Geçmişten Günümüze En Büyük 10 Oyun Sızıntısı

Monster Notebook  25 Aralık 2022

Oyun

Oyun, dizi ve filmlerle ilgili spoiler/sürprizbozanlardan hiçbirinizin hoşlanmadığından eminiz. Ama maalesef oyun dünyasında geçmişten bugüne dek öylesine önemli sızıntılar gerçekleşti ki kendimizi sürprizbozanlara maruz kalmış gibi değil âdeta sürprizbozan havuzunda kulaç atıyor gibi hissettik. Kimi zaman şirketleri zarara uğratmak adına, bazen siber saldırılarla bazense şirket çalışanları eliyle, geliştirici ve yayıncıların izni olmaksızın, henüz geliştirme aşamasındaki bir oyuna dair görsel ve işitsel materyallerin paylaşılmasına karşılık gelen sızıntıların, tadımızı kaçırdığı kesin. Peki, geçmişten günümüze en büyük 10 oyun sızıntısı hangileri, gelin birlikte hatırlayalım.

1. Metal Gear Solid 3

Oyun dünyasının dâhi çocuğu Hideo Kojima’nın çok sevilen gizlilik aksiyon serisi Metal Gear Solid 3 ile listeye başlayalım istedik. Takvimler, 2003’ün ilk haftalarını gösterirken serinin merakla beklenen yeni oyunuyla ilgili bir tanıtım videosu sızdırıldı ve oyunun, 1960’larda geçeceği böylece oyuncular tarafından öğrenilmiş oldu.

2. Half-Life 2 Beta

FPS dünyasının kaderini baştan aşağı değiştiren ve belki de Steam’in, bugünkü popülerliğine kavuşmasını sağlayan Valve imzalı Half-Life 2 oyunu da sızıntıdan nasibini alanlar arasındaydı. Oyunun henüz beta aşamasındayken Alman bilgisayar korsanı tarafından sızdırılan kaynak kodları ve dolayısıyla oynanabilir versiyonu, Half-Life 2’nin final sürümünden farklı olarak çok daha karanlıktı. Ne oldu da yapımın son sürümünden bu karanlık kısımlar çıkarıldı ve City 17 daha aydınlık hâle getirildi bilmiyoruz ama oyun özelinde Ravenholm kıvamında birkaç bölüme daha hayır demezdik.

3. StarCraft II: Heart of the Swarm

Henüz piyasaya çıkmadan üç yıl önce oyun sonuna dair erken dönem videoları sızdırılan StarCraft II: Heart of the Swarm da Blizzard’ın akıllıca hamlesi sayesinde bu olaydan etkilenmeden 2013 yılında oyunseverlerle buluştu.

4. Gears of War 3

Microsoft’un elindeki en önemli oyun fikrî mülklerinden biri olan Gears of War serisi de üçüncü oyunuyla sızıntıların hedefi oldu. Çıkışına henüz iki ay kalmışken 2011’de Gears of War 3’ün bug’larla dolu oynanabilir senaryo modu, bu sızıntıya ulaşan herkes tarafından deneyimlenebildi.

5. Mass Effect 3

Sırada, rol yapma oyunu dünyasını derinden etkileyen Mass Effect serisinin üçüncü oyunu var. Girişte de belirttiğimiz gibi her zaman dış müdahalelerle değil içerideki çalışanların iyi ya da kötü niyetiyle de sızıntılar gerçekleşebiliyor ve Mass Effect 3’ünki iyi niyetli olanlardan. 2011’in son aylarında, oyunun beta sürümünü yerel test ekibinin test edebilmesi için Xbox Live’a yükleyen bir çalışan, yapımın bu sürümünün herkesçe oynanabilmesini sağlamıştı.

6. Fallout 4

İçeriğine dair ayrıntıların nereden nasıl sızdırıldığının belirsizliğini koruduğu ender durumlardan biri, Fallout 4 oyunu için geçerli. Yapımdaki karakterlere ait detaylardan açılış diyaloglarına kadar, tüm verilerin açık edildiği belgelerin havada uçuştuğu 2013 yılı, geliştirici ekip Bethesda Game Studios için oldukça zorlu geçmişti.

7. Super Smash Bros.

Oyunlarına dair görsel materyal paylaşımı konusunda yeryüzünün gördüğü en katı oyun şirketi olan Nintendo, 2014 yılında ipleri biraz gevşetmesinin bedelini ciddi bir sızıntı ile ödedi. Smash Bros. oyununun Wii U ve Nintendo 3DS sürümleri özelinde sızdırılan oyun içi bilgilerden hemen sonra Nintendo hemen harekete geçti ama bu içerikleri maalesef ki gören görmüştü.

8. The Last of Us Part 2

İkinci oyunuyla hayranlarını ikiye bölen ancak bir oyun olarak değerlendirildiğinde şimdiye kadar yapılmış en özenli işlerden biri olarak gösterilen The Last of Us Part 2 de sızıntı kervanına katılan yapımlardandı. Öyle ki sızıntılarda, oyundaki kilit karakterlere dair önemli ayrıntılar dahi bulunuyordu.

9. NVIDIA/God of War

Çıkması beklenen oyunlarla ilgili sızıntıların doğrudan bir kaynağı olmasa da yayımladığı ekran kartı sürücülerinin içindeki kodları ortaya çıkarabilen programcılar aracılığıyla hangi oyunların yakın zamanda PC’ye geleceğinin öngörülebilmesini sağlayan NVIDIA, PlayStation münhasır oyunların PC ziyaretinin tahmin edilebilmesine ortam hazırladı. Bu oyunlar arasında God of War, Uncharted: Hırsızlar Mirası gibi isimler vardı ve bildiğiniz gibi bu oyunlar, 2022’de PC platformuna çıkış yaptı.

10. Grand Theft Auto 6

Birkaç ay önce gerçekleşen sızıntı nedeniyle Rockstar Games’in hakkında ser verip sır vermediği Grand Theft Auto 6’nın saatler süren oynanış videoları milyonlarca oyuncu tarafından izlendi. Her ne kadar Rockstar hızlı davranıp YouTube ve Twitter’da dolaşıma giren videolara yasak getirse de oyunla ilgili pek çok bilgi ortaya çıktı. Eğer sızıntı sayesinde GTA 6’ya dair nelerin su yüzüne çıktığını öğrenmek isterseniz, hazırladığımız yazıyı okuyabilirsiniz.

 

Paylaş: