Geçmişten Günümüze Life is Strange Serisi

Monster Notebook  15 Şubat 2024

Oyun

Özel güçlerinizin olmasını ve bu özel güçlerle, hayatta karşılaştığınız olumsuzlukları ortadan kaldırmayı ister miydiniz? Yanıtınız, muhtemelen “evet”tir. 2010’lu yıllarda popülerliğinin zirvesine çıkan, dizi tarzı episodik oyunların en iyi temsilcilerinden biri hâline gelen Life is Strange serisi, sizi, gerçekten sıra dışı maceralara davet ediyor. Genellikle herkesin dile getirmediği, tabu olarak görülen konuları oyunlarında işlemeyi tercih eden Don’t Nod Entertainment’ın hayat verdiği serinin, geçmişten günümüze yolculuğuna gelin, birlikte göz atalım.

Life is Strange (2015)

Önemli oyun yayınlarının Gone Home ile TellTale Games imzalı The Walking Dead oyunlarının birleşimi olarak nitelendirdiği ilk oyun, 18 yaşındaki fotoğrafçılık öğrencisi Max Caulfield çevresinde şekilleniyor. Zamanı geri alabilme yeteneğini tamamen tesadüfi ve oyuncuları oldukça etkileyecek biçimde keşfeden Max, arkadaşı Chloe ile kayıp öğrenci Rachel’ı aramaya koyuluyor. Çıktığı ilk dönem, bir sonraki bölümünün yayımlanmasını dört gözle beklediğimiz yapım, karakter gelişimi, insanlarla doğru diyalog kurmanın önemi gibi noktalara, başarılı biçimde parmak basıyor. 2017 yılı itibarıyla 3 milyon satış sayısına ulaşan Life is Strange, gerek bölüm bölüm gerekse tüm bölümleri kapsayan paketiyle yüksek puanlar aldı.

Life is Strange: Before the Storm (2017)

Unreal Engine 3 ile geliştirilen ilk oyunun aksine bu defa Unity oyun motoruyla hazırlanan ve bir devam oyunu olmaktan ziyade ilk oyunda yaşanan olayların öncesini anlatan Before the Storm, Max’in arkadaşı Chloe’nin hikâyesine odaklanıyor. Chloe’nin, ilk oyunda ortadan kaybolan Rachel Amber ile olan arkadaşlığına dair detayları görebildiğimiz yapımda Chloe’nin bir özel gücü olmasa da oyunun seyri ve oyundaki seçimlerimizin, oyun sonunu etkilemesi gibi durumlar, yapımı çekici kılıyor. Otoritelerden, ilk oyuna yakın puanlar alan Before the Storm, birçok ödüle aday gösterildi ve farklı dallarda da çeşitli ödüllere layık bulundu.

The Awesome Adventures of Captain Spirit (2018)

Hem PC hem de konsollara ücretsiz olarak çıkan ve esasen, Life is Strange 2’nin bir öncülü olarak tasarlanıp sunulan The Awesome Adventures of Captain Spirit’te bu defa ana karakter, Chris Eriksen adlı bir çocuk olarak karşımıza çıkıyor. Annesinin kaybıyla başa çıkmaya çalışan ve bu süreçte kendisinin kahraman alter egosu olan Captain Spirit’i yaratan Chris’in evinde yaşadığı maceralar, kısa süreli, demo ayarındaki oyunla deneyimlenebiliyor. Önceki oyunda, dümeni Deck Nine’a teslim eden Don’t Nod, bu oyunu, Unreal Engine 4 kullanarak kendi geliştirdi. Gerek görsel alandaki yenilikler gerekse Life is Strange konseptinin farklı noktalara taşınabilmesiyle beğeni toplayan yapım, ücretsiz sunulmasının da etkisiyle sayısız kullanıcıya ulaştı ve yüksek puanlar almayı başardı.

Life is Strange 2 (2018-2019)

Seride ilk defa siyasi temalara eğilen ve bu nedenle oyuncuları da ikiye bölen Life is Strange 2, Sean ve Daniel Diaz kardeşlerin maceralarına ışık tutuyor. Çeşitli nedenlerle kaçak durumuna düşen ve ABD’nin batı kıyısında bir yolculuğa çıkmak zorunda kalan kardeşlerden küçük olan Daniel’ın telekinetik yeteneklerinin ortaya çıkması, hikâyenin seyrini baştan aşağı değiştiriyor. Oyundaki karar, çevreyle etkileşim ve malzeme toplama/kullanma mekaniği, seriye yenilik getiriyor. Episodik olarak yayımlanan serinin son oyunu Life is Strange 2 oldu ve serinin önceki oyunlarıyla benzer skorlara ulaştı.

Life is Strange: True Colors (2021)

Geçtiğimiz yıl Monster Notebook Blog sayfalarında kapsamlı bir incelemesini de yayımladığımız Life is Strange: True Colors, oyunun isim haklarını elinde bulunduran Square Enix’in, Deck Nine’ın yapmasını istediği bir diğer oyun oluyor. İnsanların duygularını hissedebilen ve psişik empati yeteneklerine sahip Alex Chen’i yönettiğimiz oyun, Alex’in, bir trajedinin arkasındaki gizemi çözmeye çalışmasını konu alıyor. Seslendirme, yüz animasyonları, anlatı gibi konularda başarılı iş çıkaran yapım 2021 ve 2022 yıllarında birçok ödül kazandı. Puan bakımından da geliştirici ekibin yüzünü güldürdü.

Eğer siz de Life is Strange başta olmak üzere ilginç senaryolara sahip oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı şekilde deneyimlemeyi hedefliyorsanız, Monster Notebook imzalı oyun bilgisayarlarından dilediğinizi satın alabilirsiniz.

 

Paylaş: