World of Warcraft: Shadowlands – İnceleme

Monster Notebook  18 Ağustos 2021

Oyun

Devasa çok oyunculu çevrimiçi rol yapma oyunları söz konusu olduğunda akla ilk gelen World of Warcraft (WoW), abonelik sistemiyle varlığını neredeyse 20 yıldır sürdüren nadir yapımlardan biri. Onu, topluluğu nezdinde bu denli vazgeçilmez kılan çok sayıda parametre var. Ama bu unsurların ilk üç sırasına geliştirici ekip Blizzard Entertainment’ın yapımı daima güncel tutması, yeni genişleme paketleriyle zenginleştirmesi ve oyun topluluğunu toksik olarak nitelendirilen kitleden bir şekilde uzak tutmayı başarmasını ekleyebiliriz.

WoW’un gediklisi olan Avrupalı oyuncular, 2005’ten bu yana oyunda sayısız görev gerçekleştirdi ve bu zamana kadar oyun için yayımlanan 7 ayrı genişleme paketini deneyimledi. Ana oyunun ABD’de yayımlanma gününe denk düşecek şekilde oyuncularla buluşan Shadowlands ise getirdiği yeniliklerle WoW topluluğunun yeni gözbebeği oldu.

Ve Blizzard, Oyuncuların Zamanının Değerli Olduğunu Hatırlar

Çevrim içi çok oyunculu yapımların, oyuncuların zamanını bir hayli alabildiği açık. Konu WoW olduğunda ise bu “bir hayli” ifadesinin yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle Blizzard’ın Legion ve Battle for Azeroth genişleme paketlerine oyuncuyu neredeyse hiç boş bırakmayacak şekilde içerikler eklemesi, bunun yanında seviye atlama sistemini mantıksızlık çizgisine doğru taşıması, WoW topluluğunun doğal olarak hoşuna gitmemişti. Topluluktan yükselen bu memnuniyetsizlik homurtularına kulaklarını daha fazla tıkayamayan geliştirici ekip, Shadowlands’de birtakım yeniliklere gidiyor. Bu yeniliklerin en zaman dostu yanlarından biri de seviye atlama sistemi. Yeni genişleme paketiyle artık oyun içerisinde aynı zindanlarda defalarca dolaşıp seviye artırmaya çalışmanıza gerek yok çünkü oyunda rutin oyun sürecine kendinizi kaptırdığınızda seviyeniz de kolayca artıyor.

Sürükleyici Hikâye, Anlatımı Güçlendiren Başarılı Ara Sahneler

Hikâye anlatma konusunda oyun dünyasının en yetenekli stüdyolarından biri olan Blizzard, sizleri Shadowlands’de de şaşırtmıyor ve karşınıza oldukça detaylı hazırlanmış, sürükleyici bir hikâye ile çıkıyor. Doğrudan doğruya Battle for Azeroth’un devamında geçen genişleme paketinde, Sylvanas Windrunner’ın Lich King konumundaki Bolvar Fordragon ile savaşına tanıklık ediyoruz. Sylvanas’ın sürpriz şekilde Bolvar’ın kaskını parçalaması, Azeroth ile Shadowlands arasındaki dengeyi bozuyor ve Scourge kontrolden çıkıyor. Bunun sonucunda ise karanlık varlıklar devreye girerek Sylvanas’ın kralı Arduin ve diğer birçok karakteri kaçırıyor. Mücadeleden mağlup ayrılan Bolvar, tüm bu kahramanların kurtarılması için bizi Shadowlands’e çağırıyor, oyundaki esas maceramız da böylece başlamış oluyor. Senaryonun ilerleyiş çerçevesi içerisinde The Maw olarak nitelendirilen alanda seviye artırmak için birçok imkân var. WoW dünyasıyla yeni tanışan ve seviyesi yeterli olmayan oyuncular, The Maw’da biraz zaman geçirerek kısa sürede seviyelerini yükseltebilirler.

Dört Ayrı Covenant, Dört Ayrı Atmosfer

Oyunda sınıf temelli yeteneklerinize ulaşmak için Covenant seçimi yapmanız gerekiyor. Dört ayrı atmosfer ve kabiliyet sunan Covenant’lar ise şöyle: Kyrian (Bastion), Venthyr (Revendreth), Necrolords (Maldraxxus), Night Fae (Ardenweald). Yönettiğiniz karakterin niteliklerine göre Covenant’ların size kazandırdıkları değişiklik gösterebiliyor ve bir Covenant’a dâhil olup ona yeterince zaman ayırdıktan sonra orayı bırakıp farklı bir Covenant’a geçiş yapmak uğraştırıcı olabiliyor. Kendilerine özgü öyküler barındıran Covenant’lar, zaman içerisinde bir bakıma eviniz oluyor ve Covenant’ınıza iyi bakmanız da bir gereklilik hâlini alıyor. Bu nedenle Calling olarak adlandırılan günlük Covenant görevlerini yapmanız icap ediyor. Eğer hedefiniz Shadowlands’i kusursuz biçimde deneyimlemekse size verilen Covenant günlük görevlerine ek olarak The Maw alanındaki günlük görevleri de tamamlamalısınız.

WoW için yayımlanan önceki genişleme paketlerinden umduğunuzu bulamadıysanız ve arkadaşlarınızla birlikte keyifli onlarca saat geçirebileceğiniz bir genişleme paketi bekliyorsanız Shadowlands’in sizi uzun zaman meşgul edeceğini söyleyebiliriz.

Paylaş: