Geçmişten Günümüze Call of Duty Serisi

Monster Notebook  8 Ocak 2019

HaberlerOyun

İkinci Dünya Savaşı temalı FPS oyunları arasından, destansı hikâye anlatımı ve gerçekçi atmosferiyle sıyrılan Call of Duty, ilk oyunuyla elde ettiği başarının ardından Activision’ın değerli markalarından biri haline geldi. 20 yıla yaklaşan geçmişiyle milyonları peşinden sürükleyen serinin, PC için çıkan ana oyunlarına gelin birlikte bakalım.

Call of Duty

Yayınlandığı 2003 yılında, en çok kıyaslandığı Medal of Honor: Allied Assault’u geliştiren 2015 Inc. şirketinden ayrılan ekibin kurduğu Infinity Ward imzalı Call of Duty, WW2 temalı yapımların artık eskisi gibi olmayacağının sinyalini veriyordu.

Call of Duty 2

Savaşın acımasız yüzünü en iyi şekilde yansıtan ve önceki oyunda olduğu gibi oyuncuyu birden fazla cephede oynamaya zorlayarak bambaşka bir deneyim yaşatan 2005 çıkışlı Call of Duty 2, LAN partilerinin vazgeçilmezi çoklu oyuncu seçenekleriyle öne çıkmıştı.

Call of Duty 4: Modern Warfare

2007 yılında yayınlanan ve oyun dünyasına bomba gibi düşen yapım, bu defa rotayı modern zaman savaşlarına kırdı. Hollywood filmi tadındaki senaryosuyla FPS tutkunlarına adrenalin dolu saatler yaşatan oyunun multiplayer tarafı da epey zengindi.

Call of Duty: World at War

Treyarch tarafından geliştirilen 2008 çıkışlı oyun, serinin geçmişle olan bağının kopmadığını gösteriyordu. İki farklı cephedeki askerlerin gözünden oynanabilen yapımda, tarihi kırılma anlarına tanıklık etmek mümkündü.

Call of Duty: Modern Warfare 2

CoD markası için dönüşümlü oyun geliştirme sırası deneyimli ekip Infinity Ward’daydı ve ekip kendinden bekleneni, 2009 çıkışlı Modern Warfare 2 ile fazlasıyla verdi. Önceki MW oyununda “Bunu aşamazlar,” dedirten tüm noktaları aşmakla kalmayıp CoD dünyasında sınırları kendilerinin çizdiklerini ispatladılar. Oyundaki “No Russian” görevi ise büyük tartışmalara yol açtı.

Call of Duty: Black Ops

Her yıl yeni bir Call of Duty oyunu yayınlamaya adeta yemin eden Activison, Treyarch ekibini serinin yeni yapımı Black Ops için görevlendirdi ve oyun, 2010 yılında FPS tutkunlarıyla buluştu. Fidel Castro’ya suikast göreviyle başlayan ve seriye farklı bir soluk getiren Black Ops, hem çoklu oyuncu seçenekleri hem de zombi moduyla uzun saatler kendini oynatmayı başardı.

Call of Duty: Modern Warfare 3

Oyun otoritelerinin vasat üstü kabul ettiği 2011 çıkışlı yapım, etkileyicilikten uzak senaryosu, çoklu oyuncu haritalarındaki asset ve binaların, MW2’den kopyala yapıştır yapıldığı Modern Warfare başlığı altında çıkan son CoD oyunu oldu.

Call of Duty: Black Ops II

Belki de serinin baş aşağı gidişini temsil eden “The future is black.” sloganıyla 2012 yılında çıkan Black Ops II, senaryosuyla oyuncuları hem 1980’li yıllara hem de 2025 yılına götürüyordu. Oyuncuların verdikleri kararlara bağlı olarak farklı sonlarla bitebilen yapım, Treyarch’ın bu işi ustalıkla kotardığını gözler önüne serdi.

Call of Duty: Ghosts

ABD’nin süper güç olmadığı ütopik bir zaman diliminde geçen 2013 çıkışlı Ghosts, tamamen yeni karakter ve sistemlerle gelse de tüm bu yenilikleri oyuncular ve oyun otoriteleri beğenmedi. Distopik savaş dramasından ziyade Activison’ın kendi dramasına dönüşen yapım, CoD takipçilerinin unutmak istedikleri oyunlardan biri oldu.

Call of Duty: Advanced Warfare

Sledgehammer Games’in geliştirdiği 2014 çıkışlı Advanced Warfare, CoD serisini geleceğe taşımayı amaçladı. 2054 yılında geçen oyunda, Exoskeleton adı verilen mekanizma sayesinde oyuncular, sıra dışı hareketler eşliğinde düşmanlarla çarpışabiliyordu.

Call of Duty: Black Ops III

Önceki Black Ops oyunlarının senaryosuna yaklaşamayan, gelecekte geçme konseptinde ise Crysis’e yakınsayan ve birçok oyuncuya göre “Man vs. Robots” olarak değerlendirilen 2015 çıkışlı oyun, bazı konsollarda ücretsiz olarak da dağıtıldı.

Call of Duty: Infinite Warfare

Tasarım yönetmeninin “Oyuncuların yeni oyunumuzu oynayıp; ‘Vay be, Modern Warfare’den bu yana böylesine bir değişiklik görmedim.’ demelerini istiyorum.” şeklinde bir demeçle tanıttığı Infinite Warfare, 2016 yılında oyuncularla buluştu. IGN gibi oyun otoritelerinin “Senaryo modu göz ardı edilebilir.” dediği yapım, büyük satış başarısı elde edemedi ve aldığı puanlar çok yüksek olmadı.

Call of Duty: WWII

Call of Duty’nin köklerine döndüğü WWII, adından da anlaşılacağı üzere İkinci Dünya Savaşı’nda geçiyordu. 2017’de çıkan ve Normandiya Çıkarması’nı yıllar önce Medal of Honor’ın yaptığı gibi ele alan yapım, serinin ortalama üstü oyunları arasına girdi.

Call of Duty: Black Ops 4

Çok büyük bir risk alıp senaryo modu olmaksızın piyasaya çıkan ve Battle Royale dinamiklerine göre hazırlanan Black Ops 4, 2018’in en çok konuşulan ve en çok satan oyunlarından biri oldu.

Paylaş: