Geçmişten Günümüze Mass Effect Serisi

Monster Notebook  9 Ağustos 2019

HaberlerOyun

Modern RPG oyunlarını Mass Effect serisinden, Mass Effect serisini de BioWare’den bağımsız ele almak son derece hatalı olur. BioWare her ne kadar son dönemde oyuncuların bir an önce unutmak istedikleri Anthem faciasını yaşatmış olsa da firmanın geçmişinde; Star Wars: Knights of the Old Republic, Dragon Age Origins ve Jade Empire gibi anıt oyunlar yer alıyor. Çıktığı dönemde Elf’lerin, cücelerin ve büyücülerin cirit attığı RPG dünyasına farklı bir boyut kazandıran Mass Effect, geliştirici ekibin deneyimini en iyi şekilde gösterdiği, bilim kurgu RPG türüne kazandırdığı en önemli fikrî mülklerden biri oldu. Şimdi dilerseniz gelin, Mass Effect serisinin nereden nereye geldiğine birlikte bakalım.

2007 – Mass Effect

Oyuncuların genel kanısına göre serinin ‘en RPG’ oyunu ilk Mass Effect. BioWare’in KOTOR’dan miras gelen kapsamlı karakter geliştirmelerini yedirdiği yapım, oyuncuları ahlaki seçimler yapma noktasında ikilemde bırakmasıyla da hatırlanıyor. Bugün bile hiç de fena görünmeyen grafikleri, doyurucu senaryosu, etkileyici diyalogları ve komutan Shepard için tekrar oynanabilir.

2010 – Mass Effect 2

BioWare üç senelik ayrılıktan sonra serinin ikinci oyunuyla türün meraklılarının karşısına çıkar. Geliştirici firma, geçmişte denediği ve başarılı olduğu noktaları yeni oyunlarına alıp uygulamakta kararlıdır ve Mass Effect 2’nin ilerleyişini KOTOR 2 ile benzeştirir. Sonuç, tam da beklendiği gibidir. Oyunu RPG türünün temel unsurlarına sıkıştırmak yerine daha farklı bir yol izleyen BioWare, serinin aksiyonla harmanlanmış en iyi oyununa imza atar.

2012 – Mass Effect 3

Üçlemenin sonuna gelinirken olay kurgusu iyice içinden çıkılmaz bir hâl alır, hatta öyle ki oyun tarihinde kolay kolay denk gelinemeyecek bir olay yaşanır ve oyunun sonunu beğenmeyen Mass Effect hayranları, geliştirici BioWare’i eleştiri yağmuruna tutar. Nihayetinde BioWare, Mass Effect 3 için yeni son ekler. Böylece Samanyolu Galaksisi’nde geçen üçleme tamamlanır ve serinin yeni oyunu için geri sayım başlar.

2017 – Mass Effect Andromeda

Mars aracılığıyla elde edilen yeni teknolojilerle farklı gezegenlere yolculuk imkânı yakalayan ve alternatif galaksilerde yaşamak isteyen uzay ekipleri, 600 yıllık uyku sonucunda Andromeda Galaksisi’ne ulaşırlar. Tabii senaryo gereği işler pek yolunda gitmez ve ekipler kendilerini belanın tam da kalbinde bulurlar. Çıktığı dönemde özellikle yüz ve karakter hareket animasyonlarıyla alay konusu olan Mass Effect Andromeda, 100 üzerinden 70 puanı zor geçen puan ortalamasıyla serinin en zayıf oyunu olarak tarihe geçer.

Paylaş: