Anasayfa   >   Oyun   >   Cursor Nedir?

Cursor Nedir?

Monster Notebook  27 Nisan 2025

İncelemeler

Yazılım geliştirme dünyasında devrim niteliğinde bir araç hayal edin: kodunuzu yazan, tamamlayan ve hatta projelerinizi şekillendiren bir yapay zekâ asistanı. Peki, ya bu sadece bir hayal değil de gerçek olsa? İşte Cursor, tam da bunu yapan ve geliştiricilerin iş akışını tamamen dönüştüren ve onların hayatını kolaylaştıran yeni nesil bir IDE (Integrated Development Environment-Tümleşik Geliştirme Ortamı). Geleneksel kod editörlerinin çok ötesinde, yapay zekâ destekli bir platform olan Cursor, dakikalar içinde tüm bir projeyi oluşturabiliyor, farklı dosyalar arasında kusursuz entegrasyonlar sağlayabiliyor ve hayal gücünüz doğrultusunda son derece başarılı işlere imza atabiliyor. Gelin, Cursor’un detaylarına göz atmaya başlayalım.

Composer ile Çoklu Dosya Kod Üretimi Mümkün

Girişte de bahsettiğimiz gibi Cursor, yazılım geliştirme dünyasında yapay zekâ destekli kod editörleri arasında öne çıkan yenilikçi bir tümleşik geliştirme ortamı. Geleneksel kod yazım yöntemlerinden farklı olarak geliştiricilere, projelerini daha hızlı ve verimli oluşturma imkânı sunan Cursor, Visual Studio Code üzerine inşa edilmiş durumda. Bu nedenle VSCode’a aşina olanlar için tanıdık bir arayüz sunarken yapay zekâ destekli özellikleriyle kod yazım deneyiminizi bambaşka bir seviyeye taşıyor.

Cursor’un en dikkat çekici özelliklerinden biri, “Composer” adını verdiği, çoklu dosya kod üretim yeteneği. Geleneksel AI kod editörlerinin aksine Composer sayesinde projeye ait dosyaların tamamını kapsayan isteklerinizi tek bir oturumda uygulama şansı elde etmeniz mümkün oluyor. Belirli bir işlev ya da modül için gereken değişiklikler, projenizin farklı dosyalarına otomatik olarak uygulanıyor. Bu süreçte editör tarafından oluşturulan diff-viewer (fark görüntüleyici) arayüzü, yapılan değişiklikleri anlık olarak gözden geçirmenizi sağlıyor. Böylece önerilen kod güncellemelerini onaylayabiliyor, reddedebiliyor veya seçici olarak uygulayabiliyorsunuz. Bu sayede AI’ın ürettiği kodların ne şekilde değiştiğini net bir biçimde görebiliyor ve gerektiğinde müdahalede bulunabiliyorsunuz.

Gerçek Zamanlı Kod Tamamlama ve Hata Düzeltmede Başarılı

Cursor, yapay zekâ destekli otomatik tamamlama, sohbet tabanlı kod yardımı ve yerinde kod düzenleme gibi çeşitli özellikleriyle her seviyeden geliştiricinin işini kolaylaştırıyor. Yazılım geliştirme sürecinde eskiden otomatik tamamlama ve düzeltme gibi özelliklerin hayal dahi edilemediği bir dönemden LLM’ler (büyük dil modelleri) sayesinde tüm projeleri otomatik olarak oluşturabilen IDE’lerin bulunduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bu durum hem deneyimli geliştiriciler hem de programlama bilgisi sınırlı kişiler için devrim niteliğinde bir kolaylık sağlıyor. Örneğin bir egzersiz takip web uygulaması geliştirmek istediğinizde uygulamanın temel işlevlerini -antrenmanların süresi, yakılan kalori miktarı, farklı kas gruplarını hedefleyen egzersizler ve her egzersiz için set bilgileri gibi- oluşturmak için Cursor’un sunduğu özellikler, yeterli oluyor.

Composer kullanımı, Cursor’un sunduğu bütünsel kod üretim deneyiminin temel taşlarından biri. Proje oluştururken farklı dosyalar arasında ilişki kurmanız ve proje bağlamınızı belirlemeniz gerektiğinde, Composer arayüzü tüm bu süreci kolaylaştırıyor. Diğer AI araçlarında kod önerileri, ayrı pencerelerde sunulurken Composer ile bütün güncelleme önerileri, az önce adını andığımız diff-viewer sayesinde aynı ekranda görüntüleniyor. Özellikle kodlama konusunda yeni olanlar, hangi kod parçalarının güncellenmesi gerektiği konusunda belirsizlik yaşamadan, tüm süreci bu yolla kontrol edebiliyorlar.

Kod Kalitesi ve Proje Organizasyonu Konusunda Harika

Cursor, temel CRUD (Create, Read, Update, Delete) işlemleri, algoritma geliştirme ve hatta daha karmaşık kod üretim görevlerinde oldukça başarılı. Örneğin Node.js tabanlı bir API geliştirme sürecinde Cursor; Controller, Model ve Route dosyalarının otomatik oluşturulması konusunda kullanıcılara büyük zaman kazandırıyor. Benzer şekilde VueJS kullanarak oluşturulan web uygulamalarında da Component, Service, Store gibi dosya ve klasör yapılarının düzenlenmesi ve kodun temizlenmesi süreçlerinde Cursor’un yapay zekâ desteği devreye giriyor. Bu sayede oluşturulan kod, çoğu zaman hazır ve uygulanabilir bir yapıda oluyor ancak zaman zaman, AI’ın yaptığı varsayımlar ya da oluşturduğu kod yapısında geliştiricinin müdahalesine ihtiyaç duyulabiliyor. Bu da sizin geri bildirimlerinizle sürecin daha da iyileştirilmesine olanak veriyor.

CURSOR arayuz

Kullanım Sürecinde Zorluklar Yok Değil

Cursor’un performansı her açıdan kusursuz değil elbette. Bazı karmaşık projelerde ya da belirli kod parçalarında AI’ın oluşturduğu kodun düzenlenmesi için birkaç tekrar gerekebiliyor. Mesela dosyalar arasında oluşan dairesel bağımlılık sorunları gibi durumlar, ek müdahalelere ihtiyaç duyuyor. Ancak bu tür durumlar, genel kullanıcı deneyimini baştan aşağı negatif yönde değiştiren hatalar değil. Genel olarak Cursor’un sunduğu kullanıcı deneyimi, özellikle Composer’ın sunduğu çoklu dosya güncelleme ve gerçek zamanlı diff-viewer arayüzüyle geliştiricilerin iş akışını önemli ölçüde hızlandırıyor.

Bir diğer önemli nokta da Cursor’un, geliştirme sürecinde sizlerin kontrolünü elden bırakmaması ve oluşturulan kod üzerinde sahip olduğunuz tam yetkiyi koruması. Yapay zekâ araçlarının bazıları, oluşturdukları kod üzerinde belirsizlikler bırakabilirken Cursor ile yapılan tüm güncellemeler, sizden onay alındıktan sonra uygulanıyor. Böylece, nihai kod yapısı ve kalite, sizin sorumluluğunuzda kalıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu gelişmelere ayak uydurmak istiyorsanız, üstün performanslı iş ve oyun bilgisayarları kullanmanız önemli. Monster tarafından geliştirilen gaming laptop modelleri ve iş/ofis bilgisayarları, gereksinimlerinize fazlasıyla yanıt veriyor.

Cursor Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Cursor Paralı Mı?

Cursor, Temel Özellikleriyle Ücretsiz Sunulan Bir IDE’dir Ancak Daha Gelişmiş AI Özelliklerine Erişim İçin Ücretli Planlar Mevcuttur. Ücretsiz Sürüm, Kod Yazma, Tamamlama Ve Basit AI Desteği Sunarken, Ücretli Planlar ChatGPT-4, Çoklu Dosya Desteği Ve Daha Gelişmiş Composer Özelliklerini İçerir. Kredi Sistemiyle Çalışır.

Cursor AI Editör Nedir?

Cursor, Yapay Zekâ Destekli Modern Bir Kod Editörüdür. Visual Studio Code Altyapısıyla Geliştirilmiş Olup Geliştiricilere Gerçek Zamanlı Kod Tamamlama, Kod Düzeltme Ve Çoklu Dosya Üzerinde Otomatik Değişiklik Yapma İmkânı Sunar. Özellikle Composer Özelliği Sayesinde AI, Projenin Tüm Yapısını Anlayarak Kod Üretebilir.

Cursor Ne Zaman Çıktı?

Cursor, 2023 Yılının İlk Yarısında Tanıtıldı Ve Kısa Sürede Popülerlik Kazandı. Özellikle GitHub Copilot Gibi Diğer AI Editör Alternatiflerine Kıyasla Daha Gelişmiş Dosyalar Arası Entegrasyon Özelliği Sunmasıyla Öne Çıktı. ChatGPT API Üzerinden GPT-4 Destekli Sürüm De Daha Sonra Eklenmiştir.

Cursor Lock Ne Demek?

Cursor Lock, Özellikle Oyunlar Ve Uygulamalarda Farenin Ekran Sınırlarını Aşmasını Engelleyen Bir İşlevdir. Bu Özellik, Birinci Şahıs Bakış Açılı Oyunlarda Kamera Dönüşünün Sınırsız Olmasını Sağlar. Aynı Zamanda Bazı Yazılımlarda Pencere Dışına Tıklamaları Önlemek İçin De Kullanılır.

Custom Cursor Nasıl Silinir?

Custom Cursor, Eğer Bir Tarayıcı Eklentisiyse, Tarayıcı Ayarlarından Eklentiler Menüsüne Gidilerek Kaldırılabilir. Windows’ta Yüklüyse, Denetim Masası → Programlar Kaldır Bölümünden Silinebilir. Ayrıca Tarayıcı Verileri Ve Önbellek De Temizlenerek Tamamen Kaldırma İşlemi Sağlanabilir.

Paylaş: