Yeni Başlayanlar İçin Apex Legends Rehberi & İpuçları

Monster Notebook  31 Mart 2020

Oyun

Battlefield V ile yakın zamanlarda yayınlanması nedeniyle hak ettiği değeri pek göremeyen Titanfall 2, gerek oyun dinamikleri gerekse kendini önceki oyunla ayıran özgün senaryosuyla, en azından yapımı deneyimleyenlerin zihninde hâlâ tazeliğini koruyor. Yapımın geliştiricisi Respawn Entertainment, Titanfall 2 evreninde ve bu oyunun 30 sene sonrasında geçen Apex Legends ile hedefi tam 12’den vurmuşa benziyor. Zira Apex Legends, piyasaya çıktığı 2019 başlarından bu yana popülerliğini sürdürürken battle royale türü oyunlara uzak olanların bile ekran karşısında saatler geçirmesini sağlıyor. Uzaktan bakıldığında normal bir oyun gibi görünse de kendi içinde ayrı bir derinliği ve farklı dinamikleri bulunan Apex Legends ile henüz tanışmadıysanız iyi haber; zira oyun içi dengeler artık ideal noktaya taşınmış, yapımdaki sorunlar giderilmiş durumda. Eğer siz de Apex Legends oyununda yer almaya karar verdiyseniz, maça başlamadan önce bilmeniz gerekenler bu yazıda olabilir.

Daha Önce Yaşamadığınız Bir Battle Royal Macerasına Hazır Olun

Half-Life 2 ile gün yüzüne çıkan oyun motoru Source’u kullanan ve bu sayede sistemlere çok yük bindirmemekle birlikte gayet tatmin edici grafikler sunan Apex Legends’a başlarken bilmeniz gereken pek çok nokta bulunuyor.

Takımınızda daima üç oyuncu bulunuyor ve eğer takımınızda üçten az sayıda oyuncu varsa oyun otomatik olarak sizi yabancılarla eşleştiriyor. Bu sayede oyun içi dengeler kurulmuş oluyor. Takımda az sayıda oyuncunun bulunması, battle royale türü oyunlara sıcak bakmayan oyuncuları cezbetmeye yetiyor, zira bazı başka oyunlarda uzayabilen maç süreleri Apex Legends’ta 15 dakika, hatta belki biraz daha uzun sürüyor. Tabii maçtaki rekabete ve oyuncuların gerçekleştirdikleri hamlelere bağlı olarak bu süre çok daha kısalabiliyor.

İletişim konusu ise hem oyun yayınlarının hem de Apex Legends takipçilerinin övgüyle bahsettikleri noktalardan biri. Doğrudan sesli görüşme yapmadan da takım arkadaşlarınızı yönlendirebilmenizi mümkün kılan özel iletişim mekanizması ile ping sorunu yaşamadan maçlarınızı tam performansla sürdürebilmeniz mümkün.

Her ne kadar Titanfall 2 evreninde geçse de Apex Legends oyununda mech’ler de dâhil olmak üzere herhangi bir araç bulunmuyor. Yapacağınız tüm aksiyonlar, seçtiğiniz karakterin fiziksel yeterlilikleri ve çevreyi kullanım yönteminizle bağlantılı olabiliyor. Eğer çevrenizdeki duvarları yalnızca görsel ve yapısal bir obje olarak değerlendiriyorsanız yanılıyorsunuz, çünkü bu duvarlar zıplamak ve hedefleri yerden yüksekte elimine etmek için de kullanılabiliyor.

Loot, Apex Legends’ta da diğer battle royale oyunlarında olduğu gibi büyük önem arz ediyor. Çevreye dağılmış durumdaki teçhizatı toplamak için mümkün olduğunca hızlı hareket etmeniz ve takımınızın başarısı için loot bakımından zengin olan bölümleri arkadaşlarınıza haber vermeniz gerekiyor. Zira bireysel olarak ne kadar güçlü olursanız olun, maçların kaderini takım hâlinde hareket etmeniz belirliyor.

Karşılaşma Boyunca Çevreyi Daima Lehinize Kullanın

Karşılaşmalar boyunca sürekli hareket hâlinde olmanız, rakipleriniz tarafından saf dışı bırakılmanızı zorlaştırıyor. Geleneksel çok oyunculu aksiyon oyunlarındaki ve birtakım battle royale karşılaşmalarındaki gibi bir yerlere saklanıp düşmanları saklandığınız yerden etkisiz kılmak, Apex Legends’ta pek işe yaramıyor.

Biraz alıştırma yaparak çevrenizdeki objelerden destek alıp kendinizi yukarılara taşıyabilirsiniz. Örneğin yüksek bir yerlere tırmanmayı düşünüyor, ancak zıplayarak ya da yürüyerek ilgili kısma geçemiyorsanız, kapılardan destek alabilirsiniz. Kapıyı açmanız, ardından duvara tırmanır gibi kapıya tırmanmanız, hedeflediğiniz yere ulaşmanız noktasında izleyebileceğiniz yöntemlerden biri.

Ulaşım amacıyla başvurabileceğiniz çevre unsurları arasında çift yönlü kullanıma müsait olan halatlar da yer alıyor. Tabii, gökyüzünde sabit duran kırmızı balonlar da hızlı ulaşım maksadıyla değerlendirilebiliyor. Ucunda halat sallanan balonlara birkaç dakika içerisinde tırmanıp yüksekten kendinizi aşağı bırakabilir, jetpack’iniz aracılığıyla haritadaki uzak mesafelere birkaç saniye içerisinde ulaşabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken yüksekten düşerseniz hasar almıyorsunuz.

Oyun boyunca yapmanız gereken eylemlerden biri slide jump olarak isimlendirilen hareket oluyor. Dilediğiniz her yerde gerçekleştirebileceğiniz slide jump, size sprint’ten daha hızlı hareket imkânı tanırken rakipleriniz tarafından vurulmanızı da zorlaştırıyor. Rakiplerinize karşı üstün gelmek istiyorsanız; kayın, zıplayın, kısa bir sprint yapın ve ardından yine kayarak sahada yıldızlaşın. Bütün bu hareketlilikte silahlarınızı elinizde tutmayın, zira silahlar bu tip durumlarda sizi yavaşlatabiliyor.

Kıran Kırana Kapışmalarda Rakiplerinize Soğuk Terler Döktürün

Oyunun genelindeki hız, silahlı çatışmalara da yansıyor ve Apex Legends, benzeri battle royale oyunlarından bu noktada da ayrılıyor. Teke tek mücadelelerden mümkün mertebe kaçınmanız ve takım arkadaşlarınızla irtibat hâlinde kalarak rakiplerinize topluca saldırmanız kısa sürede etkili sonuç almanızı sağlıyor.

Karşılaşmalarda kullandığınız ekipmanın yapısı da çatışmaların nasıl sonuçlanacağını belirliyor. Örneğin bazı başka çok oyunculu yapımlarda da bulunan sis bombaları, özellikle rakiplerinizin kalabalık hâlde geldiği anlarda sizin hayatınızı ve takım arkadaşlarınızın hayatını kurtarabiliyor. Bu nedenle oyun esnasında ortaya çıkan gelişmeleri dikkatle takip etmeniz ve silah ya da ekipman değişimlerini süratle tamamlamanız öneriliyor. Elbette sis bombasını hangi karakterin kullanabildiğini değerlendirip karakter seçiminizi ona göre yapmanız önem taşıyor. Benzer bir durum, tırmanmak için ipli kanca kullanabilen ve bu aleti rakipleri kendine çekerek etkisiz hâle getirmek amacıyla da yönetebilen karakterler için de geçerli oluyor.

Loot kutuları ya da oyun içi market üzerinden satın alabileceğiniz finisher’lar, sizi gerçekten havalı kılıyor, ancak birçok oyuncunun dikkatinden kaçan bir nokta söz konusu. Siz rakibinizi finisher ile etkisiz kılarken hâlâ diğer rakipler tarafından görülebiliyor ve hedef alınabiliyorsunuz. Buradan hareketle, finisher’ları kullanırken çevrenizi kollamanız ve emin olduğunuz anda bu eyleme başlamanız tavsiye ediliyor.

Elinizdeki silah ne kadar güçlü olursa olsun, mouse hakimiyetiniz ne denli iyi olursa olsun, Apex Legends gerçekten çok hızlı oynanan bir oyun ve bundan dolayı alışageldiğiniz headshot’ları bu oyunda yapabilmeniz her zaman mümkün olmuyor. Rakiplerin canını azaltmak ve onları ortadan kaldırmak için daha kolay vurulabilen üst bedenlerini hedef almanız, üstünlük sağlamanız noktasında önem kazanıyor. Kısacası, kafaya değil gövdeye odaklanın; bu sizi sonuca daha kolay ulaştırıyor. Rakiplerinize yaptığınız atışlar, sayı ve renklerle gösteriliyor. Dilediğiniz takdirde hasar sayı ve renk görünümlerini menü yardımıyla değiştirebilirsiniz.

Yapımı Dikkatle Oynayın ve Oyunda Kısa Sürede Uzmanlaşın

Apex Legends’a biraz zaman ayırmaya başladığınızda oyun dinamiklerini, silah tiplerini, karakterlerin hangi kabiliyetlere sahip olduğunu ve 1,8 kilometrekarelik Kings Canyon’un detaylarını kolayca öğrenebiliyorsunuz. Oyunun genelinde kullanılan renk kodlandırması, silah tiplerinden rakiplerinize verdirdiğiniz hasara kadar birçok noktayı pratik şekilde tespit edebilmenize ve buna göre strateji geliştirmenize olanak sağlıyor. Takım arkadaşlarınıza oyun sürecinde yardım etmeniz, zırhınızı daima en üst düzeyde tutabilmeniz hatta maça favori karakterinizle çıkmanız, sonucu tamamen değiştirebiliyor. Kendilerine has yetenekleri bulunan ve taktik yönden de ayrılan sekiz ayrı karakterden her birine zaman ayırmanız ve size uygun olanı kullanmanız en iyisi. Birden fazla karaktere hâkim olabilmeniz, size maçlarda ekstra avantaj sağlayabiliyor.

Çıkışının üzerinden neredeyse bir sene geçerken oyunculara sunduğu eğlence ve oynanışındaki özgün yönleriyle herkesin beğenisini kazanan Apex Legends için verilebilecek sayısız tavsiye bulunuyor. Sahaya inip bunları ve daha fazlasını doğrudan deneyimleyebilir, daha farklı noktaları kendiniz de keşfedebilirsiniz.

Paylaş: