Fall Guys: Ultimate Knockout İncelemesi
Eğlendirmek, oyunların en temel işlevlerinden biri olmasına karşın son yıllarda yayımlanan oyunların bazıları, oyuncuyu eğlendirmekten ziyade ona dijital dünyada ızdırap çektirmekten öteye gidemiyor. Kısıtlı kaynakların yönetilmesi, sürekli hayatta tutulması gereken karakterler, acıklı öyküler, zamana karşı gerçekleştirilen zorlu yarışlar ve bu yarışların yarattığı stres, oyun dinamikleri üzerine yerleştirildiğinde pek göze batmasa da bazı oyunların, eğlendirme özelliğini bir kenara bıraktığını gösteriyor. Gündelik yaşamın getirdiği stres ve okul hayatının omuzlara bindirdiği yükten bir an olsun kurtulmak için karşısına geçilen oyunların teker teker birer “Izdırap Simülasyonu”na dönüşmesi, oyuncuları alternatif arayışlarına yönlendiriyor. Neyse ki Fall Guys gibi oyunlar var da bu arayış, çok da uzun sürmüyor.
Fall Guys ile Bildiğiniz Battle Royale Oyunlarını Unutun
Son yılların en popüler oyun türü hâline gelen “battle royale” mekaniklerini kullanmasına karşın özünde, çok oyunculu bir parti oyunu olarak değerlendirilebilecek Fall Guys: Ultimate Knockout, 2020 yılına damgasını vuran yapımlardan biri. Yüzlerce kişiden oluşan kadrosuyla, bugüne dek Facebook’ta ya da başka mecralarda karşınıza öyle ya da böyle çıkmış olabilecek düzinelerce oyuna imza atan Mediatonic’in bugüne kadarki en büyük patlamasını gerçekleştirmesini sağlayan Fall Guys, son derece eğlenceli bir oyun. Dünyanın, kendini mecburi olarak eve kapattığı bir dönemde hem PC hem de konsollarda yayımlanmış olması ise yapımın bu denli sükse yapmasında etkili.
Nintendo’un parti oyunlarından fırlamış gibi duran ve küçük büyük tüm oyuncuların beğenisini kazanacak renk tonlarıyla oluşturulan çok oyunculu yapım, aynı anda 60 kişinin gerçekleştirdiği mücadelelere ev sahipliği yapıyor. Çok sayıda round’dan oluşan ve round’larda galibiyet elde eden oyuncuların bir sonraki aşamaya geçmeleri, başarı gösteremeyenlerinse karşılaşmalardan elendiği oyunda, çok sayıda harita bulunuyor. Tabii Fall Guys’ın ikinci sezonunun yayına girmesiyle yeni haritaların da eklendiğini belirtmeliyiz. Kendi içinde hayatta kalma ve yarış gibi kategorilerin bulunduğu oyunlarda başarı kazanmaksa yeteneklerinize ve biraz da şansınıza bağlı. Rekabetin had safhada olduğu Fall Guys’da sizinle aynı oyun içerisine dâhil olan diğer oyuncuların başka oyunculara veya doğrudan size müdahale etme imkânı bulunuyor, tabii siz de diğer oyuncuların önüne geçmek adına birtakım fiiller gerçekleştirebilirsiniz. Ancak iş; fizik, hafıza, çeviklik, el becerisi ve benzeri durumlar gerektiren bölümlere geldiğinde rakiplere fiziksel müdahale işlevsiz kalabiliyor.
Kozmetik Geliştirmeler ve Kişiselleştirmeler Olmazsa Olmaz
Fall Guys’ın bu denli popüler hâle gelmesinin arkasında yatan etmenlerden biri, hiç şüphesiz sevimli karakterler içermesi ve bu karakterlerin, belirli oranda kişiselleştirilebilir olması. Oyunda geçirdiğiniz zaman ve elde ettiğiniz başarı çerçevesinde yapım size Kudos ve Fame veriyor. Yönettiğiniz karakterin görünümünü, kostümlerini, yüz ifadelerini ve daha pek çok özelliğini, Kudos kullanarak değiştirebilirken Fame ise seviyenizi artıran unsur oluyor. Örneğin karşılaşmalarda altın madalya alırsanız 73 Fame, pembe madalya alırsanız 3 Fame kazanabiliyorsunuz. Kısacası ne kadar iyi başarı elde ederseniz, kazanacağınız fame o kadar artıyor. Karakterinizin görünümü ve kutlama hareketlerini daha ilgi çekici hâle getirmek isterseniz, Fame ve Kudos haricinde bir de kazanabileceğiniz Crowns bulunuyor. Tüm bu oyun içi harcama olanakları, oyunun ömrünü uzatırken oyuncuların, kendilerini dijital dünyada temsil eden eğlenceli ve komik karakterler yaratarak yapımda daha uzun süre geçirebilmelerini mümkün kılıyor.
Oyun dünyasına epey uzak olanları bile kendine bağlamayı başaran Fall Guys: Ultimate Knockout, PC tarafında düşük sistem gereksinimlerine sahip olmasıyla da popülerliğini perçinliyor. Eğlenceli ses efektleri, atmosfere uygun müzikler ve şirin mi şirin görseller eşliğinde saatler geçirmenizi sağlayan yapım, oynanmayı kesinlikle hak ediyor.