Valorant’ı Bu Denli Başarılı Kılan 5 Etken

Monster Notebook  20 Ekim 2020

Oyun

“CS:GO’ya rakip geldi!”, “Overwatch’u tahtından edecek!” derken Valorant gerçekten de beklenilenin de üzerinde bir başarı elde etti. Oyuncu sayısı ve Twitch üzerinden izleyici sayısıyla başarısının anlık bir patlama değil de sürdürülebilir olduğunu gösteren yapım, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça beğenildi. Peki, Valorant’ı bu denli başarılı kılan etkenler neler? Gelin, beş tanesine birlikte göz atalım.

1) Toksik Oyuncu Kitlesinin Banlanması

Popüler çevrim içi çok oyunculu oyunlara daha adım atar atmaz küfür yediğiniz, oyunu, yaptığı hareketlerle mahveden birilerine denk geldiğiniz mutlaka olmuştur. Bu ve benzeri negatif tutum sergileyen toksik oyunculara, en az aklı başında oyuncular kadar geliştirici Riot Games’in de tahammülü yok. Zira tespit edilen ve raporlanan oyuncular çok geçmeden banlanıyor. Bu nedenle Valorant’ta toksik oyunculara denk gelmeniz imkânsız değil ama epey zor.

2) Ajanların Kendilerine Özgü Yetenekleri

Bu yazının hazırlandığı tarih itibarıyla Valorant’ta toplam 12 ajan ve her ajanın kendine özgü yetenekleri var. Çok oyunculu çevrim içi FPS oyunlarına yeni bir soluk getiren bu durum, oyunun dengelerini de tamamen değiştiriyor. Yapım, seçilen ajanlar doğrultusunda farklı farklı stratejilerle oynanabiliyor ve bu stratejiler, oyuncuların, yönetimlerindeki ajanlara olan hâkimiyetleriyle şekilleniyor. Tek başına bu başlık bile oyunun başarı kazanmasında etkili.

3) Düşük Sistem Gereksinimleri

Valorant, Unreal Engine 4 gibi bir oyun motoru kullanmasına karşın grafiklerinin eski görünmesiyle ilgili bolca eleştiri aldı. Her oyuncunun, benzer bir oyun deneyimini yaşaması için tercih edildiği düşünülen bu yaklaşım, oyunun başarısını perçinleyen unsurlardan biri oldu. Zira güçlü bilgisayar kullanıcıları da, düşük konfigürasyonlu bilgisayara sahip oyuncular da oyundan aynı oranda keyif alabildiler.

4) Eğlenceli Oynanış Sunması

CS:GO haritalarına benzetilse de değişik özellikler içeren haritaları, değişik yeteneklere sahip ajanları, silah çeşitliliği gibi etmenlerin birleşimi, Valorant’ı, bu tür oyunlara mesafeli olanlar için bile eğlenceli kılıyor. Buna, satın alınabilir kozmetik içerikler de eklenince başarı da kendiliğinden geldi.

5) Dil ve Sunucu Desteği

Valorant’ın Türkiye’de başarılı olmasını sağlayan etkenlerden biri de hiç şüphesiz Türkçe dil desteği ve sunucu desteği. Oyunlarda Türkçe dil desteğini ilk defa Valorant’la görmüyoruz tabii ama piyasaya böyle hızlı girmesi beklenen bir yapımın, çıkar çıkmaz Türkçe dublajlı olmasını, tüm Türk oyuncular gibi biz de takdirle karşıladık. Riot Games’in Türk oyuncularına sürprizi bununla da kalmadı ve yapımı, Türkiye’deki sunucular aracılığıyla oynama imkânına eriştik. Bu değerli adımlar, oyunun dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de başarı kazanmasına katkıda bulundu.

Paylaş: