Oyun geliştirme süreci oldukça yüksek maliyetli hâle gelebiliyor. Çalışan insanlara ödenecek maaş ve sağlık sigorta giderleri, oyunlarda yer alacak popüler sinema sanatçılarıyla yapılan anlaşmalar ve kendilerine ödenecek tutarlar, reklam giderleri ve daha birçok harcama kalemi, oyunların toplam bütçelerinin epey yükselmesini sağlıyor. Ama bazı oyunlar var ki yazımıza konu olacak kadar yüksek bütçelere sahipler. Sizi daha fazla merakta bırakmayalım ve en yüksek bütçeli 5 oyuna birlikte göz atalım.
1) Cyberpunk 2077
İlk tanıtım videosu yayımlandığında herkesi çılgına çeviren, geliştirici ekibin sunduğu uzun oynanış videolarıyla oyuncuları ekran karşısına kilitleyen ancak maalesef sorunlu bir çıkış yaparak yüksek beklentilere sahip oyuncuların keyfini kaçıran Cyberpunk 2077 listemizin ilk sırasında. Pazarlama giderleri de dâhil edildiğinde toplam 330 milyon dolarlık bir bütçeyle çıkan yapım, 121 milyon dolarlık geliştirme maliyetiyle dikkat çekiyor. Zira yazının ilerleyen aşamalarında karşınıza çıkacak oyunların geliştirme maliyetleri, Cyberpunk 2077’ye nazaran daha yüksek olabilir. Tabii oyunun çıkışıyla birlikte satış rekorları kırdığını ve yayıncısı CD Projekt Red’e iyi bir kazanç getirdiğini ifade edelim.
2) Star Citizen
Türkiye’deki oyunseverlerin gündeminde çok fazla yer almasa da yurt dışındaki oyun tutkunlarının heyecanla bekledikleri Star Citizen, listenin ikinci sırasında yer alıyor. Yönetmen koltuğunda Chris Roberts’ın bulunduğu -ki kendisini, bir döneme damgasını vuran Wing Commander serisinden tanıyoruz- oyun, çok ama çok uzun süredir geliştirilme aşamasında. Bu da geliştirilme maliyetlerini giderek artırıyor. Pazarlama faaliyetlerine ayrılan 45 milyon dolar haricinde 275 milyon doları aşan bir bütçe, Star Citizen için konuşulmakta. Toplam 320 milyon doları geçen bütçesine karşın, henüz oyuncuların karşısına çıkamasa da çıkmayan oyun için gezegenlerden arazi ve uzay aracı satışları gibi bizlere göre fantastik süreçler devam ediyor. Oyun da bütçesini bu şekilde karşılamış oluyor.
3) Grand Theft Auto V
Online tarafına gelen ek içeriklerle tam anlamıyla bir altın yumurtlayan tavuğa dönüşen, ilk çıkışının üstünden 8 yıl geçmesine ve Epic Games Store üzerinden bir süre önce ücretsiz verilmesine karşın hâlâ Steam’in en çok satanları listesinde yer alan GTA V, listenin üçüncü sırasında. 137 milyon dolarlık geliştirilme maliyeti ve 128 milyon dolarlık reklam kampanyaları neticesinde 265 milyon dolar gibi başarısının çok çok altında bir bütçeyle oyun dünyasına kazandırılan yapım, Rockstar Games’in yüzünü belki de en çok güldüren işlerden biri olma özelliği taşıyor.
4) Call of Duty: Modern Warfare 2
Yine Türkiye’de fazla tanıtımı yapılmasa da ABD başta olmak üzere birçok ülkede televizyonlarda bile reklamı döndürülecek kadar güçlü pazarlanan Call of Duty: Modern Warfare 2, 50 milyon dolarlık geliştirilme ve 200 milyon dolarlık pazarlama maliyetiyle listenin dördüncü sırasına adını yazdırıyor. Activision’ın, pazarlama maliyeti noktasında kesenin ağzını açtığına değdiğine kesin gözüyle bakılan oyunun devamında gelen yapımlar da bu oyun sayesinde büyük ses getirmişti.
5) Star Wars: The Old Republic
Electronic Arts ve LucasArts iş birliğiyle yayımlanan ve BioWare’i BioWare yapan oyunlardan biri olan Star Wars: The Old Republic, 200 milyon dolarlık geliştirilme maliyetiyle listenin beşinci sırasında bulunuyor. Yayımlandığı sene GameSpy’ın en iyi MMO oyunu ödülüne layık görülen ve bugün bile oyun otoriteleri arasında sayılan; GameSpot, IGN, PC Gamer gibi yayınlardan çok yüksek puanlar alan yapımın tanıtımı için ayrılan meblağı bilmiyoruz. Fakat son 10 yıl içerisinde oyuncuların karşısına çıkarılmış herhangi bir oyun için 200 milyon dolarlık bir geliştirilme bütçesi olmadığından eminiz.