Geçmişten Günümüze FlatOut Serisi

Monster Notebook  27 Ağustos 2020

Oyun

Fin oyun geliştiricilerinin, oyun tutkunlarını oldukça yaratıcı yapımlarla baş başa bıraktığı bir gerçek. Angry Birds ile ünlenen Rovio, Max Payne ve Alan Wake serileriyle devleşen Remedy Entertainment, Trine serisiyle platform tarzına bambaşka bir soluk getiren Frozenbyte ve daha nicesi, Finlandiya’nın en önemli isimleri arasında. Tabii bu isimlere Bugbear Entertainment’ı da eklememek olmaz. Zira demolition derby ve yarış türlerini bir araya getirip FlatOut adlı muhteşem seriye Bugbear hayat vermişti. “Vermişti” diyoruz çünkü zaman içerisinde FlatOut ismi, başka firmalara geçti. İyisi mi lafı uzatmadan FlatOut serisinin geçmişten günümüze nasıl ilerlediğine kısaca göz atalım.

FlatOut (2004)

Need for Speed: Underground 2 gibi yarış oyunlarının ortalığı kasıp kavurmaya başlayacağı dönemde ortaya çıkan ilk FlatOut, sade arayüzüne karşın yüksek düzeyde eğlence vadediyordu. Kariyer modunda hurdadan bozma bir araçla başladığımız oyunda istersek serbest yarışlara katılabiliyor, zamanlı mücadelelerde rakiplerimizi alt etmeye çalışıyorduk. Yapımın grafikleri dönemine göre iyiydi ama asıl dikkat çeken, başarılı fizik etkileşimiydi.

FlatOut 2 (2006)

Önceki oyunda öne çıkan unsurları biraz daha cilalayıp farklı fikirler eşliğinde oyuncuların karşısına çıkarmayı uygun gören Bugbear, FlatOut 2’yi standart bir yarış oyunundan, bez bebek fiziği temelli bir yarış/eğlence oyununa dönüştürdü. Bunu yaparken de yapıma, mini oyunlar ekledi. Netice şaşırtıcı olmadı tabii; dünyanın önemli oyun inceleme siteleri, yapıma gayet tatmin edici puanlar verdi ve oyun, IGN tarafından PS2 platformundaki en iyi yarış oyunu seçildi.

FlatOut: Ultimate Carnage (2008)

FlatOut 2’nin grafiklerinin ve fizik etkileşiminin daha iyi hâle getirildiği, yeni yapay zekâ oyuncuları eklendiği, birkaç harita ve oyun moduyla güçlendirilen yapım, o dönem geçerli olan Games for Windows desteği sayesinde çevrim içi oynanışa da izin veriyordu.

FlatOut: Head On (2008)

Ev oyun konsolları ve PC’lerinde FlatOut keyfi yaşayıp mobil oyun konsollarında da aynı eğlenceyi sürdürmeyi isteyen oyuncular için geliştirilen yapım, FlatOut: Ultimate Carnage’ın Sony PSP versiyonuydu ve Bugbear imzalı son FlatOut oyunuydu.

FlatOut (2010)

Team 6 tarafından geliştirilen ve Nintendo Wii platformunda yayımlanan 2010 çıkışlı oyun, FlatOut’u bu oyun konsolunda tecrübe etmek isteyenlere hitap ediyordu ama birçok yönden orijinal oyuna yaklaşamıyordu.

FlatOut 3: Chaos & Destruction (2011)

Oyunu oynamaya başlayanların dev bir şaka olarak nitelendirebilecekleri FlatOut 3, Team 6’nın imzasını taşısa da  gerek oynanış gerekse yapım kalitesi bakımından tatmin edici değildi. Oyunun Eurogamer ve GameSpy gibi oyun otoritelerinden 10 üzerinden 1 puan alması da bunu kanıtlıyordu.

FlatOut Stuntman (2013)

Yalnızca Android platformuna çıkan ve ikinci oyunla birlikte gelen mini oyunları temel alan FlatOut Stuntman, Team 6’nın geliştirdiği son FlatOut oyunu oldu.

FlatOut 4: Total Insanity (2017)

İlk defa 2015 yılında duyurulan ve 2017 yılın yayımlanan FlatOut 4: Total Insanity, Bugbear’dan sonra oldukça kan kaybeden seriyi yeniden ayağa kaldıramasa da serinin yaralarına merhem olmayı başardı. Bir dönem çok ses getiren Bet On Soldier ve WRC 6 gibi yapımları hazırlayan Fransa merkezli Kylotonn’un ellerinden çıkan oyun, ortalama puanlar aldı.

Paylaş: