Geçmişten Günümüze Forza Motorsport Serisi

Monster Notebook  13 Aralık 2023

Oyun

Asfaltta sürtünen lastikler, gürleyen motorlar ve hızın, adrenalinle buluşması… Ekran karşısında oyunculara heyecan dolu anlar yaşatan yarış oyunları arasında kendine özgü yönleriyle farklı bir yer edinen Forza Motorsport serisi, uzun soluklu yolculuğuna, olanca hızıyla devam ediyor. Microsoft’un en önemli fikrî mülklerinden biri olan ve Turn 10 Studios tarafından geliştirilen seri, sunduğu kaliteli içerikle yarış simülasyonlarına mesafeli duranları bile kendine hayran bırakıyor. 2005 yılında başlayan serinin, geçmişten günümüze kadarki yolculuğuna göz atmaya ne dersiniz? Hazırsanız, kemerlerinizi sıkıca bağlayın ve arkanıza yaslanın.

Forza Motorsport (2005)

Microsoft’un, “Sony’nin Gran Turismo’su varsa bizim neden bir yarış simülasyonumuz yok?” diyerek başlattığını düşündüğümüz seri, tahmin edeceğiniz üzere Sony PlayStation oyun konsollarının vazgeçilmezi, Gran Turismo’ya rakip olarak çıktı. İlk Forza Motorsport’un; dönemine göre detaylı grafikleri, gerçekçi sürüş fizikleri, geniş otomobil koleksiyonu ve ayrıntılı hasar modellemesi, oyuncular tarafından çok beğenildi. Bunun yanında araç modifikasyon seçeneklerinin zenginliği de yapımı öne çıkardı. Yalnızca Xbox oyun konsoluna çıkan ve saygın oyun yayınlarından yüksek notlar alan Forza Motorsport, bu oyunun, zamanla bir seriye dönüşeceğinin de habercisiydi.

Forza Motorsport 2 (2007)

İlk oyunla büyük başarı elde eden Turn 10 Studios, yine ilk oyuna yapılan eleştirileri dikkate aldı ve ikinci yapımla, mükemmeli arama yolunda önemli adımlar attı. Daha iyi yapılandırılmış ve aslına mümkün olduğunca yakın pistlerle gelen Forza Motorsport 2, artan araç sayısı, detaylandırılmış araç modifikasyon imkânları ve birkaç adım ileriye giden hasar modellemesiyle doğrudan rakibi konumundaki oyunla arasındaki makası açmaya çalıştı. Yapımın ses tasarımını beğenmeyen, ayrıca oyunun zorluğundan şikâyet eden oyuncular olsa da Forza Motorsport 2 de Xbox 360 oyun konsolunun en önemli oyunlarından birine dönüştü. Hatta öyle ki batılı oyunlara verdiği kıt puanlarla bilinen Japon oyun yayını Famitsu, Gran Turismo rakibi Forza Motorsport 2’ye, 40 üzerinden 36 puan verdi.

Forza Motorsport 3 (2009)

Geliştirici Turn 10 Studios’un titiz çalışmasıyla hazırlanan Forza Motorsport 3, 400’den fazla araç, 100’den fazla pistle geldi. Xbox 360 oyun konsolunun gücünden daha iyi yararlanan ve hem grafik hem de fizik motorunda yapılan iyileştirmelerin anında görülebilmesini sağlayan yapım, “rewind” olarak bilinen geriye sarma özelliğini oyuncularla buluşturdu. Yarış esnasında oyuncunun, yaptığı hataları geri sararak düzeltebilmesini olanak veren özellik, ikinci oyunun aksine üçüncü oyunun daha affedici bir yarış simülasyonu olmasını sağladı. Forza Motorsport 3 birçok ödüle layık görüldü ve oyun yayınlarından yüksek puanlar aldı.

Forza Motorsport 4 (2011)

“Where dreams are driven.” sloganını çok seven Microsoft’un, tanıtım videolarında bu ifadeyi kullandığı Forza Motorsport 4, yeni konsolun benzersiz aksesuarı Kinect desteğiyle geldi. Oyun tutkunlarının, beden hareketleriyle oyunu oynamalarını mümkün kılan Kinect’in yanında, araçların yakından incelenebilmesini sağlayan “Autovista” modu da bu oyunun bir parçası oldu. 500’den fazla araç ve yüzlerce pisti beraberinde getiren Forza Motorsport 4, görsel iyileştirmeleri, fizik hesaplamaları ve gerçekçi hava koşullarıyla takdir topladı. Famitsu, bu oyuna 40 üzerinden 38 puan verdi.

Forza Motorsport 5 (2013)

Dönemin yeni nesil oyun konsolu Xbox One’a özel olarak geliştirilen beşinci oyun, doğal olarak harikulade görsellerle geldi. 1080p çözünürlükte, 60 fps hızında çalışan oyunda hem araçların hem de pistlerin detay seviyesi görülmeye değerdi. Bugün, Forza serisi tutkunlarının en sevdiği özelliklerden Drivatar sistemi, Forza Motorsport 5 ile hayat buldu. Oyuncuların sürüş tarzını öğrenen ve bu bilgileri bulut üzerinden başka oyuncularla paylaşan yapay zekâ sistemi olan Drivatar, o an oyunda olmayan oyuncuların, oyundaymış gibi etkileyici ve çekişmeli birer rakip olarak görünebilmesini sağladı. Araç sayısı düşmüş olsa da efsanevi otomobil programı Top Gear ile entegrasyon hâlinde olan yeni oyunda oyun içi yorumlar ve sunumlar, programın sevilen isimleri tarafından yapıldı.

Forza Motorsport 6 (2015)

Serinin 10. yıl dönümüne denk gelen altıncı ana oyun, seride ilk defa dinamik hava koşulları ve gece yarışlarını da içerecek şekilde geliştirildi. Önceki oyunun eleştirilen düşük araç sayısını, 450 lisanslı araçla telafi eden, 26 farklı yerdeki 100’den fazla pistte yarış yapma imkânı sağlayan Forza Motorsport 6, çevrim içi takım bazlı yarışlara da izin verdi. İçerik bakımından dolu dolu olan yapım, “Yılın Yarış Oyunu” gibi ödüller kazandı.

Forza Motorsport 7 (2017)

Windows işletim sistemini ziyaret eden ilk Forza Motorsport oyunu olan yedinci ana oyun, Turn 10 Studios’un önceki oyunlardan edindiği tecrübeleri en iyi şekilde yansıttı. Xbox One X oyun konsolunda 4K (2160p) çözünürlükte ve 60 fps hızında oynanabilen yapım, 700’den fazla lisanslı araca, 32 lokasyondaki 200’den fazla piste sahipti. Game Pass abonelerinin ücretsiz olarak oynayabildikleri oyun, çıktığı yıl birçok ödüle layık görüldü.

Forza Motorsport (2023)

Bu yazının hazırlanmasından kısa süre önce oyuncularla buluşan Forza Motorsport, hem güncel nesil Microsoft tabanlı oyun konsollar hem de PC için yayımlandı. Numaralı isimlendirmenin bırakıldığı ve seriyi yeniden başlatan oyun; rol yapma esintileri içeren yükseltme sistemi, ray tracing destekli gerçekçi görselleri, geliştirilmiş sürüş mekanikleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca oyundaki gerçekçi ceza sistemi, oyuncuların, yarış içinde mümkün mertebe ciddi ve kurallara uygun şekilde yarışmalarını gerektiriyor.

Siz de pistleri rakiplerinize dar edip asfaltları ağlatırcasına yarışmak istiyorsanız, elinizin altında bir “canavar” olması gerekir. Monster Notebook imzalı; Monster Notebook tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, sizleri bekliyor.

Paylaş: