1990’ların başlarında tüm Türkiye’de yaşanan Atari (arcade) salonu çılgınlığının nedenleri arasında rahatlıkla sayabileceğimiz Japonca “Demir Yumruk” anlamında gelen “Tekken” serisi, kendisine rakip olarak gösterilen Street Fighter ve Mortal Kombat serilerinden gerek oynanışı gerekse görselleriyle onlardan ayrılıyordu. Seriyle arcade salonlarında tanışanların pek farkında olmadıkları, ilginç bir hikâyesi de olan ve Tekken oyuncularının favori karakterlerinden Heihachi ve oğlu Kazuya arasındaki çekişmeye odaklanan anlatı, zaman içinde daha da olgunlaştı. Dilerseniz, Tekken serisindeki ana oyunların, geçmişten günümüze yolculuğuna birlikte göz atalım.
Tekken (1994)
Serinin ilk oyunu, yazının girişinde de bahsettiğimiz üzere öncelikle arcade salonlarına adım atarak oyuncularla buluştu. İlerleyen dönemde ilk PlayStation konsolunu da gelen yapım, geliştiricisi Namco’nun rakibi Sega tarafından sunulan Virtua Fighter’a has unsurları başarılı şekilde uygulayan ilk üç boyutlu dövüş oyunu olarak tarihe geçti. Kendine özgü bir oynanışa sahip olsa da Tekken, sunum bakımından epey zayıftı.
Tekken 2 (1995)
Grafikleri, özellikleri ve ilk oyunda başlattığı sezgisel oynanış konusunda selefine göre pek çok iyileştirmelerle gelen Tekken 2, yine önce arcade salonlarını, bir yıl sonrasında ise PlayStation konsolunu ziyaret etti. Erken PlayStation döneminin en çok satan oyunlarından biri hâline gelen yapımın PlayStation portu, yeni oyun modları içeriyordu.
Tekken 3 (1997)
Daha ilk bakışta “Bu oyunda, öncekilere göre bir farklılık var,” dedirten Tekken 3, bunu, Namco System 12 donanımına borçluydu. Önceki iki oyunun çalıştığı System 11 donanımı, daha kısıtlı görsel hesaplama gücüne sahipti ve Tekken 3’ün görsellerindeki poligon artışı, yapımı, şüphesiz daha sürükleyici kılıyordu. Hatta öyle ki arcade salonlarında kendini oyuna kaptırıp True Ogre karakterine yenilenler, bu karakterin karşılaşmayı kazanma sonrasında ekrana uçarak gelmesiyle irkilebiliyorlardı. Oyun, hem hayranlar hem de eleştirmenler tarafından tüm serinin o zamana kadarki en iyi oyunu ve PlayStation’da da türünün en iyi oyunlarından biri olarak gösterildi.
Tekken 4 (2001)
Biraz da yeni milenyumun etkisiyle “A New Century of Fighting/Dövüşün Yeni Yüzyılı” sloganıyla arcade salonlarına giren Tekken 4, serinin müdavimlerini üzecek birtakım yenilikler taşıyordu. Görseller, dönemine göre inanılmazdı ama oyuna eklenen yeni mekanikler, karakterlerin hareketlerini ve hamlelerini ezbere yönetenleri mutsuz ediyordu. Oyun sonu sinematikleri alkış alsa da asıl olayı oynanış mekanikleri olan Tekken serisinin bu yeni hâli, içerdiği çevresel hasar ve ardışık kombo imkânlarına karşın, önceki oyunlar kadar sevilmedi.
Tekken 5 (2004)
Serinin tam da onuncu yıl dönümüne denk gelecek şekilde çıkan ve âdet olduğu üzere ilk kez arcade salonlarında boy gösteren Tekken 5, geliştirici ekibin, oyuncular ve eleştirmenler tarafından gelen geri bildirimleri dikkate aldığı bir yapımdı. Tekken 3’teki alışılagelen oynanışı koruyan ancak Tekken 4’ün teknolojik yeniliklerinin de üzerine ekleyen Tekken 5, konsol sürümünde oyunculara ekstralar sunuyordu.
Tekken 6 (2007)
PlayStation 3 tabanlı System 357 arcade kartında çalışan ilk Tekken oyunu olarak oyun tarihine adını yazdıran Tekken 6, 2009’da hem PlayStation 3 hem de Xbox 360 konsollarında yayımlandı. Önceki oyuna kıyasla en önemli değişikliği, geliştirilmiş fizik motoru, Bound ve Rage sistemleri olan Tekken 6, bir dövüş oyununa göre uzun süren campaign moduyla oyunculara farklı bir deneyim yaşatıyordu. İlgili mod, serinin önceki oyunlarındaki Devil Within ve Tekken Force’a benziyordu.
Tekken 7 (2015)
Bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla çok kısa süre öncesine “en son” Tekken oyunu olarak nitelendirilen Tekken 7, Unreal Engine 4’ün tüm hünerlerini gözler önüne seriyordu. Serideki en sinematik hikâye moduyla gelen yapım, modern Mortal Kombat oyunlarından da bildiğimiz, oyun içi dövüşlerle birleştirilen yüksek kaliteli sinematikler bulunduruyordu. Sürpriz şekilde Street Fighter serisinin sevilen karakterlerinden Akuma’nın yer aldığı, ayrıca Akuma’nın, oyunun kanon hikâyesinde de önemli rol oynadığı Tekken 7, çevrim içi turnuva modlarıyla çıkışının üzerinden geçen neredeyse 10 yılın ardından bile popülerliğini korudu.
Tekken 8 (2024)
İlk olarak, 2022’nin son aylarında gerçekleştirilen PlayStation “State of Play” etkinliğinde duyurulan Tekken 8, Tekken serisinin kendi geleneğini ilk defa rafa kaldırdı ve arcade makinelerine çıkış yapmadı. Çoklu platform olarak PC ve güncel nesil konsollarda yayımlanan yapım, anlatı açısından Kazuya ile Jin arasındaki hesaplaşmalara mercek tutuyor. Yeni oyunda; Tornado, Heat, Power Crush gibi yeni oynanış elementleri yer alıyor. Bununla birlikte, oyunun, Unreal Engine 5 ile geliştirildiğini ve özellikle PC’de harikulade göründüğünü ekleyelim.
Eğer siz de Tekken 8’i, en yüksek grafik detay seviyesinde ve 4K (2160p) çözünürlükte, akıcı oynamak istiyorsanız, yapmanız gereken, ihtiyaçlarınıza uygun bir “canavar” almak. Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, gereksinim duyduğunuz gücü, size sağlayacak.