Gray Zone Warfare Oyun İncelemesi
Başrolünde Dolph Lundgren’in oynadığı, 2017 çıkışlı Dead Trigger adlı aksiyon/korku filmini izlediniz mi? İzlemediyseniz bile bu filme ilham veren Dead Trigger oyununu, akıllı cihazlarınızda illaki oynamışsınızdır. 2010’lu yıllarda, akıllı cihazların yonga setlerinde daha fazla söz sahibi olan NVIDIA’nın Tegra platformunu en iyi şekilde kullanan ve yine o yıllara göre harikulade görseller sunan oyun, o kadar ses getirmişti ki Dead Trigger 2, NVIDIA’nın CES 2013 basın konferansına konu olacak kadar beklenen bir yapım olmuştu ve oyuna dair ilk tanıtımlar, bu konferans kapsamında yapılmıştı. Tahmin edeceğiniz üzere Dead Trigger 2, 100 milyonun üzerinde indirmeye ulaştı ve geliştiricisine gerçekten iyi paralar kazandırdı. Peki, kimdi bu “geliştirici”? Tabii ki bu yazımızda ele alacağımız Gray Zone Warfare’in de geliştiricisi olan Çekya merkezli Madfinger Games. Mobil taraftaki bilgi birikimlerini ve zamanında katkıda bulundukları Mafia: The City of Lost Heaven gibi anıt oyunlardan edindikleri kazanımları iyi değerlendirip kendilerini yeni sistemlere/oyun motorlarına uyarlama konusunda başarılı iş çıkaran Madfinger Games, bu yıl, Escape from Tarkov ile sıklıkla karşılaştırılan oyunu Gray Zone Warfare’in Erken Erişim sürümü nedeniyle PC tarafında epey ses getirdi. Dilerseniz gelin, oyunun bu sürümü üzerinden bir anlatım yapalım ve yapımı biraz daha yakından tanıyalım.
Hayaller Escape from Tarkov, Peki Gerçekler?
Nisan ayında Steam’de Erken Erişim’e açılan Gray Zone Warfare, son dönemin dikkat çeken taktiksel FPS oyunlarından biri olarak oyun dünyasında yerini aldı. Özellikle gerçekçilik ve taktiksel derinlik arayan oyuncular için tasarlanan yapım, biraz da Erken Erişim’de olmasının etkisiyle hem olumlu hem de olumsuz birçok geri bildirim almış durumda. Az önce de belirttiğimiz gibi yapımın Escape from Tarkov ve Arma gibi askerî simülasyon oyunlarından esinlendiği görülüyor ancak bu oyunların üzerine ne kadar koyabildiği ve gerçekten yenilikçi bir deneyim sunup sunmadığı biraz tartışmalı.
Öncelikle oyunun sürükleyici bir konusu olmadığını belirtmek gerek; Güneydoğu Asya’da bulunan kurgusal ada Lamang’da geçen oyun, bizleri geniş ve dinamik bir açık dünyaya bırakıyor. Gray Zone Warfare’de, bir özel askerî şirketin (PMC) üyesi olarak bu tehlikeli adada diğer oyunculara ve yapay zekâ kontrollü düşmanlara karşı hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Oyundaki amacımız yalnızca savaşmak değil aynı zamanda önemli kaynakları ele geçirerek görevleri tamamlamak. Bu noktada oyunun yaklaşımının, onu, Escape from Tarkov gibi diğer “extraction shooter” türü oyunlara benzettiğini söyleyebiliriz. Ne var ki oyun henüz başından vadettiği gerçekçiliğe, kendi kendine gölge düşürüyor zira silah geri tepmeleri ve animasyonlar, beklenen gerçekçiliği sunamıyor. Silahların ateşleme sırasında gösterdiği tepki, epey yapay ve oyuncular, bu nedenle hayal kırıklığına uğramış durumda.
Grafikler Harika ama Yapay Zekâ Sıklıkla Can Sıkıyor
Unity oyun motoru üzerinde uzmanlaşan Madfinger Games’in bu defa Unreal Engine 5 kullanarak geliştirdiği Gray Zone Warfare, doğal olarak görsel anlamda oldukça etkileyici görünüyor. Oyun dünyası geniş ve ayrıntılı bir şekilde tasarlanmış, bilhassa oyunun geçtiği adanın atmosferi, oyuncuları içine çekiyor. Fakat tahmin edeceğiniz üzere bu görsel güzelliklerin bir bedeli var ve yapım, gerçekten de “canavar” gibi oyun bilgisayarlarında ancak akıcı çalışabiliyor. Hatta Steam yorumlarında “NASA Bilgisayarı” esprileri bile dönüyor. Bunun sebebi, oyunun Unreal Engine 5 ile geliştirilmiş olması değil sadece; maalesef oyun, optimizasyon tarafında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Üst düzey donanımlara sahip bilgisayarlarda dahi kare hızlarının 60’ın altına düştüğü, hatta bazı durumlarda 30 fps’nin altına indiği Steam yorumlarında belirtiliyor. Elbette ki bu tür performans sorunları, oynanış akıcılığını bozarak oyun deneyimini olumsuz etkiliyor.
Oyundaki yapay zekâ düşmanlar da eleştiri oklarının hedefinde; yapay zekâ, bazen uzun mesafelerden oyuncuları isabetli bir şekilde vurabilecek kadar iyi iş çıkarıyor ama diğer zamanlarda yakın mesafeden dahi hedefi vurmakta zorlanıyor. Bu tutarsızlık, oyunun zorluk seviyesini tahmin edilemez hâle getiriyor ve oyun deneyimini baltalıyor. Yine de yapay zekâyla gerçekleştirilen çatışmalar, oldukça ödüllendirici ve oyunculara ciddi miktarda ganimet sağladığı da açık.
Oyuncuların birbirlerine karşı ve (PvP) çevreye karşı (PvE) mücadeleleri üzerine inşa edilen yapımda eş zamanlı olarak 48 oyuncunun yer alabildiği sunucular var ve bu sunucularda, binden fazla yapay zekâ destekli düşmanla etkileşimde bulunmak mümkün. Bu noktada eklememiz lazım; PvP modları, özellikle arkadaşlarla oynandığında oyunun en eğlenceli yanlarından biri oluyor. Oyuncuların, düşman gruplara karşı taktiksel olarak iş birliği yapmaları, oyunun heyecan dozunu artırıyor. Fakat bazı oyuncuların friendly fire/dost ateşi konusunda yaşadığı sorunlar, oyunun topluluk odaklı yapısına zarar verebiliyor. Bu özellik, oyuncular arasında daha fazla iletişim gerektirse de yanlış kullanıldığında oyundan alınan zevki negatif yönde etkileyebiliyor.
Bu yazının hazırlandığı dönem itibarıyla Steam’de olumlu da olumsuz da yorum almaya devam eden Gray Zone Warfare’in, teknik sıkıntılarından kurtulması hâlinde potansiyelinin olduğunu görüyoruz. Tabii Escape from Tarkov’u tahtından etmesi için alacak daha çok yolu var. Eğer siz de standart oyun bilgisayarlarını ağlatan Gray Zone Warfare gibi yapımları, teknik sorunlarla karşılaşmadan deneyimlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden Monster’ın “canavar”larıyla tanışın. Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, en zorlu oyunları bile kusursuz şekilde çalıştırıyor ve oyun deneyiminizin daima mükemmel olmasını sağlıyor.
Gray Zone Warfare Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Gray Zone Warfare nasıl bir oyun?
- Gray Zone Warfare, strateji ve taktik unsurlarını bir araya getiren, oyuncuları bir askeri çatışmanın ortasına atan bir strateji oyunudur. Oyuncular, kaynak yönetimi ve taktiksel kararlar alarak düşmanlarını alt etmeye çalışır.
Gray Zone Warfare kaç GB?
- Gray Zone Warfare, yaklaşık olarak 10-15 GB depolama alanı gerektirir. Bu miktar, oyunun güncellemeleri ve ek içerikleriyle artabilir.
Gray Zone Warfare ne zaman çıktı?
- Gray Zone Warfare, 2024 yılında piyasaya sürüldü. Oyun, çıkışıyla birlikte strateji oyunu tutkunlarının ilgisini çekti.
Gray Zone Warfare kaç saat sürüyor?
- Gray Zone Warfare’in kampanya modu, oynanış stiline bağlı olarak yaklaşık 10-15 saat sürmektedir. Ekstra görevler ve çok oyunculu modlarla bu süre uzatılabilir.