VALORANT Crosshair Ayarları Nasıl Yapılır?

Monster Notebook  1 Nisan 2021

Oyun

Rekabetçi oyunlarla zaman geçiren oyun tutkunları, rakiplerine karşı üstüne gelebilmek adına, oyunlarda en iyi performansı gösterebilmelerine yardım eden ekipmanla karşılaşmalara çıkıyor. DPI ayarı özelleştirilebilen oyuncu fareleri, tepki süresi çok düşük olan mekanik klavyeler, yüksek tazeleme hızına sahip monitörler ve tabii ki güçlü bilgisayarlar; oyuncuların hedefledikleri unsurları anında vurabilmeleri ve oyunda başarı kazanabilmelerine ortam hazırlıyor. Ancak kimi oyuncular, donanım konfigürasyonları kadar oyunlarda kullandıkları nişangâhları da en ince ayrıntısına kadar özelleştirme yoluna gidiyor. Bunda haksız sayılmazlar zira rakibi hedef alırken crosshair olarak da nitelendirilen nişangâhın renginden geometrik yapısına kadar birçok değişken, atışlardaki isabet oranının değişmesini sağlayabiliyor. Peki, Valorant karşılaşmalarında kişiselleştirilmiş crosshair ayarlarını kullanmak için ne tür ayarlar yapmak gerekiyor? Gelin, birlikte göz atalım.

Alıştığınız Nişangâh Ayarını Valorant’ta Uygulayabilirsiniz

CS:GO veya Call of Duty serisinin çok oyunculu modları gibi FPS formundaki rekabetçi oyunlarla daha önce deneyiminiz olduysa ve bu oyunlardaki nişangâh ayarlarına alıştıysanız öncelikli olarak bu oyunlardaki nişangâh yapılarını Valorant’a uygulayabilirsiniz. Örneğin, CS:GO nişangâhına alışkınsanız aşağıdaki ayarlamaları yapmanız yeterli:

Ana Çizgi: Kapalı

Ana Çizgi Saydamlığı: 0,4

Ana Çizgi Kalınlığı: 1

Merkez Nokta: Kapalı

Merkez Nokta Saydamlığı: 1

Merkez Nokta Kalınlığı: 2

Ateş Hatasında Nişangâhı Soldur: Kapalı

İzlenen Oyuncunun Nişangâhını Göster: Kapalı

İç Çizgi Saydamlığı: 1

İç Çizgi Uzunluğu: 9

İç Çizgi Kalınlığı: 2

İç Çizgi Uzaklığı: 6

Hareket Hatası: Kapalı

Ateşleme Hatası: Kapalı

Genel Tavsiyelere Uyarak İdeal Nişangâh Ayarını Yapabilirsiniz

Rekabetçi oyunlarda deneyimli olan oyuncuların ortak düşüncesi, her oyuncu için en iyi olarak nitelendirilebilecek bir nişangâhın bulunmadığı yönünde olsa da yine oyuncuların tavsiyelerine uyarak kendiniz için ideal crosshair ayarını yapabilirsiniz. Şayet özellikle keskin nişancı tüfeği kullanma eğiliminde değilseniz ve diğer silahları da etkin biçimde değerlendirebiliyorsanız seçtiğiniz nişangâhın “+” şeklinde olmasına gayret etmeniz gerekiyor.

Tercih edeceğiniz nişangâhın, oyun esnasında dikkatinizi dağıtmayacak renkte olması da önem kazanıyor. Valorant’a uzun saatlerini ayıran oyuncuların tavsiyelerinden biri de dinamik nişangâh kullanımından kaçınmanız yönünde. Silahınızı her hareket ettirdiğinizde ve ateşlediğinizde hareket eden bir nişangâh, oyunun zorluğunu ve gerçekçiliğini artırabiliyor ama hedeflediğiniz noktayı vurma konusunda güçlük yaşamanıza da sebep verebiliyor. Özellikle klasik hâline gelmiş oyunlardaki statik nişangâhlara alıştıysanız dinamik nişangâh, dikkatinizi dağıtmakla birlikte kas hafızanıza da zarar verebiliyor. Netice itibarıyla Valorant da el-göz koordinasyonu ve reflekslere dayanan bir oyun olduğu için alışkanlıklarınızı aniden değiştirmek, karşılaşmalarda istediğiniz sonuçları alamama riskiyle karşı karşıya gelmenize neden olabiliyor. Bu nedenle nişangâh ayarınız nasıl olursa olsun; hareket hatası, ateşleme hatası gibi harekete bağlı crosshair değişikliklerine neden olan ayarları kapalı tutmanızda fayda bulunuyor.

Ne Kadar Basit, O Kadar İyi

İlk bakışta çok şaşalı görünen ama uzun soluklu oyun seanslarının ardından aslında epey yorucu ve pek de yararlı olmayan karmaşık nişangâh ayarları yerine basit ve etkili olan ayarları değerlendirmeniz Valorant oynarken başarınızı artırabiliyor. Buradan hareketle geleneksel “+” yapısındaki crosshair’ler yerine doğrudan doğruya nokta formunda bir nişangâh tercih etmeniz atışlarınızdaki isabet oranını yükseltmenizde etkili olabiliyor. Nokta nişangâh yapmanız için aşağıdaki ayarları uygulayabilirsiniz:

Merkez Nokta: Açık

Merkez Nokta Saydamlığı: 1

Merkez Nokta Kalınlığı: 2 veya 4 veya 6

Renk ve diğer değişkenleri dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz hatta arzu ederseniz oynayacağınız haritaya göre renk düzenlemesi yaparak daha etkili sonuçlar alabilirsiniz. Eğer crosshair ayarları konusunda daha hassassanız Valorant oynayan profesyonel oyuncuların tercih ettikleri crosshair ayarlarını takip ederek siz de ilgili ayarları kendi oyununuzda kullanabilirsiniz.

Paylaş: