Geçmişinde Arx Fatalis ve Dark Messiah of Might and Magic gibi önemli oyunlar bulunan Arkane Studios, yeni evrenler yaratma konusundaki başarısını bir başka seride, Dishonored serisinde de göstermeyi başardı. Zamanın tehlikeli kolları arasında, bir kahramanın intikam ve adalet arayışının nasıl şekillenebileceğini gösteren seri, kraliyet entrikalarından doğaüstü güçlere uzanan, sıra dışı bir hikâyeye sizleri davet ediyor. Peki, geçmişten günümüze Dishonored serisine kısaca göz atmaya ne dersiniz?
Dishonored (2012)
Hiç de azımsanmayacak sayıda insanın, dünyanın sonunun gelmesini beklediği 2012 yılında oyuncuların karşısına çıkan Dishonored, uzaktan bakanlar için sıradan bir birinci şahıs aksiyon oyunu gibi görünse de yapım, bundan çok daha fazlasını sunuyor. Dishonored’ı öne çıkaran unsurların başında hiç şüphesiz alternatif tarih anlayışıyla harmanlanan steampunk atmosferi geliyor. Bir suikastçı ve eski kraliyet muhafızı Corvo Attano’yu yöneteceğiniz oyunda Corvo, yaşanan birtakım spoiler içeren olaylar neticesinde kendini aklamaya çalışıyor. Derin ve sürükleyici hikâyesi ile oyuncuyu kendine bağlayan yapım; size serbesti sunan oynanış tarzından kullanmanıza izin verdiği doğaüstü güçlere, sanat ve dünya tasarımından, oyun içinde alacağınız kararların yaratacağı etkilere dek her noktasıyla takdiri hak ediyor.
Dishonored 2 (2016)
İlk oyunun dört yıl sonrasında yayımlanan Dishonored 2, serinin benzersiz atmosferini sürdürürken yeni karakterler ve mekânlarla oyunculara hem tanıdık hem de yepyeni deneyimler yaşatıyor. Kurgusal şehir Karnaca’nın güneşli sokaklarında geçen oyun, Emily Kaldwin ve Corvo Attano olmak üzere iki farklı karakterle oynama imkânı tanıyor. Her birinin kendine has yetenekleri ve bakış açıları bulunuyor. Bu, Dishonored 2’yi, bir devam oyunu olmanın ötesine geçiriyor. İlk oyunla aynı kalite ve doyuruculuktaki hikâyesi, yenilikçi mekanikleri ve etkileyici dünya tasarımıyla dikkat çeken Dishonored 2, aynı zamanda oyunculara etik değerleri sorgulama fırsatı da sunuyor. Yapacağınız her seçim, senaryonun gidişatını etkiliyor ve bu sayede oyun, türdeşleri arasından kolayca sıyrılıyor.
Dishonored: Death of the Outsider (2017)
Yeni bir oyundan ziyade ikinci oyun için başlı başına bir genişleme paketi olarak oyuncuların beğenisine sunulan Death of the Outsider, oyun tutkunlarını bir kez daha karmaşık entrikalar ve doğaüstü güçlerle dolu, karanlık bir dünyanın içine hapsediyor. Serinin takipçilerinin yakından tanıdığı Daud’un sağ kolu Billie Lurk, bu oyunun merkezinde yer alıyor. Billie’nin yetenekleri, genişleme paketinin oynanış yönünden çeşitlilik kazanmasına zemin hazırlıyor. Örneğin, Billie’nin kimi yetenekleri, farklı insanların kimliğine bürünebilmesini mümkün kılarken kimi yetenekleri ise zamanı durdurup çevreyi keşfedebilmesini sağlıyor. Karnaca’nın yeraltı dünyasını kendi gözlerinizle görebilmenize olanak veren genişleme paketinin, kendinden önce çıkan oyunlar gibi yüksek notlar aldığını belirtmemiz gerekiyor.
Deathloop (2021)
Dishonored temalı bir “geçmişten günümüze” yazısında Deathloop oyununun ne iş olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Evet, Deathloop, esasen Dishonored serisinin bir devam oyunu değil ancak Deathloop’un oyun yönetmeni Dinga Bakaba tarafından yapılan açıklamada, bu yapımın, Dishonored ile aynı evrende geçtiği ifade ediliyor. Death of the Outsider’da yaşanan olayların çok sonrasında geçen Deathloop’ta Dishonored’ı ima eden referanslar olduğu gibi Dishonored serisinde de Deathloop’u ima eden referanslar mevcut. Tüm bu referansların, sebepsiz olmadığını ve ilginç projelerin bizleri beklediğini düşünüyoruz.
Oyun dünyasına damga vuran Dishonored serisi ve diğer tüm oyun serilerini, performans sorunlarıyla karşılaşmadan, “canavar” gibi oynamak niyetindeyseniz, elinizin altında da bir “canavar” olması gerekiyor. Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarları, ihtiyacınız olan tüm gücü size veriyor ve harikulade bir oyun tecrübesi yaşamanıza imkân tanıyor.