Steam ve Epic Games Store Karşılaştırması
Kutulu oyun kavramının giderek silikleştiği son yıllarda, dijital oyun dağıtım platformları, haklı olarak milyonlarca oyuncunun ana oyun edinme kaynağı hâline geldi. Bugün, Ubisoft, EA gibi oyun sektörünün önemli geliştirici/dağıtımcılarının kendilerine özgü dijital oyun dağıtım platformları bulunsa da bu alanın en eski oyuncusu, şüphesiz Steam. 2003 yılında başladığı yolculuğunda, kütüphanesinde ilk etapta Valve’ın kendi oyunlarına yer verse de 2024 yılına geldiğimizde on binlerce oyuna ev sahipliği yapan Steam, bir süredir önemli bir rakibe sahip: Epic Games Store. Unreal Engine oyun motorunun arkasındaki isim olan Epic Games’in 2018 yılının son aylarında oyuncularla buluşturduğu platform, her geçen gün daha fazla oyuncu tarafından tercih ediliyor. Peki, hangi platformun ne gibi avantajları ve dezavantajları var? Gelin, birlikte göz atalım.
Steam, 20 Yıllık Geçmişinden Güç Alıyor
Bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla anlık 33,6 milyon çevrim içi kullanıcıya ulaşarak kendi rekorunu kıran Steam, yayımlanmasının üzerinden geçen 20 yıl içinde gerek Valve’ın vizyoner yaklaşımı gerekse oyun tutkunlarından gelen geri bildirimlerle kendini büyük oranda geliştirdi. Arayüz, oyun kütüphanesi, iletişim olanakları ve daha pek çok yönüyle oyuncuların vazgeçilmezi hâline gelen Steam’i, birkaç alt başlıkta değerlendirebiliriz.
Genel Özellikler ve Topluluk Olanakları
Son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Steam’de gezinmek kolaydır ve oyuncunun, aradığını bulması birkaç saniye sürer. 50 binden fazla oyun bulunan Steam’de AAA (yüksek prodüksiyonlu) yapımların yanında geniş bir bağımsız (indie) oyun yelpazesi vardır. Bu on binlerce oyun, kategorilere göre düzenlendiği ve oyuncu davranışlarına/satın almalarına göre önerildiği için oyuncuların, ilgilerini çekebilecek yapımları kaçırmaları zordur. Bunun yanında yeni çıkanlar, en çok satanlar gibi kategoriler, güncel oyunlara erişimi kolaylaştırır.
Topluluk tarafı epey güçlü olan Steam’de oyuncular, arkadaş listeleri oluşturabilir, mesajlaşabilir ve oyun içi etkinliklerde birbirleriyle etkileşim sağlayabilirler. Forum benzeri tartışma sayfaları bulunan Steam’de hem genel konularda hem de oyunların kendileri hakkında başlıklar oluşturulup sohbetler yapılabilir. Oyuncuların, edindikleri oyunlarla ilgili görüşlerini bildirebilecekleri kullanıcı yorumları ve incelemeler, diğer oyuncular için rehberlik yapabilir.
Mod Desteği, Pazar ve Oyun Paylaşım İmkânları
Oyun camiası için olmazsa olmazlardan biri konumundaki mod desteği, Steam’in Atölye özelliği sayesinde değerlendirilebilir. Mod destekli oyunlar için ücretli ve ücretsiz Atölye içerikleri, abone olunarak oyuna eklenebilir. Oyun içi eşya alım satımı konusunda da beğeni toplayan Steam’in Pazar bölümü, eşyanın yanında koleksiyon kartı alım satımı için de uygundur. Dilediği oyunu, aile üyeleriyle paylaşmak isteyenler, Steam’in Aile Paylaşımı özelliğinden yararlanabilir. Farklı cihazlarda Steam kullanan oyun tutkunlarının, her bir cihazında, oyunlarına kaldıkları yerden devam etmelerini mümkün kılan Steam Bulut özelliği ise oyun kayıtlarının ve ayarlarının bulutta saklanmasını sağlar.
Epic Games Store, Oyunculara Kulak Veriyor
Henüz Steam kadar geniş bir oyun kütüphanesine sahip olmasa da Epic Games’in, oyun dağıtımcılarıyla anlaşmaları sayesinde kütüphanesi, günbegün genişleyen Epic Games Store, Unreal Engine oyun motorunun doğrudan yüklenebileceği bir arayüzle geliyor. Bu platformun özelliklerini değerlendirmek gerekirse:
Genel Özellikler ve Promosyon
Steam gibi AAA ve bağımsız oyunlara kucak açan platformun arayüzü, basit ve temiz bir tasarıma sahiptir. Oyuncuların gereksinimlerinden hareketle optimize edilen arayüz, arzu edilen bölüme kolayca ulaşılabilmesini mümkün kılar. Arama bölümü, oyunlara saniyeler içinde erişilmesine imkân tanır. Epic Games Store’un popülerlik kazanmasındaki temel nokta olan ücretsiz oyun dağıtımı ve promosyon özellikleri, bahsedilmeden geçilmemesi gereken hususlardandır. Platform, açıldığı dönemden bu yana her hafta en az bir adet ücretsiz oyun verir. Bu süreç, yılbaşı takviminde değişiklik gösterir ve ücretsiz verilen oyunların sayısı 10+ adede ulaşır. Epic Games Store bugüne kadar Grand Theft Auto V gibi devasa oyunları ücretsiz olarak dağıttı.
Geliştirici Desteği
Sattığı her bir oyun için %30’luk kâr payı alan Steam’den farklı olarak daha düşük bütçeli geliştiricilerin yüzünü güldüren Epic Games Store, satış sayısından bağımsız olarak sattığı oyunlardan yalnızca %12’lik kâr payı alır.
Bunun yanında bazı oyunlar, belirli bir süreliğine yalnızca Epic Games Store’da satışa çıkar. Bu sayede geliştirici ve dağıtımcılar, Epic’in maddi teşvikiyle kazançlarını çok daha kısa sürede, hedeflediklerinden yüksek miktarda artırabilirler. Bunun son örneği, Remedy Entertainment tarafından geliştirilen Alan Wake II’dir. Oyun, hem satış sayısı hem de Epic Games teşvikiyle geliştirici/dağıtımcısına (Epic Games Publishing) büyük maddi kazançlar getirdi.
Yazının sonlarına yaklaşırken Türk oyuncusunu yakından ilgilendiren asıl mesele olan, oyun fiyatlarından söz etmek gerekiyor. Çok kısa süre önce Türk lirası ile satış yapmayı bırakıp Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeye özel fiyatlandırma ile satışlarını Amerikan doları üzerinden gerçekleştirmeye başlayan Steam’de oyun fiyatları, eski cazibesini yitirmiş durumda. Bunda, oyunların, bölgesel fiyatlandırmadan uzak olması ve Türkiye’deki dolar kurunun yukarı yönlü seyri etkili. Diğer tarafta Epic Games Store, hâlâ Türk lirası üzerinden satış yapıyor ve bazı oyunlar, ederinden daha düşük fiyatlara satın alınabiliyor. Önceleri, Steam’den başka bir platform kullanmak istemeyen sayısız oyun tutkunu, rotayı ufak ufak Epic Games Store’a doğru yöneltiyor.
Siz de oyun dünyasını yakından takip ediyor ve gerek Steam gerekse Epic Games Store’dan, dilediğiniz oyunları alarak kütüphanenizi zenginleştiriyorsanız, edindiğiniz oyunları, güçlü bir bilgisayarla oynamanızı öneririz. Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, hayalinizdeki oyun deneyimini size yaşatacak.