Geçmişten Günümüze Baldur’s Gate Serisi

Monster Notebook  14 Şubat 2024

Oyun

Kuruluşundan itibaren oyun dünyasına damga vuracak muhteşem oyunlar üretmeye başlayan BioWare’in başyapıtlarından biri olarak değerlendirilen Baldur’s Gate serisi, Dungeons & Dragons evreninin derinliklerini keşfedilmesini sağlarken hikâye anlatımı ve karakter gelişimi konularında da yepyeni standartlar belirledi. İlk üyesi bundan çeyrek asır evvel çıkan ancak kendini hiç unutturmayan, bilakis son oyunu, şimdiye kadarki en iyi rol yapma oyunu olarak tanımlanan Baldur’s Gate, oldukça zengin bir geçmişe sahip. Dilerseniz gelin, sözü daha fazla uzatmadan, Baldur’s Gate’in ana oyunları ve genişleme paketleriyle geçmişten günümüze yolculuğuna birlikte göz atalım.

Baldur’s Gate (1998)

Rol yapma türünün kilometre taşlarından biri olarak kabul edilen Baldur’s Gate, bizi, Unutulmuş Diyarlar’ın kalbine götürüyordu. BioWare’in ilmek ilmek işlediği destansı oyunda, oluşturup yönettiğimiz karakterin gizemli kökenleri ve Bhaal’ın ölümcül mirasını keşfediyor, önceden render edilmiş görsellerle bezeli izometrik bakış açısıyla, etkileyici oyun dünyasının sırlarına vâkıf oluyorduk. Unutulmaz müzikleri ve güçlü atmosferiyle 2000’e iki kala, oyun dünyasına bomba gibi düşen yapım, çıktığı gibi klasik oldu ve tür için devasa bir seriye dönüştü.

Baldur’s Gate: Tales of the Sword Coast (1999)

Sword Coast’un en karanlık köşelerine ve şaşırtıcı sırlarına bizi çağıran Tales of the Sword Coast, ana oyun için yayımlanan ilk genişleme paketi oldu. Karakterimizin yolculuğuna farklı katmanlar eklerken daha zorlu düşmanlar ve içinden çıkılması zor görevlerle bizi baş başa bırakan pakete, dönemin oyun yayınlarınca yüksek puanlar verildi.

Baldur’s Gate II: Shadows of Amn (2000)

Karakter özelleştirmesi, karakter gelişimi ve diyalog çeşitliliğiyle rol yapma türüne seviye atlatan Baldur’s Gate serisini onurlandırmak üzere gelen Baldur’s Gate II: Shadows of Amn, ilk oyunun tam bir devamı niteliğindeydi. Yönettiğimiz karakterin zindandan kaçışıyla başlayan ve her geçen saat, siyasal ve sosyal bakımdan çetrefilli hâle gelen oyunda, karakterimizin intikam arayışına eşlik ediyor, yüzlerce saati deviriyorduk. Aldığı puanlarla ilk oyunu rahatlıkla geçen ikinci oyun, saymaya kalkarsak yazının önemli bir kısmını kaplayacak kadar çok ödül kazandı.

Baldur’s Gate II: Throne of Bhaal (2001)

Dilersek eski karakterimizle dilersek yepyeni bir karakter oluşturarak oynayabildiğimiz ikinci Baldur’s Gate II genişleme paketi Throne of Bhaal’ın merkezinde, Bhaalspawn’lar arasındaki savaş ve Tethyr’deki çatışmalar bulunuyordu. Serinin hikâyesini epik bir finalle nihayete erdiren ve Bhaal mirasının kaderini belirleme fırsatı yakalayabildiğimiz oyun, oynanış derinliğiyle hafızalara kazındı.

Baldur’s Gate: Enhanced Edition (2012)

Daha çok konsol oyuncularının sevinmesini sağlayan iki spin-off yapımın ardından çıkan Baldur’s Gate: Enhanced Edition, orijinal oyunun remastered sürümüydü ve Tales of the Sword Coast genişleme paketini de içeriyordu. The Black Pits adlı bir arena macerası ve sayısız iyileştirme içeren oyun, yeni nesil oyuncuların Baldur’s Gate efsanesiyle tanışmalarını sağladı.

Baldur’s Gate II: Enhanced Edition (2013)

Önceki remastered sürüm gibi Overhaul Games tarafından hazırlanan yapım, ikinci oyunun kendisini ve Throne of Bhaal genişleme paketini içeriyordu. Orijinal karakter ve görevlerin yanı sıra tamamen yeni görevler ve karakterleri de beraberinde getiren oyun, gerek görselleri gerekse kullanıcı dostu arayüzüyle büyük beğeni topladı. Bu iki remastered sürümün oyuncularda iyi karşılık bulması, bir başka geliştirici Beamdog’un farklı bir macera için kolları sıvamasını sağladı.

Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear (2016)

Beamdog’un büyük bir özenle geliştirdiği ve Baldur’s Gate ile Baldur’s Gate: Shadows of Amn oyunları arasındaki hikâye boşluğunu doldurmayı hedeflediği Siege of Dragonspear, yeni görevler, karakterler ve bölgelerle geldi. Serinin sıkı takipçilerinin bile büyük bir saygıyla karşıladığı oyunun ardından Baldur’s Gate serisi, sessizliğe gömüldü. Ta ki üçüncü oyuna kadar.

Baldur’s Gate 3 (2023)

BioWare’in farklı projelere yönelmesi ve Baldur’s Gate serisinin haklarının çeşitli nedenlerle farklı şirketler arasında dağılıp el değiştirmesi, merakla beklenen yeni oyunun gelmesini epey geciktirdi. Bir başka efsanevi oyun serisi Divinity: Original Sin ile rol yapma tutkunları arasında saygınlık kazanan Larian, serinin isim hakkını devraldı ve Dungeons & Dragons 5 kurallarına sırtını yaslayan Baldur’s Gate 3’ü geliştirdi. Uzun süre Steam’in Erken Erişim’inde kalması sayesinde oyundaki tüm eksiklikleri gideren ve ciddi bir kazanç elde eden Larian, birçoklarına göre gelmiş geçmiş en iyi RPG’yi, Baldur’s Gate 3’ü yapmış oldu. Oyuna dair ayrıntılı incelememizi buradan okuyabilirsiniz.

Siz de rol yapma türüne meraklıysanız ve Baldur’s Gate 3 gibi “canavar” gibi bilgisayarlarda harika görünen oyunları, yüksek çözünürlükte akıcı görsellerle oynamayı hedefliyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilirsiniz.

 

Paylaş: