Geçmişten Günümüze Medal of Honor Serisi

Monster Notebook  10 Kasım 2019

HaberlerOyun

Bir sinema dehasının, bilgisayar oyunlarının senaryosunu hazırlamaya başlamasının ne denli geniş çaplı etkiler yaratacağının en başarılı örneklerinden biri olan Medal of Honor, oyuncular üzerinde yarattığı etki sayesinde dev bir oyun serisine dönüştü. İlk oyunun üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen hem PC hem de konsol oyuncuları için Medal of Honor serisinin yeri apayrıdır. Gelin, oyun serisi nereden nereye gelmiş birlikte göz atalım.

Medal of Honor (1999)

Yalnızca oyun konsolu için yayınlanan ilk MoH oyunu, senaryosunun arkasındaki isim olan Steven Spielberg ile dikkat çekmişti. İkinci Dünya Savaşı temasını en başarılı şekilde ele alan yapımlardan biri olarak kabul edilen oyundaki düşmanlar, 250 poligondan oluşuyordu.

Medal of Honor: Underground (2000)

Oyun konsolları için çıkan yapım, 1999 çıkışlı oyuna yapısal açıdan çok benziyordu. Oyunda yönetilen karakter ise Fransız Stratejik Hizmetler Ofisi çalışanı Hélène Deschamps Adams’tan esinlenilerek tasarlanan kadın karakter, Manon Batiste idi. Bu oyunla birlikte iki oyundur geliştirici koltuğunda oturan DreamWorks, yerini 2015 Inc.’ye bıraktı.

Medal of Honor: Allied Assault (2002)

1998 çıkışlı Steven Spielberg filmi “Er Ryan’ı Kurtarmak” filmindeki Omaha Sahili Çıkarması sahnesini oyunculara bire bir yaşatan MoH: AA, senaryosunu Spielberg’in yazdığı bir diğer oyundu. Dönemin popüler oyun motoru id Tech 3 ile geliştirilen ve o zamana göre harika görseller sunan yapımın senaryo ilerleyişinden müziklerine dek her detay, oyunculara eşsiz bir deneyim yaşatıyordu.

Medal of Honor: Frontline (2002)

Serinin başarı kazandığını gören ve MoH oyunlarını her platforma yaymayı hedefleyen EA Games; PS2, PS3, GameCube ve Xbox konsolları için serinin diğer oyunları ile doğrudan bir bağlantısı olmayan Frontline’ı yayınladı. Bu defa konsol oyuncuları Normandiya Çıkarması’na davet edildi.

Medal of Honor: Allied Assault Spearhead (2002)

MoH: AA için hazırlanan ilk ek paket olan Spearhead, kısa süren hikayesine rağmen doyurucu bir oynanış sunuyordu. 2015 Inc.’den ayrılan deneyimli geliştiriciler, bu oyundan sonra Infinity Ward stüdyosunu kurarak serinin rakibi olacak ilk Call of Duty oyununu hazırlamaya başladılar.

Medal of Honor: Allied Assault Breakthrough (2003)

Bu defa karlı buzlu yerler yerine Afrika’nın tozlu çöllerini ziyaret etme vakti gelmişti. MoH: AA için geliştirilen ikinci ek paket, ilkinden daha uzun sürse de ilk oyun ve ek paket kadar ses getiremedi.

Medal of Honor: Rising Sun (2003)

PS2, Gamecube ve Xbox’ta yayınlanan ve MoH serisinde ilk defa Pasifik Savaşı’nı konu edinen yapım olan Rising Sun, ne satış sayısıyla ne de aldığı puanlarla EA Games’i memnun edemedi.

Medal of Honor: Infiltrator (2003)

Game Boy Advance platformu için geliştirilen ikinci MoH oyunu olma özelliği taşıyan Infiltrator, 15 görevden oluşuyordu. Konsol için üretilen bağlantı kablosu yardımıyla iki kişi birlikte oynanabilen oyun, göreve bağlı olarak TPS ya da FPS kamera açısıyla oynanabiliyordu.

Medal of Honor: Pacific Assault (2004)

Bu defa daha dokunaklı bir senaryo eşliğinde Pasifik Savaşı’na tanıklık etmeye davet eden EA Games, o zamanlarda Quake ve Unreal oyun motorlarıyla yarışabilecek nitelikteki Monolith imzalı LithTech Jupiter motoruyla hazırlanan Pacific Assault ile PC oyuncularının gönlünü kazandı.

Medal of Honor: European Assault (2005)

Dirty Harry filmleriyle tanınan ABD’li senarist John Milius tarafından kaleme alınan senaryosuyla dikkat çekse de oyun eleştirmenlerini birçok açıdan ikiye bölen yapım; PS2, GameCube ve Xbox platformlarında boy gösterdi.

Medal of Honor: Heroes (2006)

Evde, yolculukta, açık alanda ve dilediği diğer her yerde MoH keyfi yaşamak isteyenler için geliştirilen Heroes, PSP platformunun ilk MoH oyunu oldu. Sabotajdan sızma harekatına kadar pek çok görevin bulunduğu yapım, ortalamanın üstünde puanlar almayı başardı.

Medal of Honor: Vanguard (2007)

Hem Nintendo Wii hem de PS2 için geliştirilen Vanguard, paraşütle savaş alanına inme, silah özelleştirme gibi özellikleri sayesinde bir sonraki oyun olacak Airborne’a temel teşkil ediyordu. Yapımı Wii kontrolcüsüyle oynamak, çok daha eğlenceliydi.

Medal of Honor: Airborne (2007)

Unreal 3 oyun motorunun görsel şöleni eşliğinde hava indirme birliklerine dâhil olan askerlerin yönetildiği yapımda en az görseller kadar dikkat çeken şey, yapay zekânın kontrolünde bilgisayarın yönettiği NPC’lerdi. Önceki oyunların aksine çizgisel oynanıştan kendini kurtaran Airborne için Affordance A.I. adı verilen özel yapay zekâ mekanikleri devreye alınmıştı. Oyunun müziklerinin arkasındaki isimse orijinal MoH oyunlarının da müziklerine imza atan Michael Giacchino idi.

Medal of Honor: Heroes 2 (2007)

Stratejik Hizmetler Ofisi’nde görevli Teğmen John Berg’in kontrol edildiği Heroes 2, PSP ve Wii platformları için yayınlandı. Oyunun Wii sürümünde 8, PSP sürümünde ise 7 görev yer alıyordu ve Wii versiyonunda ilerle ve yok et tarzı rail shooter şeklinde oynanabilen Arcade modu vardı.

Medal of Honor (2010)

Battlefield ve Call of Duty serilerinin karşılıklı yarışına kayıtsız kalamayan EA Games, uzun süre ara verdiği MoH serisine, 2010 çıkışlı oyun ile devam etti. Bu kez İkinci Dünya Savaşı konseptini bir kenara bırakan stüdyo, rotayı Afganistan’a, Taliban ve El-Kaide’yle mücadeleye çevirdi. Online modunda Taliban kuvvetlerinin oynanabilir kılınmasıyla büyük tartışmalara sebep oldu.

Medal of Honor: Warfighter (2012)

Yeni oyun dinamikleriyle gelen; Bosna Hersek, Filipinler gibi bambaşka coğrafyalarda modern savaşlara katılma imkânı sunan ve geniş silah kişiselleştirmeleriyle oyunculara esneklik sağlayan Warfighter, Frostbite 2 oyun motorunun tüm nimetlerinden yararlanıyordu. Ancak yapım, karmaşık hikâye anlatımı, kusurlu yapay zekâ ve çizgisel oynanışı nedeniyle eleştirmenlerden pek de olumlu yorumlar alamadı.

Titanfall 2 ve Apex Legends gibi oyunlardan tanınan ve eski Infinity Ward üyelerinin kadrosunda bulunduğu Respawn Entertainment’ın Oculus VR destekli yeni Medal of Honor oyunu “Above and Beyond” bakalım nasıl olacak?

Oyun serisini en iyi şekilde oynayabileceğiniz oyun canavarlarını incelemek için: https://www.monsternotebook.com.tr/oyun-bilgisayarlari/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş: