Oyunlarda 60 FPS Neden Önemlidir?

Monster Notebook  17 Ekim 2024

GenelOyun

2024 yılının sonlarına ufak ufak yaklaştığımız şu dönemde bile birçok kişinin aklında hâlâ “İnsan gözü 24 fps’den fazlasını algılayamaz.” gibi bir efsane var. Peki, bu gerçekten doğru mu? Aslında bu düşünce oldukça yanlış ve bilimin ışığında çoktan çürütüldü bile. Evet, gözlerimiz, 24 fps’de (frames per second/saniyedeki kare sayısı) hareketi algılayabiliyor ancak 60 fps ve hatta 120 fps gibi daha yüksek kare hızlarında daha akıcı ve net bir deneyim yaşadığımız kesin. Bu fark, özellikle hızlı hareketlerin olduğu oyun ve multimedya sahnelerinde hayli belirginleşiyor. Bildiğiniz üzere hızlı refleks ve yüksek hassasiyet gerektiren rekabetçi oyunlarda da 120 ve üzeri kare/saniye değerleri, oyuncuya büyük bir avantaj sağlıyor. Bilimsel araştırmalar, gözün ve beynin yüksek kare hızlarını algılayabildiğini ve bu hızların daha akıcı, net ve kesintisiz bir görsel deneyim sunduğunu gösteriyor. Dilerseniz gelin, bu bilgilerin ışığında hem teknik açıdan hem de kullanıcı deneyimi açısından, oyunlarda 60 fps’nin neden bu kadar önemli olduğunu daha detaylı inceleyelim.

Oyunlarda 60 fps’nin Önemi, Sandığınızdan da Fazla

Çok da uzak olmayan bir zaman diliminde ekran kartlarımızın nefesinin yetmediği anlarda grafik detay seviyesini düşürerek hatta çözünürlüğü bile azaltarak yakalamaya çalıştığımız 60 fps, gerçekten de önemli. Konuya en temel noktadan başlayacak olursak 60 fps, oyunların daha akıcı ve kesintisiz görünmesini sağlıyor çünkü her saniye başına, ekranda daha fazla kare gösteriliyor ve bu, hareketleri daha pürüzsüz algılamamızı mümkün kılıyor. Düşük fps değerlerinde, özellikle de hızlı hareket eden sahnelerde, görüntüler kesik ve atlamalı görünüyor, neticede oyun keyfimiz epey kaçıyor. Ancak 60 fps, bu sorunu ortadan kaldırarak hareketlerin daha doğal ve sürekli görünmesine imkân tanıyor, böylece dijital dünyalara kendimizi kaptırmamız kolaylaşıyor.

Gelin biraz daha teknik tarafa doğru ilerleyelim. Giriş gecikmesi ya da İngilizce ifadesiyle input lag terimini mutlaka duymuşsunuzdur. Hani şu, mouse’u sağa sola oynattığınızda ekrandaki görüntünün bir türlü sizin hızınıza yetişememesine neden olan can sıkıcı gecikme, giriş gecikmesinin ta kendisi. Oyunlarda, komutlarınızın ekranda ne kadar hızlı göründüğünü belirleyen bu durum, özellikle rekabetçi oyunlarda maçın kaderini belirleyecek kadar önemli bir rol oynuyor. Düşük fps, input lag’i artırıyor çünkü ekran, her saniye yeterince kare gösteremediği için komutlarınızın işlenmesi daha uzun sürüyor. Bu durumda, hareket ettiğinizde ekrandaki karakteriniz birkaç milisaniye gecikmeyle tepki veriyor ve bu, özellikle saniyelerin değil milisaniyelerin bile önemli olduğu rekabetçi oyunlarda, sizin için büyük bir dezavantaj yaratıyor. Ancak 60 fps ve daha yüksek bir hızda oyun oynadığınızda, input lag azalıyor zira ekran, saniye başına yeterince kare gösteriyor ve komutlarınız, neredeyse anında işleniyor. Böylece mouse’unuzu hareket ettirdiğinizde, karakteriniz de sizinle aynı hızda hareket ediyor. İşte bu yüzden, 60 fps’nin sadece gözlere daha hoş gelen bir akıcılıktan fazlası olduğunu söylememiz yerinde olur.

Konsollar 30 fps ile Yetinirken “Canavar” Gibi Bilgisayarlar 60 fps’yi Aşıyor

Mevcut, dokuzuncu nesil oyun konsolları, her ne kadar donanım güçleriyle övünse de 4K (2160p) çözünürlükte 30 fps’nin üzerine çıkmakta zaman zaman zorlanıyor. PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi konsollar, en yeni oyunları, en yüksek çözünürlükte çalıştırmak için tasarlanmış olmalarına karşın bu seviyelerde bile oyunlarda sabit 60 fps almak her zaman mümkün olamıyor. Bunun başlıca nedeni, 4K çözünürlüğün işlemci ve grafik birimi üzerinde yarattığı ağır yükten başkası değil. Yüksek çözünürlükteki grafikler, oyunların daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duymasına neden oluyor ve bu da genellikle fps düşüşlerine yol açıyor. İlgili konsollar çoğu oyunda 60 fps’yi elde edebilmek için grafik ayarlarını düşürme veya çözünürlüğü dinamik olarak ayarlama yoluna gidiyor. Elbette ne kadar ayar yapılırsa yapılsın oyun içi detayların çok yoğun olduğu sahnelerde, fps düşüşleri yaşanabiliyor ve bu da oyuncuların deneyimini olumsuz etkiliyor.

Öte yandan, “canavar” gibi oyun bilgisayarları, güçlü işlemciler ve en son teknolojiye sahip ekran kartları sayesinde 4K çözünürlükte 60 fps’yi kolayca aşabiliyor hatta en zorlu oyunlarda dahi 120 fps ve üzeri değerleri yakalayabiliyor. Örneğin, NVIDIA’nın GeForce RTX 4090 ekran kartının mobil sürümünü içeren oyun bilgisayarları için 4K çözünürlükte bile 60 fps’yi aşmak işten bile değil. Böylesi muazzam bir performans, bilhassa yüksek tempolu rekabetçi oyunlarda oyunculara büyük bir avantaj kazandırıyor.

Artık oyunlarda 60 fps’nin neden önemli olduğunu ve 60 fps’nin nasıl elde edileceğini biliyorsunuz. O hâlde, siz de emektar bilgisayarınızla vedalaşmaya hazırlanıp Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından dilediğinizi hemen satın alın; oyunların keyfini çıkarmaya başlayın.

Paylaş: