Assassin’s Creed Tarih Rehberi: Hangi Oyun Hangi Dönemi Anlatıyor

Monster Notebook  16 Nisan 2024

Oyun

İlk oyunundan bu yana Ubisoft’un altın yumurtlayan tavuğu hâline gelen Assassin’s Creed serisi, varlığını olanca gücüyle sürdürmeye devam ederken yeni oyunlarıyla da serinin müdavimlerine bambaşka maceralar sunmayı vadediyor. Ubisoft Québec ve Montréal’in ortaklaşa geliştirdiği “Infinity”, Ubisoft Québec imzasıyla çıkıp Japonya’da geçecek olan “Codename Red” ve Ubisoft Montréal’in hazırladığı “Codename Hex” çıkması beklenen Assassin’s Creed oyunlarından bazıları. 2007 yılında bizlerle buluşan ilk oyundan itibaren farklı zaman aralıklarını işleyip dönemin önemli olaylarını daha iyi kavramamızı sağlayan serinin, şimdiye dek yayımlanan üyelerinin, hangi dönemi anlattığını merak ediyor musunuz? Dilerseniz gelin, bu defa serideki ana oyunların işledikleri zaman aralıklarına, kronolojik olarak yakından bakalım ve günümüze en yakın Assassin’s Creed oyununun hangisi olduğunu bulalım.

Assassin’s Creed Odyssey (M.Ö. 431-M.Ö. 422)

Serinin alışageldiğimiz aksiyon ve gizlilik tabanlı oynanışını, iyiden iyiye rol yapma unsurlarıyla donatan Odyssey, M.Ö. 431-M.Ö. 422 arası Antik Yunanistan’da geçiyordu. Sparta Kralı Leonidas’ın torunları olan Cassandra veya Alexios’u seçerek oynadığımız yapımda, yine serinin öne çıkardığı Tapınakçı üyeleri bulunmuyordu ancak serinin bir başka önemli ögesi konumundaki Cennet Parçası, yapımda yer alıyordu.

Assassin’s Creed Origins (M.Ö. 49-M.Ö. 44)

Assassin’s Creed serisinin rol yapma elementleriyle tanışmasını ve serinin takipçilerinin hayli şaşırmasını sağlayan Origins, M.Ö. 49-M.Ö. 44 dönemi Antik Mısır’ı temel alıyordu. Bir intikam hikâyesi gibi başlayıp siyasi komplo formunda dönüşen yapımda, Bayek’i yönetiyorduk. Doğrudan Tapınakçı diyemeyeceğimiz ancak Tapınakçı’ların öncülü pozisyonundaki Antiklerin Düzeni bu oyunda karşımıza çıkıyor, Kleopatra’nın saltanat sürdüğü dönemde zorlu anlar yaşıyorduk.

Assassin’s Creed Mirage (861)

Aslında bir ek paket olarak tasarlanan ancak sonradan tam sürüm bir oyuna dönüştürülmesi nedeniyle ölçeği, kendinden önceki oyunlara kıyasla daha küçük kalan ve geleneksel Assassin’s Creed oyunlarına daha çok benzeyen Mirage, 861 yılını baz alıyordu. Serinin önemli oyunlarından Valhalla’da da boy gösteren Basim İbn İshaq’ı yönettiğimiz oyun, dönemin Bağdat’ında geçiyordu ve yolculuğumuz, Alamut Kalesi’ne kadar uzanıyordu.

Assassin’s Creed Valhalla (872-878)

God of War (2018) sonrasında Kuzey tarihi ve mitolojisine ilgi duyan oyun meraklılarının, yan görevler ve ek paketlerini de tamamlayarak yüzlerce saatlik oynama deneyimi elde edebildikleri Valhalla, 872-878 yılları arasında geçiyordu. Eivor ve klanlarıyla Norveç’ten İngilitere’ye doğru seyahat ettiğimiz oyun, dönemin gerçek krallarının yanı sıra Odin gibi mitolojik karakterlerini de içeriyordu.

Assassin’s Creed (1191)

Serinin ikonik karakterlerinden Altaïr İbn’La-Ahad ile 1191 yılının Kutsal Topraklar’ında gerçekleşen Üçüncü Haçlı Seferleri sırasında dokuz Tapınak Şövalyesi’ni ortadan kaldırırken dönemine göre hayli başarılı tasarlanan haritada vakit geçirip o coğrafyanın havasını soluyorduk.

Assassin’s Creed II (1476-1499)

Hiç şüphe yok ki Assassin’s Creed serisini seven sevmeyen herkesin büyük saygı duyduğu serinin ikinci oyunu, 15. yüzyıl İtalya’sında geçiyordu. Ezio Auditore da Firenze’yi yönetip başta çok temel görevler yaptıktan sonra Floransa’dan Vatikan’a uzanan etkileyici bir maceraya atılıyorduk. Bu süreçte Leonadordo Da Vinci’den Machiavelli’ye kadar birçok tarihî figürle tanışıyorduk.

Assassin’s Creed: Brotherhood (1499-1507)

Doğrudan doğruya serinin ikinci oyununun devamı niteliğindeki Brotherhood’da, Ezio’yu kontrol ederek Suikastçı Loncası’nı yeniden inşa ediyor, Cennet Elması’nı bulmak için türlü çeşitli mücadelelere giriyorduk. 16. yüzyıl İtalya’sını başarılı şekilde resmeden yapım, dönemin hükümranı Borgia ailesinin yozlaşmışlığını gözler önüne seriyordu.

Assassin’s Creed: Revelations (1511-1512)

Bu topraklarda geçen ilk ve -şimdilik- tek oyun olan Revelations, 16. yüzyıl İstanbul’unu adım adım dolaşmamıza imkân tanıyordu. Yapımda, artık epey yaş almış Ezio ile değerli bilgilerin kaynağı olan gizli kütüphaneyi arıyorduk. Genç Kanûnî Sultan Süleyman ve Yavuz Sultan Selim gibi Osmanlı padişahlarının da yer aldığı yapımda yine önemli tarihî figürlerle diyalog kurup oyunun içeriksel zenginliğinin keyfini çıkarabiliyorduk.

Assassin’s Creed IV: Black Flag (1715-1722)

Kısa süre önce yayımlanan Ubisoft oyunlarından Skull and Bones’a ilham kaynağı olan Black Flag’de Edward Kenway’i yönetip 18. yüzyıl Karayip Adaları’nda korsanlık faaliyetleri gerçekleştiriyorduk. Oyun, dönemin gerçek korsanlarından Mary Read, Kara Sakal gibi isimlere de ev sahipliği yapıyordu.

Assassin’s Creed Rogue (1752-1760)

Oyunu oynamayanlara spoiler olmaması amacıyla detaylarından söz etmeyeceğiz ama serinin en ilginç ve “ters köşe” yapımlarından biri olan Rogue, doğrudan doğruya Assassin’s Creed III ile IV arasındaki anlatı köprüsü için önem arz ediyordu. 18. yüzyıl Kuzeydoğu Amerika’da geçen yapımda Shay Patrick Cormac’ı yönetiyorduk.

Assassin’s Creed III (1754-1783)

Serinin en ilginç başlangıçlarından birine sahip Assassin’s Creed III, 18. Yüzyıl Koloniyal Amerika’sının merkezinde konumlanıyordu. Amerikan Devrimi esnasında yaşananlara, yerli kabilelerin mücadelelerine cesurca değinen oyunda Connor olarak da bilinen Ratonhnhaké:ton’u yönetiyorduk. Oyunda, Benjamin Franklin ve George Washington gibi önemli isimler bulunuyordu.

Assassin’s Creed Unity (1776-1800)

Ezio sonrasında Assassin’s Creed serisinin en sevilen karakterlerinden Arno Victor Dorian’ı yönettiğimiz Unity, Fransız Devrimi dönemi 18. yüzyıl Fransa’sını yansıtıyordu. Devrim sürecinde kendi emelleri uğruna sinsice hareket eden Tapınakçı’larla mücadele ettiğimiz oyun, çıkış dönemi teknik açıdan çok sorunlu olsa da geçen zaman içinde Unity, serinin en parlak yapımlarından birine dönüştü.

Assassin’s Creed: Syndicate (1868)

Günümüze en yakın tarihte geçen Assassin’s Creed oyunu Syndicate, Kraliçe Victoria dönemi Londra’sını temel alıyordu. Londra’nın dört bir yanını saran Tapınakçı’lardan kenti kurtarmak için harekete geçen Jacob ve Evie Frye kardeşleri kontrol ettiğimiz oyun, Karındeşen Jack gibi içerikleriyle de ilgi çekmişti.

Siz de Assassin’s Creed serisindeki eksiklerinizi, akıcı görseller eşliğinde deneyimleyerek tamamlamak istiyorsanız, elinizin altında bir “canavar” olması gerekiyor. Monster tarafından geliştirilen Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, en güncel oyunları bile sorunsuz şekilde oynamanızı sağlıyor.

Paylaş: