Black Myth: Wukong Oyun İncelemesi ve İzlenimler
Bir oyun karakteri düşünün… Ağır nesneleri kolayca kaldırabilen, bir sıçrayışta binlerce kilometre uzağa ulaşabilen, saçlarının her bir telinden kendi kopyalarını yaratıp aynı anda biden fazla yerde görünebilen ve bir bakıma tayy-i mekân eyleyebilen, onlarca farklı hayvan ve nesneye dönüşebilen, olağanüstü fiziksel güçleriyle düşmanlarını beklemedikleri şekilde cezalandırabilen… Hayır bir süper kahramandan değil, Sun Wukong’dan, yani Maymun Kral’dan söz ediyoruz. Çin mitolojisinde oldukça önemli bir figür olan ve Wu Cheng’en’in, Ming Dönemi’ne ait klasik romanı “Batı’ya Yolculuk”un tam da merkezînde yer alan Maymun Kral, çok değil, birkaç ay içinde Black Myth: Wukong’da yönetebileceğimiz en sıra dışı oyun karakterlerinden biri de olacak. Bu noktada aklınıza, League of Legends’taki (LoL) “Wukong” karakteri gelebilir ancak her iki karakter arasında büyük farklar bulunuyor ve LoL’deki Wukong, Sun Wukong’dan ilham alınarak tasarlanmış olsa da bambaşka bir arka plan hikâyesi barındırıyor. Dilerseniz gelin, 20 Ağustos 2024’te çıkmaya hazırlanan Black Myth: Wukong üzerine biraz konuşalım.
Black Myth: Wukong: Büyü ve Kudretin Dansı
2020 yılında ilk kez tanıtıldığı andan itibaren, çoğu Soulslike hayranının ilgisini çeken Black Myth: Wukong, gerek oynanış elementleri gerekse Unreal Engine 5 destekli muhteşem görselleriyle aradan geçen dört yıla rağmen adından söz ettiriyor. Arkasında, adını sanını daha önce pek duymadığımız Game Science adlı Çinli bir geliştiricinin bulunduğu yapımın, NVIDIA tarafından da desteklendiğini anımsatmamız gerekiyor. Geliştirici ekibi bizler tanımıyor olsak da anlaşılan o ki NVIDIA, ekiple uzun süredir iş birliği hâlinde.
Aksiyon rol yapma türündeki Black Myth: Wukong, Maymun Kral’ı yönetecek olmanıza karşın geliştirici ekip, bilemediğimiz bir nedenden ötürü kendisini, mütemadiyen “Destined One/Kaderin Belirlediği” olarak adlandırıyor. Black Myth: Wukong’un oynanışının temelinde, oldukça zorlayıcı dövüş mekanikleri bulunuyor. Oyuncular, Maymun Kral’ın olağanüstü yeteneklerini kullanarak düşmanlarıyla yüzleşiyorlar ve bu yetenekler, tanıtım videolarından da açık edildiği üzere büyük çeşitlilik gösteriyor. Bazılarıysa doğrudan doğruya giriş kısmında belirttiğimiz ve Batı’ya Yolculuk’ta da vurgulanan yetenekleri kapsıyor. Zamanı yavaşlatma, farklı dövüş duruşlarına geçiş yapma ve düşmanları taşa çevirebilme gibi özellikler, yönetiminizdeki Maymun Kral tarafından kolayca kullanılabiliyor. Bu özelliklerden her biri, oyunun akışına ve stratejilere göre şekillenen alternatif savaş tarzı seçenekleri sunuyor. Dövüş sistemine ek olarak karakterin, “dönüşüm” yetenekleri de dikkat çekici. Oyun içinde farklı varlıklara veya nesnelere dönüşerek savaş alanındaki dinamikleri değiştirmek ve bulmacaları çözme ya da engelleri aşma konusunda avantaj sağlamak mümkün oluyor. Bu yetenekler, geleneksel rol yapma unsurlarıyla harmanlanarak oyunun hem hikâye anlatımını hem de oynanış derinliğini artırıyor.
Bu Görsel Şölen, Her Bilgisayara Göre Değil
Bundan yaklaşık dört yıl önce yayımlanan ilk tanıtım videosu ve basın görselleriyle ne denli harikulade görsellere sahip olacağını kanıtlayan Black Myth: Wukong, Unreal Engine 5 üzerine inşa edildiğinden; geometri, doku kalitesi, poligon sayısı, aydınlatma teknikleri ve karakter/çevre fizikleri konusunda öncü oyunlardan biri olmaya hazırlanıyor. “Daha önce de Unreal Engine 5 kullanan oyunlar çıktı,” diyebilirsiniz ancak şu an için oyun motorunun potansiyelini gösterebilen bir oyun olduğunu söylememiz güç zira Unreal Engine 5 ile geliştirilen birçok oyun, genel oyuncu kitlesinin bilgisayar donanım bileşenlerinin gücü çerçevesinde optimize edilmek durumunda kalıyor. Bu da beklenen o “görsel şölen”in başka oyunlara “kısmet” olmasına zemin hazırlıyor ki o oyunlardan birinin, Black Myth: Wukong olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yapımın Gamescom 2023 tanıtım videosunda, Maymun Kral’ın, iri kıyım düşmanlarına karşı koymaya çalışırken arka planda gelişen hortum ve bu hortumun bir süre sonra karakteri de içine aldığı sahneler gibi birçok an, oyunun, ekran kartlarını epey ağlatacağını gösteriyor.
Oyunun zorluğu ve görsel albenisinden çokça söz etsek de Black Myth: Wukong’un bir de kültürel yönden getirdiği bir farklılık ve zenginlik var. FromSoftware ve Nioh serisinin arkasındaki isim Team Ninja’nın oyunlarını, sıra dışı boss’lar ve genel olarak oyun dünyasında pek de karşılaşılmayacak düşmanlar içermeleri nedeniyle seviyoruz. Hatta Nioh 2’de kullanılan canavarlar, doğrudan doğruya Japon mitolojisindeki Yōkai efsanelerinden hareketle hazırlanmış, üstüne, neredeyse üç boyutlu dünyaya, asıllarına dokunulmadan kazandırılmıştı. Oynayanlar anımsayacaklardır; Oboruguruma, Karakasa ve Nurikabe gibi pek çok “baş belası” varlık vardı. İşte Black Myth: Wukong’un içerdiği düşmanlar ve boss’lar da Çin mitolojisinden gelme, çok ürkütücü ve tehditkâr arkadaşlar. Bu nedenle oyunun genel dokusu korku/gerilim gibi unsurlar içermese de karşılaştığınız düşmanlara göre yapımın atmosferi de kararacak gibi duruyor. Son olarak yapım, müzikal yönden de Uzak Doğu ezgilerini kulaklarınıza bolca fısıldayacak ve anlaşılan, bu müzikler ve özel ses efektleri, oyunun gücünü daha da artıracak.
20 Ağustos 2024 tarihinde PC’ye çıkış yapacak olan Black Myth: Wukong’un, sistemleri ne kadar zorlayacağı üzerine uzun uzun konuşabiliriz. Ama konuşmak yerine böylesi durumlar için önlem almak en iyisi. Siz de ağustos ayı gelmeden önce Monster imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarlarından gereksinimlerinize uygun olanı satın alın, Black Myth: Wukong’u, performans sorunlarıyla karşılaşmadan, “canavar” gibi oynayın.