EA Sports’un hazırladığı Ignite oyun motoruyla geliştirilen son FIFA oyunu olan FIFA 16, platformlardan bağımsız şekilde çok beğenilmiş, serinin hemen her oyununda olduğu gibi milyonlarca oyuncuyu peşinden sürüklemişti. Orta seviye bilgisayarlarda rahatça çalışması nedeniyle sistem yenilemesi yapamayan pek çok oyunseverin bilgisayarında hâlâ yüklü olan yapımın sistem gereksinimleri neler ve oyun, güncel sayılabilecek bilgisayarlarda nasıl çalışıyor, gelin birlikte bakalım.
78 Stadyumu 15 GB’a Sığdırmak
2010’lu yıllarda popüler oyunların, disklerde belirli bir seviyenin üstünde alan kaplamasına alışmaya başladık. 2015 yılının sonlarında bilgisayarlarımıza konuk olan FIFA 16 için de bu durum geçerli. Yayıncı tarafından belirtilen gerekli depolama alanı 15 GB fakat her zaman olduğu gibi bu değer, oyunun alacağı güncellemeler hesaba katılmadan belirlenen bir sayı. Siz, diskinizde 20 GB ve üstü bir bölümü FIFA 16’ya tahsis edecek şekilde hareket edin.
Tavsiye Edilen RAM Miktarı Daha Gerçekçi
2020’li yıllara başladığımız dönemde, yeni ya da eski olması fark etmeksizin tüm oyunları en azından Full HD (1920 x 1080 piksel) çözünürlükte deneyimleyeceğinizi düşünüyoruz. Buradan hareketle, oyunun çalışması için gerekli minimum RAM miktarının, gerçek dünya değerleriyle çok da örtüşmediğini söylememiz gerekiyor. Zira oyun, Windows 10 altında, Full HD çözünürlükte ve en yüksek grafik detay seviyesinde çalıştırıldığında 6-7 GB civarı RAM kullanılıyor. Bu durumda tavsiye edilen sistem gereksinimleri tablosunda verilen RAM değeri, daha uygun görünüyor.
Yüksek Frekans Değerlerine Sahip İşlemci Önemli
FIFA 16, hem motorunun yapısı hem de tarzı gereği işlemciden çokça faydalanan bir oyun. Bu nedenle yüksek frekans değerlerinde çalışabilen, çok çekirdekli bir işlemci, oyunu fps kilidi olmadan oynamak için şart. Frekans değerinin yüksekliğine özellikle vurgu yapmamızın nedeni, aslında tavsiye edilen sistem gereksinimleri tablosundaki işlemci, Intel Core i5-2550K’da gizli. Bir dönemin efsane sayılabilecek işlemcilerinden Intel Core i5-2500K’ya kıyasla 100 MHz temel, 100 MHz de turbo frekansı yüksek olan 2550K, yayımcı tarafından özellikle seçilen bir işlemci. Tabii oyunun, Intel Core i7-6700K gibi işlemcileri, %50’den biraz daha fazla kullandığını eklememiz gerekli. Tatsız sürprizlerle karşılaşmamak adına işlemcinizi mümkün olduğunca güçlü tutmaya çalışın.
Bugünün Giriş Seviyesi Ekran Kartları Oyun İçin Yeterli
Oyunun tavsiye edilen sistem gereksinimleri tablosunda yer alan GeForce GTX 460 ise HD (1280 x 720 piksel) çözünürlükte 60 fps’yi sabitlemekte güçlük çekebiliyor. Ayı kaderi, GeForce GTX 650’nin de yaşadığını belirtmeliyiz. Yeni çıkan oyunlara her zaman nefesleri yetmese de bundan birkaç yıl öncesinin oyunlarını, Full HD çözünürlükte rahatça çalıştırabilen giriş seviyesi ekran kartları ise FIFA 16’yı fps kilidi olmadığı takdirde 100+ fps ile oynatabiliyor. Şayet elinizde NVIDIA GeForce GTX 1060 gibi bir kart varsa, maçları 240 fps ile takip edebilirsiniz.
İlk 11 Size, FIFA 16 Canavar’a Emanet
Takımınız, taktikleriniz, maçı oynayacağınız saha nasıl olursa olsun, yanınızda bir Canavar bulunursa, galibiyete garanti gözüyle bakabilirsiniz. Monster’ın geliştirdiği Abra ve Tulpar serisi oyuncu bilgisayarlarıyla FIFA 16’da zirveye ulaşabilir, diğer tüm güncel oyunları da keyifle tecrübe edebilirsiniz.
Minimum Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 7 ve üstü (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i3-2100
- RAM: 4 GB
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 650/ATI Radeon HD 5770
- Gerekli Depolama Alanı: 15 GB
- DirectX: 11
Tavsiye Edilen Sistem Gereksinimleri
- İşletim Sistemi: Windows 8 ve üstü (64-bit)
- İşlemci: Intel Core i5-2550K
- RAM: 8 GB
- Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 460/ATI Radeon HD 6870
- Gerekli Depolama Alanı: 15 GB
- DirectX: 11