Stellar Blade Oyun İncelemesi

Monster Notebook  18 Eylül 2024

Oyun

Batılı oyun geliştiricilerin, bazı politik ajandalara saplanıp kalmaları ve son dönemde çıkardıkları oyunların eğlence odağının, belirli mesajlar verme kaygılı medyumlara kaymaya başlaması, tecrübeli oyun otoriteleri kadar oyun tutkunlarının da keyfini kaçırıyor. Hatta sırf bu nedenle kimi bağımsız platformlar, oyunların içeriklerini inceleyip irdeliyor ve belirli politik ajandalara sahip olup olmamasına göre oyunları kategorilere ayırıyor. Oyun dünyasının geldiği bu nokta, gerçekten üzücü ve düşündürücü ama neyse ki “eski kafa” oyunlar geliştiren ve bahse konu politik ajandalardan azade stüdyolar da yok değil; Güney Koreli Shift Up da onlardan biri ve Sony Interactive Entertainment tarafından yayımlanan PlayStation 5’e özel Stellar Blade, bu yazımızdaki konuğumuz.

Rol Yapma Soslu Aksiyon Macera Oyunu: Stellar Blade

2019 yılında ilk olarak “Project Eve” adıyla duyurulan Stellar Blade, duyurulduğu andan itibaren göz alıcı görselleri ve yüksek tempolu dövüş sistemiyle büyük bir beklenti yaratmıştı. Bugün, pek çok oyuncu ve oyun otoritesi tarafından yeni bir soulslike oyunu olarak tanımlansa da kendine özgü çok fazla yönü bulunan Stellar Blade’e biraz daha yakından bakmak gerek.

Stellar Blade, insanlığın neredeyse yok olmanın eşiğine geldiği post-apokaliptik bir dünyada geçiyor. Oyun, “Naytiba” adlı grotesk yaratıklarla savaşmak zorunda kalan Eve adlı bir savaşçıyı kontrol ettiğimiz bir hikâye sunuyor. İnsanlığın son umudu olan Eve, hayatta kalan son şehir Xion’u kurtarmaya çalışırken hikâye boyunca çeşitli karakterlerle karşılaşıyor. Bu noktada belirtmemiz gerekiyor ki hikâye derinlikten yoksun ve klişelere sırtını yaslamasıyla biraz can sıkabiliyor. Oyundaki olay örgüsü, biraz gedikli oyuncular için tahmin edilebilirlik çizgisinde seyrediyor ve bu da oyunun hikâye anlatımını zayıflatıyor. Ne var ki görsel tasarım ve dünya inşası açısından Stellar Blade, var olan hikâye eksikliklerini bir bir kapatıyor. Buna az sonra detaylıca değineceğiz.

Stellar Blade’in en güçlü yanlarından biri, hiç şüphesiz dövüş sistemi. Oyunun dövüş mekanikleri, hem saldırı hem de savunma odaklı bir oynanış sunuyor. Oyuncular, kombolar, mükemmel parry ve dodge hareketleriyle düşmanlara karşı üstünlük kurabiliyorlar ki zaten Souls serisi ve Elden Ring gibi yapımlardan şerbetli olanlar, oyunun bu mekaniklerinin üstesinden rahatlıkla gelebiliyorlar. “Beta Skills” adı verilen özel yetenekler, oyuncuların stratejik düşünmesini gerektiriyor zira bu yetenekler, doğru zamanlamalarla etkinleştirilip savaş alanında büyük etkiler yaratabiliyor. Bunun yanı sıra yapım, DualSense kontrolcüsü sayesinde oyunculara fiziksel geri bildirimler sağlayarak dövüş deneyimini daha da zenginleştiriyor​. Dövüş sisteminin bir diğer dikkat çekici yönü ise oyuncuları zorlayıcı ama tatmin edici bir mücadeleye davet etmesi. Bilhassa boss savaşları, strateji ve refleks gerektiriyor, bu da her karşılaşmayı hem zorlayıcı hem de ödüllendirici kılıyor. Oyunun bu yönü, Sekiro: Shadows Die Twice gibi zorlu oyunları seven oyuncular için oldukça cazip olabilir​. Unutmadan ekleyelim, yine boss savaşlarında zaman zaman karşılaşılan bir kamera açısı sorunu mevcut; bu da boss’ların hareketlerinin ezberlenmesini güçleştiriyor ve belki de 10 dakikada yenilecek boss’un 1 saatte yenilmesine neden oluyor. Umarız oyun, güncelleme aldıkça bu sorunundan kurtulur.

Oyunda Yapılabilecek Sayısız Yan Görev Var

Stellar Blade, çizgisel bölümlerle açık dünya unsurlarını bir araya getiriyor. Oyuncular, ana görevleri tamamlarken yan görevleri de keşfederek oyunun dünyasında daha fazla vakit geçirebiliyorlar. Yan görevler, oyun dünyasına belirli bir oranda derinlik katıyor ve karakterler arasındaki ilişkileri daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Ancak bazı görevlerin tekrara düştüğü ve yeterince ilgi çekici olmadığı da açık. Yine de oyunun her yanını keşfetmek ve aklında soru işareti bırakmamak isteyen oyuncular, bu görevleri tamamlayabiliyorlar. Keşif sürecinde oyuncular, çeşitli çevresel engelleri aşmak için duvarlara tırmanmak, iplerle sallanmak gibi oyun mekaniklerinden faydalanıyorlar. Bu da oyuna, kendi çizgisinin dışında, farklı bir dinamizm katıyor. Ayrıca stratejik olarak yerleştirilmiş kamp noktaları sayesinde oyuncular, sağlıklarını yenileyebiliyor ve ihtiyaç duydukları ekipmanları depolayabiliyorlar. Tabii bu kamp noktalarının kullanılması, tüm soulslike oyunlarından bildiğimiz gibi yakındaki düşmanların tekrar doğmasına neden oluyor; aman dikkat.

Gelelim oyunun görsel tasarımına. Öncelikle bunun bir oyun olduğunun pek de farkında olmadığını düşündüğümüz bir kitle, Stellar Blade’de yönettiğimiz Eve’in estetik tasarımından hoşnut olmadıklarını çeşitli şekillerde dile getiriyorlar. Evet, oyunlarda abartılı hatlarla tasvir edilen kadınlar ve erkekler olduğunu biliyoruz; bunun, geliştiricinin kendi takdiri olduğu ve buna saygı duyulması gerektiğini düşünüyoruz.

Unreal Engine 4 oyun motoruyla geliştirilen Stellar Blade, adına yaraşır şekilde gösterişli ve göz alıcı görsellerle geliyor. Yapımın görsel estetiği, hem post-apokaliptik dünyanın karanlık ve kasvetli atmosferini hem de karakter tasarımlarının ince detaylarını ustalıkla yansıtıyor. Oyunun PC’ye gelmesine kesin gözüyle bakılıyor ve Stellar Blade’in “canavar” gibi oyun bilgisayarlarında daha bir iyi görüneceği kesin.

Ses tasarımı tarafını da boş geçmeyen Koreli geliştirici, sesleri, oyunun en güçlü yönlerinden biri olarak öne çıkarıyor. Özellikle savaş müzikleri, oyuncuyu aksiyonun içine çeken enerjik ve farklı formlarda parçalardan oluşuyor. NieR serisiyle haşır neşir olanların ilk duydukları anda NieR: Automata’dan ilham alındığını fark edebilecekleri müzikler, savaş sekanslarının yoğunluğunu ve dramatik anları daha da güçlendiriyor​.

Siz de PC’ye gelmesi muhtemel Stellar Blade ve onun gibi muhteşem görsellere sahip yapımları, performans sorunlarıyla karşılaşmadan deneyimlemek istiyorsanız, vakit kaybetmeden Monster’ın “canavar” oyun bilgisayarlarıyla tanışın.

 

 

Stellar Blade Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Stellar Blade oyunu PC’ye ne zaman çıkacak?

    • Stellar Blade oyununun PC platformu için kesin çıkış tarihi henüz duyurulmamıştır. Şu an için yalnızca PlayStation 5 platformu üzerinde çıkması planlanıyor.
  • Stellar Blade oyunu kaç TL?

    • Oyunun fiyatı henüz net olarak belirlenmemiştir, ancak AAA kategorisinde bir oyun olduğu için piyasaya sürüldüğünde 800-1000 TL civarında olması bekleniyor.
  • Stellar Blade oyununun Türkçe dil desteği var mı?

    • Stellar Blade oyununun Türkçe dil desteği olup olmadığı konusunda şu an resmi bir bilgi bulunmamaktadır. Dil seçenekleri, oyunun çıkışına yakın netleşecektir.
  • Stellar Blade oyunu açık dünya mı?

    • Stellar Blade açık dünya bir oyun değildir. Oyun daha çok hikaye tabanlı, bölümler ve görevler etrafında şekillenen bir yapıya sahiptir.
  • Stellar Blade oyunu ne anlatıyor?

    • Stellar Blade, insanlığın sonunu getirecek bir tehdit karşısında dünyayı kurtarmaya çalışan bir karakterin hikayesini anlatıyor. Bilim kurgu ve aksiyon dolu bir evrende geçiyor.
Paylaş: