World of Warcraft: Dragonflight İnceleme

Monster Notebook  1 Ağustos 2023

Oyun

Dile kolay, neredeyse 20 yıldır, oluşturduğu kemik kitlesiyle varlığını güçlü şekilde sürdüren ve türün meraklıları için alternatifsiz olmaya devam eden World of Warcraft, 2007’den bu yana ortalama ikişer yıl arayla çıkardığı genişleme paketlerine, bir yenisini daha ekliyor: Dragonflight. Oyunun müdavimleri tarafından, önceki ek paketler gibi bir süre kendilerini oyalayıp sonra dijital rafa kaldırılacak bir genişleme olarak görülen Dragonflight, kimilerine göre World of Warcraft’ın Vanilla zamanlarının yaşattığı keyfi yaşatıyor. Siz, Azeroth’un en heyecan verici tatil beldelerinden biri olan Dragon Isles/Ejderha Adaları’na bir gezintiye çıkmaya ne dersiniz? Son kararınızı vermeden önce yazımıza bir göz atmak isteyebilirsiniz.

Yenilikler Sarmış Dört Bir Yanımı

20’li yaşlarında World of Warcraft (WoW) ile tanışan gençlerin, bugün çoluk çocuğa karışıp belki de yalnızca WoW değil diğer tüm video oyunlarıyla mecburen vedalaştığını düşünen Blizzard Entertainment, hem hardcore WoW oyuncularını hem de bu oyunla yeni tanışacak olanları memnun edecek bir paketle çıkageliyor. İçeriğinin nasıl olduğunu, adıyla biraz açık eden genişleme paketi Dragonflight, WoW’a saymakla bitmeyecek yenilikler getirse de paketin asıl olayı, ejderhalar. Genişleme paketlerini dikkatle takip eden oyuncuların da anımsayacağı üzere Burning Crusade genişlemesinde, WoW evreninin önemli bir parçası olan ve kadim Titanlar’ın yarattığı ejderhalarla eğlenceli gezintiler yapmak yerine, onlarla amansız savaşlara girişiyorduk. Ancak bu defa işler değişti zira hayli kapsamlı bir lore’a sahip Dragonflight’ta, Dragon Isles’daki dört bölgeyi korumak ve Dragon Aspects’in güçlerini geri almak gerekiyor. Bu noktada oyunda, ejderhaların güç ve yeteneklerini kullanarak Azeroth’un korunması sürecine dâhil oluyor, türlü zorlukları, güçlü ejderhaların sağladığı imkânlarla aşıyoruz.

Bunu yaparken oynanabilir yeni ırk olan Dracthyr’i seçiyoruz. Görünümü itibarıyla biraz ürkütücü, insansı bir ejder ırkı konumundaki Dracthyr, Evoker sınıfının bir üyesi olarak oyuna katılıyor. Yeni ırkın mensubu karakter, ejderhalara has güçlerini belirli noktalara kanalize edebiliyor ve güçlerinin, maksimum etki sağlayabilmesi adına doğru zamanlama ile ortaya çıkarabiliyor. İnsana görünmelerinin yanı sıra savaşlarda görev alabilen bir ejderha formuna da dönüşen, ayrıca hem insan hem de ejderha formu özelleştirilebilen Dracthyr ırkı, oyuna gerçekten apayrı bir renk ve hava katıyor. Hava demişken, birer ejderha kanadına sahip Dracthyr karakterinizle, yüksekten düşme gibi bir korkunuz olmasın, çünkü karakterin kanatları, havada süzülerek yere yumuşak iniş yapmanıza olanak tanıyor. Tabii gökyüzünde süzülüp Dragon Isles semalarında bir o yana bir bu yana salınmak gibi bir niyetiniz varsa, sizi ejderhalarla tanıştırmamız lazım.

Dragonflight Ejderhaları Eğitim Gerektirmez

Çıkış yaptığı dönemde, oyuncu sayılarını, WoW’un en parlak dönemlerine kadar taşıyan Dragonflight genişlemesinin şüphesiz en ilgi çeken ve beğeni toplayan yanı, Ejderha Sürme özelliği. Her bir ejder adasında bulabileceğiniz ejderhalarla karakteriniz çok geçmeden arkadaş olabiliyor -kan çekiyor olsa gerek, ejder kanı-. Daha önce başka senaryo bazlı oyunlarda ve WoW’un rakibi konumundaki devasa çevrim içi çok oyunculu rol yapma oyunlarında da ejderha sürme özellikleri bulunuyordu ancak Blizzard ne yapıp edip şimdiye dek en eğlenceli ve doyurucu ejderha binme/sürme deneyimini, Dragonflight’a eklemiş durumda. Ejderhanın hızıyla birlikte yer çekiminin etkisini ekranın diğer tarafından rahatlıkla hissedebilmenize imkân veren bu yeni özellik, Azeroth’un kendine has manzarasını da farklı bir bakış açısıyla görebilmenizi mümkün kılıyor. Uçuş sonrasında karakterinizin ayakları yere değdiğinde tekrar havalara yükselmek için an kollayacağınızı garanti ediyoruz.

Genişleme paketinin alametifarikası yeni ırk ve ejderha kombinasyonu olsa da tamamen yenilenen yetenek ağacı, zihninizde tasarladığınıza en yakın karakteri hazırlamanıza fırsat veriyor. Yapımın oynama süresini artıran, dahası, kendi karakterinizi, diğer oyuncularınkinden farklı kılmanıza imkân veren yetenek ağacı, genişlemenin daha bir değerli hâle gelmesini sağlıyor. Sizi, WoW’un ihtişamlı Mist of Pandaria dönemlerine döndürebilecek olan yetenek ağacı güncellemesi, genişlemenin oyuna kattığı yeniliklerden biri ancak devamı da var. HUD ve kullanıcı arayüzü (UI) gibi.

Oyunun daha akıcı, erişilebilir ve kişisel bir deneyim sunmasına zemin hazırlayan HUD, genişleme kapsamında tamamen yeniden tasarlanmış. Önceki genişlemelerle kıyaslandığında çok modern bir görünüme ve son derece kullanıcı dostu bir yapıya kavuşan HUD, oyun içindeyken gereksinim duyduğunuz bilgilere hızlıca erişebilmenize yardımcı oluyor. Kullanıcı arayüzü de pozitif yeniliklerden yararlanıyor ve arayüz ögelerini, ihtiyaçlarınız çerçevesinde yeniden boyutlandırıp dilediğiniz gibi konumlandırma imkânlarını sizlerle buluşturuyor. Daha hızlı ve efektif bir oyun süreci hedefiniz varsa kullanıcı arayüzünün derinliklerine dalmanızı tavsiye ederiz.

Yeni Görevleri Yapmak Eğlenceli, Grinding Değil

Göbek adı “yenilik” olsa şaşırmayacağımız World of Warcraft Dragonflight genişlemesi, ejderhaların anavatanı olan Dragon Isles’da beş yeni bölge bulunduruyor. Bunlar; The Waking Shores, Ohnahran Plains, The Azure Span, Thaldraszus ve Valdrakken şeklinde sıralanabiliyor. Valdrakken, diğer bölgelerden biraz daha farklı bir konumda bulunuyor zira burası, aynı zamanda Dragonflight’ın ana şehir merkezi şeklinde hizmet veriyor ve şehri, Kaptan Drine’ın liderliğinde Scalesworn koruyor. Mavi ejderhaların uçuş kütüphanelerine kucak açan şehir, bir de açık arttırma evi bulunduruyor. Gerek kendiniz gerekse arkadaşlarınızla yeni bölgeleri keşfetmek, Dragonflight oyun sürecinde başlı başına bir eğlence hâlini alıyor.

Tepeleme görevle doldurulan, bir de yan görevlerle alabildiğine zenginleştirilen genişleme paketinde ana senaryo modunu takip ederek sizi bir an olsun boş bırakmayacak yan görevlerle tanışabilir, dilerseniz, eski usul “grinding” işlerine girişebilirsiniz. Ancak şunu baştan belirtelim; amacınız, kısa sürede seviye atlamaksa oyunun, görev yapmayı daha fazla ödüllendiriyor ve sizi grinding’den uzak tutmaya çalışıyor. En azından ödül mekanizması, bize bunu gösteriyor. Ayrıca, size türlü çeşitli görevler sunan, hemen her görevinde başka bir yeniliği masaya koyabilen Dragonflight’ta zindanlara girip oyundan bir süre sonra soğuma pahasına grinding’e girişmek, çok da doğru görünmüyor.

Hem Yeni Hem de Eski WoW Oyuncuları İçin

WoW’un görkemli geçmişine göz kırparken yenilikleriyle de kendine has bir yapım hâline gelen World of Warcraft: Dragonflight genişleme paketi, yapısı itibarıyla hem yeni hem de deneyimli WoW oyuncuları için ilgi çekici bir deneyim sunuyor. Bazı başka çevrim içi çok oyunculu rol yapma oyunlarıyla vakit geçiren ancak WoW evrenine mesafeli yaklaşan yeni oyuncuları keşfedilecek taptaze bölgeler beklerken bu genişleme, etkileyici tasarımlarıyla birlikte yeni oyuncuların hangi tip maceralara başlamak istediklerini belirlemelerine imkân veriyor. Ayrıca Blizzard’ın üzerine epey çalıştığını gösterdiği yeni ırk temelli süzülme mekanikleri ve bu ırkın imzası niteliğindeki ejderha saldırısı, WoW evreni ile tanışmak arzusundaki oyuncular için çekici unsurlardan bazılarını oluşturuyor.

Yıllarını WoW’a adamış gedikli oyuncular ise şimdiye dek WoW genişlemeleriyle gelen uçabilen bineklerine kıyasla üç kat hızla uçabilen ejderhaları yönetebilme ve onlarla Azeroth’un doğa güzelliklerinin eşsiz manzarasının tadını çıkarabilme olanaklarına erişiyor. Buna ek olarak ejderha binme zorluk kursları da irili ufaklı meydan okumalara karşılık vermeden duramayan oyuncuların, Dragonflight’tan ekstra keyif almalarını mümkün kılıyor.

Eğer siz de WoW evreninin yeniliklerini keşfetmeyi istiyorsanız, vakit kaybetmeden World of Warcraft: Dragonflight genişleme paketini edinebilir, arkadaşlarınızla keyifli saatlere kanat çırpabilirsiniz.

Paylaş: