Mortal Kombat’ın Reboot Oyununun İlk Fragmanı Yayınlandı

Monster Notebook  7 Temmuz 2024

Oyun

Sayıyla yazınca insanın gerçekten de inanası gelmiyor ama bundan tam 31 yıl önce Atari (arcade) salonlarını ziyaret ettiğinde, girdiği her salonun buz kesmesine neden olan bir oyundu Mortal Kombat (1992). Herkesin oynamak için ellerinde ya da ceplerinde jetonla sırada bekledikleri Street Fighter II, Art of Fighting ve Fatal Fury: King of Fighters gibi oyunların pabucu tam olarak dama atılmıştı. Mortal Kombat’ta farklı bir şeyler vardı; grafikler âdeta gerçek gibiydi -ki bunun sebebi çok sonra anlaşıldı-, oyunda daha önce görülmemiş düzeyde vahşet bulunuyordu ve oyunun genel yapısı, gerçek bir turnuvayı andırıyordu ve bu da oyunculara ayrı bir gerginlik veriyordu. Bir avuç insanın varlığıyla var edilen, efsanevi bir yapımdı Mortal Kombat ve çok geçmeden bir seriye dönüştü; kendi içindeki zengin lore’u sayesinde dönüşmesi gerekiyordu belki de. Yıllar yılları kovaladı, oyun konsollarının hemen herkesin evinin bir parçası olmasıyla Mortal Kombat oyunları, yenilenen içerikleri ve değişen dövüşçüleriyle evlere de konuk oldu.

2024 yılına geldiğimizdeyse kaderin bir cilvesi olsa gerek yine bir Mortal Kombat oyunundan, hem de Mortal Kombat 1’den bahsediyoruz. Hayır hayır, bu bir yeniden yapım (remake) oyun değil. Aksine, az önce de belirttiğimiz zengin lore’un, giderek karmaşıklaşması neticesinde yazar kadrosunun, bir bakıma topu taca atarak ana hikâyeyi sıfırlaması, aslında “12” sayısıyla adlandırılması gereken oyunun “1” rakamıyla isimlendirilmesini sağlayan temel neden. Bunun ayrıntılarına değineceğiz ancak baştan uyaralım, oyunun sürpriz yanlarını kendiniz deneyimlemek istiyorsanız, bu yazıda ufak tefek spoiler’lar bulunacak. Hazırsanız, başlıyoruz.

Koskoca Raiden ve Kung Lao’yu Marul Tarlasında Çalıştıran Hayat Bize Ne Yapmaz

Başlık biraz garip gelebilir ama öyle lore dönüşümüne böyle bir başlık, sanırız en uygunu olacak. Nedenlerini şimdi anlatalım. Ama filmi biraz başa saralım ve Mortal Kombat 11’in sonuna doğru rotayı kıralım. Spoiler uyarısını tekrar yapmayı da ihmal etmiyoruz tabii.

Oyunun hikâyesi, Mortal Kombat 11’in sonunda yaşanan olaylarla doğrudan bağlantılı olarak gelişiyor. Liu Kang, serinin önceki oyununda Kadim Tanrı Kronika’yı mağlup ettikten sonra zamanın ve “gerçekliğin efendisi” olarak yeni bir evren yaratma fırsatı buluyor. Bu yepyeni başlangıç, Liu Kang’in idealist vizyonlarına dayanıyor; daha az şiddet içeren, daha barışçıl ve daha dengeli bir evren yaratma çabası oyunun merkezinde yer alıyor. Hatta oyunun bazı sahnelerinde, başlığımıza da konu olan durumu görmeniz mümkün oluyor; Raiden ile Kung Lao, bir yandan sohbet edip diğer yandan marul tarlasında marul toplayıp ekmek parası peşinde koşuyorlar. Ancak oyunu oynamaya niyetiniz varsa daha fazla spoiler olabilecek konulara değinmeyeceğiz; netice itibarıyla birtakım gelişmeler yaşanıyor ve barışı arzulayan karakterler, kendilerini yine ve yeniden bir dövüş turnuvasının içinde buluyorlar.

Mortal Kombat 1’in hikâyesi, Mortal Kombat 11 ile karşılaştırıldığında hem daha taze bir yaklaşım sunuyor hem de serinin köklerine sadık kalarak fanları heyecanlandırmayı başarıyor. MK11, zengin ve katmanlı hikâyesiyle biliniyordu ancak giderek arapsaçına dönen zaman çizelgeleri ve herkesin hoşuna gitmeyen karanlık tonları nedeniyle eleştirilere maruz kalıyordu. Yeni oyun, bu kompleks yapıyı daha anlaşılır hâle getirerek anlatıyı akıcı ve izleyici dostu bir formata sokuyor. Karakterler arasındaki dinamikler yeniden tanımlandığından, oyuncular, eski dostları yeni rollerde görmenin yanı sıra geçmiş oyunlardan tanıdık yüzlerle de karşılaşıyorlar.

Gelişen Oynanış Dinamikleri ve Kameo Sistemi Harika

Teknik bakımdan ve oynanış açısından bakıldığında, Mortal Kombat 1’in, Mortal Kombat 11’in sağlam temelleri üzerine kurulu olduğu daha ilk dakikalardan anlaşılıyor. Elbette yeni oyun, grafikler ve animasyonlar konusunda bariz iyileştirmeler sunuyor ki bunda da iyiden iyiye modifiye edilen Unreal Engine 4 oyun motorunun bariz bir katkısı bulunuyor. Karakter modelleri daha detaylı ve gerçekçi, çevre tasarımları ise görsel bir şölen niteliğinde. Yeni “Kameo” sistemi ise dövüşlere taktiksel bir derinlik katarken oyunculara yardımcı karakterler seçme ve bu karakterlerle sinerjik kombolar yaratma imkânı tanıyor. Biraz daha açmak gerekirse; karşılaşma öncesinde ana karakterinizi seçmenizin ardından destek için bir Kameo karakteri de tercih etmeniz bekleniyor. Bu ikincil karakteri, dövüş sırasında belirli zamanlarda çağırıp özel hareketler, karakterinizi koruma maksadıyla farklı manevralar yaptırabiliyor, ana karakterin kombolarını, Kameo yardımıyla tamamlatabiliyorsunuz. Tabii Kameo karakterlerini kullanmanızın ardından bir süre beklemeniz (cooldown) gerekiyor. Sonrasında aynı karakterleri yine stratejik olarak kullanmanız mümkün oluyor.

Oyundaki yeniliklerden biri bu oyunla veda ettiğimiz Krypt’in yerini alan Invasions modu. Tek oyunculu veya çok oyunculu bir macera sunan ve sizi, Mortal Kombat evreninin çeşitli yerlerine götürerek gerek dövüşler gerekse özel yetenek gerektiren görevleri tamamlayarak başarı elde etmenizi bekleyen mod, bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla beşinci sezonuyla oyuncuların karşısına çıkıyor. Daha karanlık ama daha ilgi çekici Krypt sisteminin, interaktif ve keşif yönlerini genişleten Invasions, oyunculara daha dinamik ve etkileşimli bir deneyim sunuyor.

Yapımın karanlık bir havadan kurtulması, Mortal Kombat 1’in ses tasarımı ve müziklerinin de daha dinamik ve canlı tonda olmasını sağlamış. Dramatik ve ağır tonlardan kurtulan Mortal Kombat 1 müzikleri, özellikle genç oyuncuların beğenisini, bu yönüyle de kazanıyor.

Ne var ki Mortal Kombat 1, mikro ödeme çılgınlığının bir parçası olmaya da devam ediyor ve geliştirici ekibin bir akıl tutulması yaşaması neticesinde; Shang Tsung, Quan Chi, Janet Cage gibi serinin önemli karakterlerinin yanı sıra Kameo’ları ve çeşitli skin’leri de DLC olarak oyunculara satmaya çalışıyor. Tabii bunlara tek tek para vermek yerine 70 dolarlık baz oyunu almayıp 110 dolarlık Mortal Kombat 1 Premium Edition’ı satın alarak da ilgili oyun unsurlarını edinebilirsiniz. Evet, biz de sizin gibi Steam’in dolar kuruna geçişine hâlâ alışamadık ve son derece üzgünüz.

Siz de harikulade görseller eşliğinde, gerek yerel bilgisayarınızda gerekse çevrim içi rakiplerinize karşı müthiş karşılaşmalar yapmak istiyorsanız, elinizin altında, “canavar” gibi bir laptopunuz olmalı. Monster imzası taşıyan; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarıyla Mortal Kombat 1 başta olmak üzere tüm oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı görsellerle deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş: