Cloud Gaming (Bulut Oyun) Nedir? Cloud Gaming Platformları

Monster Notebook  15 Ekim 2021

Teknoloji

Oyun oynamaya ayırdığınız vaktin bir bölümünün yeni yayımlanan oyun güncellemelerine gitmesinden şikâyetçiyseniz, güncel bilgisayar oyunlarını eski bilgisayarınızda bile yüksek çözünürlükte ve akıcı oynamayı hayal ediyorsanız bulut oyun (cloud gaming) servisleri ilginizi çekebilir. NVIDIA’nın GeForce Now adlı servisinin Türkiye’de de sunucu açmasıyla oyun tutkunları arasında ilgi uyandıran bulut oyun hizmeti ve bulut oyun platformlarına dair ayrıntıları öğrenmeye ne dersiniz?

Cloud Gaming (Bulut Oyun) Nedir?

Bulut oyun, sahip olduğunuz veya kiraladığınız oyunları, kendi bilgisayarınızın hesaplama gücüyle değil de internet üzerinden bağlanacağınız servisin sunucusunun aracılığıyla oynamanıza imkân tanıyan bir sistem ve servise verilen addır. Bu sistemi, YouTube gibi video akış platformlarından izlediğiniz videoların interaktif versiyonu olarak zihninizde canlandırabilirsiniz. Bağlandığınız sunucu, oynamak istediğiniz oyunu yüksek performanslı bir bilgisayar gibi çalıştırır. Terminal sistemi, sunucudan gelen verileri sizin bilgisayarınıza, sizin bilgisayarınızdan gelen klavye, fare, kontrolcü gibi giriş verilerini ise sunucuya aktarır. Eğer abonesi olduğunuz bulut oyun hizmetinin sunucusu, Türkiye’de veya Türkiye’ye çok yakın bir ülkedeyse herhangi bir şekilde hissetmeyeceğiniz gecikmelerle favori oyunlarınızı âdeta kendi bilgisayarınızda oynuyormuş gibi deneyimleyebilirsiniz. Hatta bulut oyun servislerinin uygulamaları, bilgisayar hâricinde, akıllı cihazlarla ve benzeri aygıtlarla kullanılabiliyorsa platformdan bağımsız olarak her oyunu dilediğiniz şekilde oynayabilirsiniz.

Grafik Ayarlarını Değiştirmeniz de Oyunları 60 FPS’de Oynamanız da Mümkün!

Bu noktada aklınıza “Oyunların her ayarına hâkim olabilir miyim?” gibi sorular gelebilir. Evet, bulut oyun servislerinin hemen hepsi, yalnızca oyunları oynamanıza değil, bir oyundaki tüm ayar seçeneklerine ulaşabilmenize izin verir. Örneğin, oyunu dilediğiniz yerde kaydedip kapattıktan sonra oyuna kaldığınız yerden başlayabilir, oyunun grafik ayarlarını ve çözünürlüğünü sunucunun izin verdiği ölçüde değiştirebilirsiniz. Oyundaki kontrol şemasını kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilir, oyunları farklı farklı kontrolcülerle ve bilgisayar çevre birimleriyle oynayabilirsiniz. Tüm bu süreçte sizi kısıtlayabilecek yegâne unsur, internet bağlantı hızınızdır. Tercih edeceğiniz bulut oyun servisinin önerilerini dikkate alarak internet bağlantı hızınızı artırmanız gerekebilir. Örneğin GeForce Now servisini kullanacaksanız 720p çözünürlükte ve saniyede 60 kare elde etmek için en azından 15 Mbps, aynı kare sayısını 1080p’de elde etmek içinse 25 Mbps internet hızına sahip olmanız önerilir. Bu değerler servisten servise değişiklik gösterebilir.

En Popüler Bulut Oyun Platformları Hangileri?

ADSL internet hizmetinin Türkiye’deki son kullanıcılar için kullanılabilir olduğu dönemde yıldızı parlayan ve o dönemde dünya çapında büyük ses getiren OnLive adlı bulut oyun servisi, her ne kadar varlığını sürdürememiş olsa da onun arkasından pek çok servis ortaya çıktı. Ancak hâlihazırda Türkiye’ye doğrudan hizmet sağlayabilen tek bulut oyun servisi, NVIDIA GeForce Now. Şirketlerin bu alanda gelecek görmeleriyse Türkiye gibi ülkelere daha çok servisin uğraması konusunda oyunculara ümit veriyor. Buradan hareketle gelin, en popüler bulut oyun platformlarının hangileri olduğuna kısaca göz atarak yazıyı sonlandıralım.

GeForce Now

Grafik işlemci, yapay zekâ ve benzeri alanlarda dünyanın en güçlü firmaları arasına adını yazdıran NVIDIA, GeForce markasını bu defa bir bulut oyun servisi için kullanıyor. Sahip olduğu devasa işlem gücü ve oyun şirketleriyle olan bağlantısını kullanarak oyuncuların eski bir bilgisayarla bile en yeni çıkan oyunları oynayabilmelerine imkân tanıyan servis; Steam, Epic Games Store gibi platformlardaki oyunların bazılarını destekliyor. Bu servise abone olduktan sonra Steam ve Epic mağazalarındaki hesaplarınızı bu servisin uygulamasına tanıtmanız gerekiyor. Sonrasında hesabınızda bulunan ve bulut oyun sistemi tarafından desteklenen tüm oyunları bilgisayarınıza ve akıllı cihazlarınıza yüklemeden, 1080p çözünürlükte ve 60 FPS hızında keyifle deneyimleyebilirsiniz.

Google Stadia

Google’ın çok büyük beklentilerle start verdiği bir bulut oyun servisi olan Stadia, üyelik bedeline ek olarak oynanacak her oyun için ayrı ayrı tam oyun ücreti ödenmesini gerekli kıldığı ve sınırlı bir bölgede hizmet verdiği için beklenen ilgiyi görmedi. Servisin en yüksek paketinde 4K çözünürlükte ve 60 FPS hızında oynama imkânı bulunsa da Stadia’nın maliyet ve verimlilik açısından herkese göre olmadığı açık.

Xbox Cloud Gaming

Microsoft’un oyun alanındaki en önemli ataklarından biri olan Xbox Cloud Gaming, Xbox Game Pass Ultimate kullanıcıları tarafından değerlendirilebilen bir bulut oyun servisi. Şimdilik yalnızca 22 ülkede etkin olarak kullanılabilse de şirketin oyun cephesindeki agresif yaklaşımı sayesinde servisin daha çok ülkede kısa sürede faaliyete geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. En az 4,75 Mbps internet hızına gereksinim duyan ve GeForce Now gibi hem bilgisayar hem de akıllı cihazlarla uyumlu hizmet, çok yakında Xbox oyun konsollarıyla da kullanılabilir hâle gelecek. Servis kapsamında oynanabilecek oyunlar ise tahmin edeceğiniz üzere yalnızca Xbox Game Pass’te yer alan yapımlar.

 

Paylaş: