üstü sürümler (64-bit)
  • İşlemci: 2,5 GHz ve üstü frekansta çalışan dört çekirdekli Intel ya da AMD işlemci
  • Bellek: 8 GB
  • Ekran kartı: DirectX 11 ya da 12 uyumlu ekran kartı
  • Depolama: Çekirdek bileşenler 33 GB, diğer içeriklerle birlikte yaklaşık 120 GB

Epic Games’de Kullanılan Örnek Bilgisayarın Özellikleri

  • İşletim sistemi: Windows 10 v20H2 (64-bit)
  • İşlemci: Altı çekirdekli Intel Xeon E5-2643
  • Bellek: 64 GB
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 2080 Super
  • Depolama: İşletim sistemi için 256 GB SSD, veri depolama için 2 TB SSD
Paylaş: