İnsan Kalmak Zor Zanaat: Dying Light 2: Stay Human

Monster Notebook  26 Şubat 2022

Oyun

Oyuncuların yakından tanıdığı ve takdir ettiği önemli oyun yazarı ve tasarımcılarından Chris Avellone’un 2018 yılında, kendinden hayli emin şekilde tanıttığı Dying Light 2, yılan hikâyesine dönmüş durumdaydı. 2019’da yayımlanan tanıtım videosunda 2020 baharında çıkacağı duyurulan, sonraysa düzenli olarak iptal edilen yapımın, tam manasıyla bir “geliştirme cehennemine” düştüğü bile söyleniyordu. Buna, yazar koltuğunda oturan Avellone’un yaşadığı tatsız olaylar ve oyun dünyası tarafından üstünün çizilmesi de eklenince, Dying Light 2’den ümitler kesilmeye başlamıştı. Neyse ki art arda ertelemeler nihayetlendi ve sonuna “Stay Human” ifadesi eklenen yeni Dying Light, söz verildiği gibi 2022 Şubat’ında yayınlandı. Peki, beklediğimize değdi mi?

Harran Viran Oldu, Her Yer Virüs Doldu

İlk oyunda, Şanlıurfa’nın Harran ilçesinden esinlenilerek tasarlanan ve adı da Harran olarak kullanılan bir şehirde, mutajenik özelliklere sahip Harran Virüsü ve bu virüsten etkilenenlere karşı mücadele ediyorduk. Ancak yeni oyunun da aktardığı üzere bu mücadelede maalesef başarısız oluyorduk. Dying Light 2 Stay Human, ilk oyunun sonlanışının 22 yıl sonrasında, 2036 yılında geçiyor. Yönettiğimiz karakter ise gezgin şeklinde isimlendirilen, geçmişindeki puslu olayları aydınlığa çıkarmaya çalışıp kardeşini arayan, bir yandan da dâhil olduğu Şehir’de hayatta kalmaya gayret edip müttefiklerini koruyan Aiden Caldwell. Karakterimiz, ilk oyunda yönetimimizde olan Kyle Crane kadar çevik olmasa da zamanla açtırdığımız yetenekler sayesinde hem savaşma hem de parkur süreçlerinde yüzümüzü güldürüyor. Özellikle oyunun ortalarından itibaren ilk Aiden ile o anki Aiden arasında yetenek bakımından büyük fark var.

Yüz Binlerce Kelime, On Binlerce Diyalog

Aksiyon, rol yapma, hayatta kalma, korku ve parkur mekaniklerini tek potada eriten bir oyunda kelimelerin ve diyalogların ne kadar önemli olduğunu sorgulayabilirsiniz. Ancak Chris Avellone’dan boşalan yazar koltuğuna oturan Piotr Szymanek, oyuna dolu dolu metin yazmış durumda. Hatta oyunda artık rol yapma unsurlarını besleyen bir seçim yapma olanağı dahi yer alıyor. Yaptığımız seçimler, oyunun seyrini temelli değiştirmese de yapımın yeniden oynanabilirliğini artırdığı kesin. İlk oyunla kıyasladığımızda çok daha tatmin edici ve -yer yer biraz klişe olsa da- anlamlı bir senaryo ile karşımıza çıkan Dying Light 2 Stay Human, 22 adet ana görevine ek olarak 95 tane de yan görevle geliyor. Bazı yan görevlerin, ana senaryo görevleriyle aynı kalibrede olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Geliştirici ekip, tüm görevlerin beş yüz saat gibi bir sürede tamamlanabileceğini belirtmiş ki bu, senaryo temelli bir oyun için oldukça iyi bir değer.

Gece-gündüz fark etmeksizin irili ufaklı ve tank zombilerle uğraşıp hayatta kalmaya çalıştığımız oyunda, insan düşmanlarımız da yok değil. Onlara karşı kullanabileceğimiz türlü çeşitli silahımız mevcut ama silah dediğimiz için aklınıza, ilk oyunun sonlarında elimize geçen otomatik tüfekler gelmesin; yine gayet ilkel silahlarımız var. Yakın dövüşlerde kullanabildiğimiz demir boru, çekiç, topuz, pala, balta, kılıç, düşmanlarımızı alt edebilmemizde bize yaverlik ediyor. Menzilli silahlarımızdan bazılarıysa yay ve kundaklı yay. Silahlarımızın belli bir dayanıklılık seviyesi ve yükseltme olanakları bulunuyor.

Devasa Harita, GeForce RTX’li Sistemlerde Harika Görünüyor

Polonyalı oyun geliştirici Techland’in imzasını taşıyan yapım, yine aynı ekibin hazırladığı C-Engine adlı oyun motoru ile hayat buluyor. Hem uzak mesafe çizimlerinde iyi iş çıkaran hem de gerçek zamanlı ışın izleme (raytracing) cephesinde sınıfı rahatlıkla geçen oyun motoru, bu sayede Dying Light 2 Stay Human’ın, yeni nesle yakışır görseller sunmasını mümkün kılıyor. Özellikle NVIDIA GeForce RTX ekran kartı bulunan veya bu kartları içeren oyun bilgisayarlarında; raytracing ile birlikte DLSS teknolojileri etkinleştirilebiliyor. Böylece aydınlatma efektlerine ek olarak gölgeler de aslına uygun görünürken DLSS, tüm bu görsel iyileştirmelerin, yüksek fps eşliğinde elde edilebilmesini sağlıyor.

Eğer ilk oyunu keyif alarak oynadıysanız, ilk oyundan çok daha fazlasını, çok daha iyi şekilde sunan Dying Light 2 Stay Human’ı, ister tek başınıza isterseniz eşli oyuncu seçeneğinden yararlanıp arkadaşlarınızla deneyimleyebilirsiniz.

Paylaş: