En önemli hobilerimizden biri olan oyunların içerikleri, zaman zaman yetişkinlere yönelik olabiliyor. Avrupa ülkeleri ve Kuzey Amerika’da faaliyet gösteren derecelendirme kuruluşları, işlerini gereğince yaptıkları için oyunlar, genellikle hitap ettikleri yaş aralıklarındaki oyun meraklıları tarafından oynanıyor. Buraya kadar her şey normal. Ancak ülkeler, oyunları bazen derecelendirme değerlerine bakmaksızın kökten yasaklayabiliyor. Yasaklama gerekçeleri kimi zaman aşırı şiddet kimi zamansa çıplaklık olabilse de bazı ülkeler, çok daha fantastik gerekçelerle oyunları yasaklama yoluna gidebiliyor. Gelin, dünyanın bazı ülkelerinde yasaklanan oyunlardan birkaçına ve bu oyunların yasaklanma gerekçelerine birlikte bakalım.
1) Carmageddon
Küçüklüğümüzden beri yarış oyunlarıyla iç içeyiz ama hayatımıza öyle yarış oyunları girdi ki onları unutmamız pek mümkün değil. Bunlardan biri de sahadaki rakiplerimizin araçlarını paramparça edene kadar onlara çarptığımız, arada bir de yola fırlayabilen rakipleri “istemeden” ezdiğimiz Carmageddon’dı. Oyunu Türkiye’de bir şekilde oynama fırsatımız oldu ama yapım yayımlandığında; Almanya, İngiltere ve Hindistan gibi ülkelerde çok geçmeden yasaklandı. Oyunun bu ülkelerde yeniden oynanabilir hâle gelmesi ise yayaların, yeşil kanlı zombilere ve çarptığınızda patlayan robotlara dönüştürülmesiyle mümkün oldu.
2) Battlefield 3
Nefes kesen aksiyonuyla Battlefield serisinin en başarılı oyunları arasında sayılan Battlefield 3’ün başıysa ne şiddet ne de başka gerekçelerle derde girdi. Oyunun, İran’da yasaklanmasının tek bir nedeni vardı: Yapımın senaryo görevinde ABD askerlerinin, Tahran’ı ve Kapalıçarşı’yı kuşatmış olmalarıydı.
3) Spec-Ops: The Line
Fırsat buldukça övdüğümüz, fırsat oldukça tekrar tekrar oynamak istediğimiz muhteşem oyun Spec-Ops: The Line da yasaklılar listesinde ve yasaklayan ülke Birleşik Arap Emirlikleri. Ülkenin, oyunu demo sürümüne kadar yasaklamasının arkasında yatan gerekçe ise oyunda, Dubai’nin yerle bir edilip kumlar altında kalmasıydı.
4) Manhunt
Aralarında İngiltere ve Almanya’nın da olduğu 20’ye yakın ülkede yasaklı olan Manhunt, şüphesiz Rockstar Games’in en fazla şiddet içeren oyunlarından. Çıkışının üzerinden on seneden fazla zaman geçmiş olsa da yapımı bir oyun olarak görüp keyif alanlar, Manhunt’ı unutamasalar da bugünün oyun dünyasında Manhunt gibi bir yapım ortaya çıkarmak, pek mümkün değil.
5) Postal 2
Run with Scissors’ın hazırladığı en kötü şöhrete sahip yapımlardan Postal 2, içerdiği gereksiz şiddet, uyuşturucuya özendirme ve terörizm atıfları nedeniyle Avustralya, İsveç gibi toplam 13 ülkede yasaklandı. Oyunun adından rahatsız olan ABD Posta Teşkilatı (US Postal Service) da geliştirici ekibe dava açtı ve mahkeme altı yıl sürdü.