Age of Empires 3: Definitive Edition İncelemesi

Monster Notebook  29 Aralık 2020

Oyun

Gerçek zamanlı strateji türünün belki de en başarılı örneklerini sunan Age of Empires serisi, dünyanın geri kalanında olduğu gibi Türkiye’de de çok seviliyor. Özellikle ülke internet kafelerinin olmazsa olmazı Age of Empires II: The Age of Kings’in ne kadar çok tutulduğunu, örnekleriyle anlatsak sayfalar sürer. 2005 yılının sonlarına doğru yayımlanan Age of Empires III, serinin kemik kitlesi tarafından, ikinci oyun kadar tutulmadı. Ne var ki strateji oyunlarına pek de merakı olmayan oyun tutkunları ise bu yapımla sahaya adım atabildiler. Zira yapımın, dönemine göre görselleri hayli iyiydi, oynanış rahattı ve biraz tatsız şekilde de olsa oyunun senaryosu Osmanlı birliklerini içeriyordu. AoE serisini elden geçirerek remastered sürümlerini sunan Xbox Game Studios’tan biz dördüncü oyunla ilgili haber beklerken onlar elimize Age of Empires 3: Definitive Edition’ı tutuşturuverdiler. 15 yılın ardından çıkagelen bu misafiri geri çevirmek de olmazdı.

Eski Oyun, Yepyeni Oyun Modları

Sundukları eski oyunların grafiklerini ve kullanıcı arayüzlerini makyajladıktan sonra oyuncularla buluşturan stüdyoların aksine Xbox Game Studios, elini taşın altına koymuş ve geliştirici koltuğundaki ekiplerin, oyuna yepyeni oyun modları eklemesini sağlamış. Bu yeniliklerden söz etmeden önce orijinal oyunun ek paketlerini de içeren Age of Empires 3: Definitive Edition’ın üç ayrı hikâye modu sunduğunu belirtelim. Yapımın ilk hâlini oynamadıysanız, Kan, Buz ve Çelik modunu seçerek oyuna başlamanızı öneririz. Sonrasında diğer modlara göz atabilirsiniz. Ancak Asya Hanedanları kısmında diğer iki senaryoya göre zorlanabileceğinizi söylemeliyiz. Oyunun yeni modları ise strateji açlığı çeken oyuncular için biçilmiş kaftan. Savaş Sanatı, yeni modlardan biri. Oyuna ısınmak ve oyunda ustalaşmak için değerlendirebileceğiniz bu modda yapım size görevler veriyor ve ilgili görevleri eksiksiz biçimde tamamlamaya çalışıyorsunuz. Savaş Sanatı modu sayesinde senaryo modunda ya da skirmish süreçlerinde başvuracağınız, kaynak oluşturma, erken savunma gibi birçok özellik üzerine kendinizi geliştirmeniz mümkün. Bir diğer yeni oyun modu ise Tarihî Savaşlar. İlerleme kaydettikçe yenileri açılan savaşların ilki ise Barbaros Hayrettin ve kardeşlerinin, İspanyol askerlerine karşı Cezayir’i müdafaası temel alınıyor. 16. asırdan başlayan Tarihî Savaşlar, 19. asırda gerçekleştireceğiniz savaşlarla tamamlanıyor.

Görsel Yenilikler Kadar Teknik Yenilikler de Var

Yayımlanmasının ardından uzun süre geçen orijinal oyunun, grafikleriyle yaşını belli ettiğini söylememize hiç gerek yok. Age of Empires 3: Definitive Edition, görsel dilde büyük değişikliklere gitmeden; kaplama çözünürlüğü, bitki örtüsü, fizik, yansıma, karakter ve hayvan modellemesi gibi noktalarda orijinal oyunu, günümüze taşıyor. Poligon sayısının artışıyla köşeli görünen unsurlar ortadan kalkıyor, sekizgen formundaki top ağızları, artık tam bir daire şeklinde resmediliyor. Yenilenen grafiklerle birlikte 4K desteği gibi imkânlar da geliyor. Ancak oyundaki yenilikler, görsel taraftakilerle sınırlı kalmıyor. Age of Empires 3: Definitive Edition, baştan aşağı Türkçe desteğiyle bizleri karşılıyor. Birimlerin ve genel diyalog alt yazılarının Türkçe olmasını belki önemsiz bulanlar olabilir ama asıl olay, “Külliyat” bölümünde. Zira Tarihler’den Askerler’e, Coğrafya’lardan Sözlük’e kadar her bölüm, son derece özenli şekilde çevrilmiş. Tarihe ilgi duyan bir strateji tutkunuysanız, bu bölümlerde aktarılan verileri keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz. Teknik taraftaki bir diğer yenilikse çok oyunculu mod. Oyunun çapraz platform çok oyuncu desteği sayesinde arkadaşlarınızla ve internet üzerindeki rakiplerle eğlenceli saatler geçirmeniz garanti.

Şayet strateji oyunlarına meraklıysanız ve yolunuz daha önce bir şekilde Age of Empires serisiyle kesiştiyse, oyuna getirilen yenilikleri ve eklemeleri de deneyimlemek adına Age of Empires 3: Definitive Edition’ı oynamanızı tavsiye ederiz.

Paylaş: