Geçmişten Günümüze LittleBigPlanet Serisi
“Şimdi size bir bez bebekten söz edeceğiz.” desek, aklınıza önce standart bir bezden bebek ya da 2000’li yıllarda TV kanallarında yayımlanan Bez Bebek adlı “fantastik” dizi gelebilir. Ama konu LittleBigPlanet ise söz edeceğimiz bez bebek, tabii ki Sackboy’dur. Kahverengi kumaştan yapılmış fermuarlı vücudu, düğmeden gözleri ve yüzünden eksik olmayan gülümsemesiyle PlayStation konsolu olan veya olmayan herkesin bildiği, sevdiği karakter Sackboy, bu yazıda ele alacağımız LittleBigPlanet serisinin de maskotu, ana karakteridir. Peki, son büyük oyunuyla bir sürpriz yaparak PC’yi de ziyaret eden LittleBigPlanet’ın, geçmişten günümüze kadar olan serüvenini öğrenmeye ne dersiniz?
LittleBigPlanet (2008)
Oyun dünyasında bir devrim yaratmasına kesin gözüyle bakılan PlayStation 3’ün piyasaya çıkmasından sadece iki yıl sonra, Media Molecule’un yaratıcı zihinleri, oyun dünyasını sarsacak bir yenilikle karşımıza çıktı: LittleBigPlanet. Bu eşsiz platform oyunu, sadece görsel yönü ve fizik kurallarını merkeze alan oyun mekanikleriyle değil, aynı zamanda bize tanıdık gelen platform oyunu kalıplarını da yerinden oynatmasıyla da büyük dikkat çekti. Sackboy ise bir ana karakterden çok, yaratıcılık ikonu oldu. Bizleri de “yaratıcı küratörler”e yardım etmeye ve kaotik “koleksiyoncu” ile yüzleşmeye davet etti. Tabii kendi bölümlerimizi oluşturma ve paylaşma özgürlüğüyle oyun, hem oynamak hem de içerik üretmek için eşsiz bir alan hâline geldi. Bu sayede oyunun normal şartlarda çok uzun olamayabilecek ömrü, oyuncuların kendi içerikleriyle hayli uzun sürdü. Çıktığı yıl ve 2009’da ödüllere doymayan LittleBigPlanet, eleştirmenlerden de çok yüksek puanlar aldı.
LittleBigPlanet PSP (2009)
Sony’nin efsane statüsündeki PlayStation Portable taşınabilir el konsolu için yayımlanan LittleBigPlanet, küçük ekranda büyük maceralar yaşamamızı sağladı. Sackboy’un sevimli dünyasının cebimize girmesini mümkün kılarken PlayStation 3 temelli orijinal oyunun tüm yaratıcılığı ve eğlencesini de beraberinde getiren yapım, PSP sahiplerinin vazgeçilmezi oldu. Oyun, eleştirmenlerden yüksek puanlar toplamayı da başardı.
Sackboy’s Prehistoric Moves (2010)
Bu satırları okuyan hemen herkesin, zaman yolculuğu yapmak istediğini söyleyebiliriz. O hâlde, Sackboy ile tarih öncesi zamanlara yolculuk yapmak ister misiniz? Yanıt vermekte aceleci davranmayın zira bu sefer, Sackboy’un dâhil olduğu oyunun, o kadar da başarılı olmadığından söz edeceğiz. PlayStation 3 oyun konsolunun en güçlü “silah”larından PlayStation Move kontrolcüsüyle oynanan Sackboy’s Prehistoric Moves, yenilikçi ve eğlenceli yapısına karşın, oyunun fanları tarafından pek sevilmedi. Yalnızca çok oyunculu modda oynanabilmesi, oyun süresinin kısa olması, içerik bakımından yetersiz bulunması, yapımın pozitif yönlerini maalesef gölgede bıraktı.
LittleBigPlanet 2 (2011)
LittleBigPlanet 2, serinin ilk oyununun bıraktığı yerden maceranın devam etmesini sağlarken yeni karakterler, yeni araçlar ve yeni oyun mekanikleriyle bizleri, bambaşka bir eğlenceye dâhil ediyordu. Geliştirici Media Molecule, ilk oyunun oyunculara sunduğu bölüm hazırlama ve paylaşma olanaklarının olumlu geri bildirimler almasını fırsat bildi ve ikinci yapımla, yeni oyunlar üretebilmelerine imkân verdi. Böylece oyuncular, paylaşabilecekleri yapıda yarış oyunları, bulmacalar ve farklı türlerde oyunlar hazırlayabildi. İlk oyuna kıyasla oyun dünyasında daha kalıcı bir iz bırakan LittleBigPlanet 2, Japonya’nın sıkı eleştirmenlerine sahip Famitsu gibi yayınlardan bile övgüyle bezeli puanlar almayı başardı.
LittleBigPlanet PS Vita (2012)
Sackboy’un kendine özgü maceralarına yolculukta ve parkta bile devam edebilmemizi mümkün kılan LittleBigPlanet PS Vita, adından da anlayacağınız üzere PlayStation Vita, taşınabilir el konsoluna özel bir yapımdı. 2009 yılında yayımlanan PSP sürümünden farklı olarak dokunmatik ekran ve arka dokunmatik paneli sayesinde yepyeni oyun mekaniklerine kavuşan LittleBigPlanet, Vita’nın teknik gücü sayesinde daha canlı ve detaylı bir oyun dünyasında vakit geçirebilmemizi sağladı. Ayrıca yapım, serinin özündeki yaratıcılık ve paylaşım ruhunu da korudu.
LittleBigPlanet Karting (2012)
Super Mario’nun, Sonic’in ve oyun dünyasına renk katan diğer önemli isimlerin kendi karting oyunları olur da Sackboy’un bir karting yarış oyunu olamaz mı? Elbette olur, hem de çok eğlenceli olur. LittleBigPlanet evrenini tümüyle yeni bir boyuta, daha doğrusu yarış pistlerine taşıyan yapım, paragrafın başında da bahsettiğimiz Super Mario Karting oyunlarından ilham alıyordu. Ancak LittleBigPlanet’e has platform oyun mekanikleri de oyunda önemli bir yer kaplıyordu. Her ne kadar bazı eleştirmenler tarafından, serinin önceki oyunlarına kıyasla daha sönük bulunsa da LittleBigPlanet Karting, ortalamanın üzerinde puanlar aldı.
LittleBigPlanet 3 (2014)
Dönemin yeni nesil oyun konsolu PlayStation 4’e adım atan Sackboy, bu defa yalnız başına değildi. Yanında, LittleBigPlanet 3 ile tanışacağımız; ağır objeleri itebilen Toggle, duvarlara tırmanabilen Oddsock ve havada süzülebilen Swoop da vardı. Oyunun bulmaca tasarımı ve bölüm geliştirme süreçlerine taze bir soluk getiren karakterler kadar sıçrama yapan grafikler de öne çıkıyordu. PlayStation 4’ün, dönemine göre üstün hesaplama gücü, oyunda, yüksek kaliteli kaplamalar, sürükleyici animasyonlar ve gerçekçi aydınlatmalar kullanılabilmesini sağladı. Yapım, önceki iki ana oyun kadar yüksek puanlar alamasa da serinin takipçileri tarafından çok sevildi.
Run Sackboy! Run! (2014)
2010’lu yıllarda hemen hepimizin telefonunda en az bir tane versiyonu olan Temple Run veya Subway Surfers gibi sonsuz koşu türündeki yapımların LittleBigPlanet yorumu, Run Sackboy! Run! oldu. Android ve iOS işletim sistemli akıllı cihazların yanı sıra 2015 yılında PS Vita için de yayımlanan yapımda hedeflerimiz; engelleri aşmak, jetonları/altınları toplamak ve Negativitron’a karşı koymaktı. Oyunda kazandığımız çıkartmaları, LittleBigPlanet 3’e aktarıp kullanmamız mümkündü.
Sackboy: Büyük Macera (2020)
Serinin vazgeçilmez maskotu Sackboy’u merkezine alıp platform oyun türünü zenginleştiren Sackboy: Büyük Macera, öncelikli olarak PlayStation 5 platformuna, tam Türkçe dil desteğiyle çıkış yaptı. Sony’nin, önemli oyunlarını PC platformuna çıkarmaya başlamasıyla bu oyunu da “canavar” gibi oyun bilgisayarlarımızda oynama fırsatı bulduk. Yapımın gerçek zamanlı ışın izleme/ray tracing ve NVIDIA DLSS desteğiyle gelmesi, oyunu, harikulade grafiklerle ve akıcı oynamamızı sağladı.
Ultimate Sackboy (2023)
2014 yılında yayımlanan Run Sackboy! Run! oyunundan farklı olarak bu defa Sackboy’u, “Büyük Oyunlar”da yarışırken kontrol ettiğimiz Ultimate Sackboy, Android ve iOS işletim sistemli akıllı cihazlarla oynanabiliyor.
Siz de Sony’nin PC çıkarması kapsamında yayımladığı Sackboy: Büyük Macera gibi önemli yapımları, RTX ve DLSS gibi teknik olanaklardan yararlanarak etkileyici grafikler eşliğinde oynamak istiyorsanız, Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk oyuncu bilgisayarlarından dilediğinizi edinebilirsiniz.