Yapay Zekâ Destekli Intel Core Ultra Serisi

Monster Notebook  13 Nisan 2024

İncelemeler

Konuya “Teknoloji dünyası” diyerek başlamayı isterdik ancak sizin de yaşayarak deneyimlediğiniz üzere tüm dünya, yapay zekâ (AI) devrimiyle bir evrim geçirirken mikroişlemci dünyasının lideri Intel’in, yeni Core Ultra serisi çözümleri de bu dönüşümün ön saflarında yer alıyor. 2009 yılından bu yana sürdürdüğü ve artık geleneksel hâle gelen “Core i” isimlendirmesiyle ufak ufak vedalaşan Intel, güncel işlemcilerinde performans kadar yapay zekâ yeteneklerine de odaklanarak kullanıcı deneyimini yeniden tanımlıyor. Yenilenen isimlendirmeyle “Intel Core Ultra” şeklinde teknoloji literatürüne giren Intel işlemciler; yapay zekâ, yerleşik grafik ve düşük güç tüketimi gibi noktalarda seleflerini geride bırakmayı vadediyor. Ayrıca yenilikçi işlemciler, günlük bilgisayar kullanımından karmaşık yapay zekâ uygulamalarına kadar her alanda yeni imkânlar yaratarak teknolojinin geleceğine yön verme gibi ciddi bir misyonu da omuzluyor. Dilerseniz gelin, Intel Core Ultra serisi işlemciler hakkında, size daha fazla bilgi verelim.

Intel Core Ultra Serisi, Bildiğiniz Gibi Değil

Yapay zekânın dönüştürücü gücünün önemli olduğunun farkındalığıyla hareket eden Intel, teknoloji dünyasının hızla değişen yüzünde yapay zekâ devriminin öncüsü olarak yerini sağlamlaştırmaya hazırlanıyor. 2022’de açıklanan ve 2023’te detaylandırılan teknoloji yol haritasında Intel, Meteor Lake ile bilgisayar mimarisinde yeni bir döneme adım atıyor. Bu yenilik, CPU (merkezî işlem birimi), GPU (grafik işlem birimi) ve diğer hızlandırıcılar için üretilen “XPU” gibi entegre AI özellikleri ve modüler GPU mimarisiyle donatılıyor. Bu gelişmeler, ayrık ekran kartlarıyla rekabet edebilecek seviyede performans sunmayı vadediyor ki Intel’in yerleşik grafik işlemcileri, en güçlü işlemcilerin bile en beğenilmeyen özellikleri arasında yer alıyordu. Intel’in, Microsoft ile gerçekleştirdiği iş birliği sonucunda Windows 11 işletim sistemi, yeni işlemciler için tam ve kusursuz bir destek sağlıyor.

Intel Core Ultra serisi biçiminde isimlendirilen Meteor Lake işlemcileri; Intel 4, TSMC’nin N5 ve N6 gibi farklı üretim süreçleriyle üretilen çeşitli modüllerden oluşuyor. Bu modüller Intel’in “Foveros” adı verilen teknolojisiyle birbirine entegre ediliyor. Kısaca izah etmek gerekirse Foveros, şirketin düşük güçlü 22FFL süreciyle üretilen temel kalıp ve kalıp üzerine yığılı yongacık kalıpları kullanan, kalıptan kalıba istifleme teknolojisi olarak tanımlanıyor. 2024’ün başlarında üretime giren Fab9 isimli Intel işlemci fabrikasında değerlendirilen üretim tekniğinde, temel kalıp, barındırdığı kalıplar arasında bir ara bağlantı gibi davranabiliyor ya da belirli Giriş/Çıkış veya mantık bileşenlerini entegre edebiliyor. Mevcut nesil Foveros, 36 mikron kadar küçük tümsekleri destekliyor ve milimetre kare başına 770 bağlantıya kadar olanak sağlayabiliyor. Tümseklerin 25 ve 18 mikrona ulaşmasıyla hem bağlantı yoğunluğunun hem de performansın artması bekleniyor.

intel core ultra serisi

Intel, Meteor Lake ile başlayarak Core işlemcilerin markalamasında yeni bir yol izliyor; artık güncel işlemcilerde “i” harfine yer verilmiyor, işlemci numaraları da daha anlaşılır bir formatla yapılandırılıyor. Şimdilik masaüstü platformunda bulunmayan ancak dizüstü bilgisayar kullanıcılarının deneyimlemeye başladıkları yapay zekâ olanaklarını ve yüksek performansı bir arada sunan Core Ultra serisi işlemciler, teknoloji otoriteleri tarafından tam not alıyor.

Yapay Zekâ İçin CPU ve GPU Yetmez, Bir de NPU Şart

Bir süre önce Monster Notebook Blog sayfalarında da yayımlanan “NPU Nedir? Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızda da bahsettiğimiz NPU, yine aynı içerikte atıfta bulunduğumuz Intel Core Ultra serisi işlemcilerin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Nöral İşlem Birimi şeklinde tanımlayabileceğimiz NPU, derin öğrenme bazlı işlemlerin, merkezî işlemciden daha hızlı yapılabilmesini mümkün kılıyor. Intel Core Ultra serisi işlemcilerde bulunan NPU’lar, teknik yeterlilikleriyle ne denli yenilikçi olduklarını gösteriyor.

  • 1,4 GHz Frekans: Intel AI Boost NPU, 1,4 GHz seviyesine kadar çıkabilen bir frekansta çalışıyor. Yüksek frekans, yapay zekâ işlemlerinin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlıyor ve kullanıcılar, gerçek zamanlı yapay zekâ uygulamalarından gecikme yaşamadan yararlanabiliyorlar.
  • 4K MAC Operasyonları: Her MAC biriminde saniyede bir fp16 (yarı hassasiyetli kayan nokta) veya iki int8 (tam sayı) operasyonu gerçekleştirme kapasitesi bulunuyor. Bu özellik, NPU’nun karmaşık matematiksel işlemleri hızla çözebilmesini ve özellikle derin öğrenme modeli eğitimi gibi yoğun hesaplama gerektiren yapay zekâ görevlerinde yüksek performans sergilemesini mümkün kılıyor.
  • 4 Dijital Sinyal İşleyici (DSP): NPU içindeki dört dijital sinyal işleyici, ses ve görüntü işleme gibi spesifik noktalarda görev alıyor. Bu DSP’ler, ses tanıma, görüntü ve video işleme gibi yapay zekâ uygulamalarında önemli rol oynuyor, gelişmiş ses ve görüntü analizi yaparak kullanıcı deneyimini zenginleştiriyor.
  • 4 MB Özel Statik Bellek: NPU’ya tahsis edilen 4 MB özel statik bellek, yapay zekâ işlemleri sırasında gerekli verilerin hızlıca erişilebilir olmasına imkân tanıyor. Bu, işlem sürelerini önemli ölçüde kısaltıp verimliliği artırıyor.
  • LeonRT Ön İşlemci: Core Ultra serisinde ilk defa kullanılan ön işlemci, NPU’ya gelen verileri önceden işleyerek ana işlem biriminin daha verimli çalışmasına yardım ediyor. Bu sayede NPU’nun işlem kapasitesi zirveye taşınıyor ve genel yapay zekâ performansı da iyileştiriliyor.
  • Desteklenen API’ler: NPU; DirectML, OpenGL, OpenVX ve Vulkan gibi çeşitli API’leri destekliyor. Geniş API desteği, geliştiricilere farklı platformlarda ve uygulamalarda yapay zekâ yeteneklerini kolaylıkla entegre etme olanağı tanıyor. Örneğin, DirectML, Windows üzerinde makine öğrenimi modellerinin son derece verimli çalıştırılmasına zemin hazırlarken Vulkan yüksek performanslı grafik ve hesaplama işlemleri için kullanılıyor.

Siz de en yeni teknolojileri taşıyan dizüstü bilgisayarlarla çalışmalarınızı şekillendirmek, projelerinizi güçlendirmek ve oyun oturumlarınıza renk katmak istiyorsanız, Intel’in en güncel işlemcilerine sahip “canavar” gibi laptoplar edinmelisiniz. Monster tarafından sunulan laptop modelleri, her alanda beklentilerinizi karşılayacak teknik özelliklere sahip.

Paylaş: