Geçmişten Günümüze Metro Serisi

Monster Notebook  30 Kasım 2023

Oyun

Edebiyatın ilham vermediği hemen hiçbir sanat dalı yok ve oyunları da bir sanat dalı olarak değerlendirirsek edebiyatın bu alana da benzersiz ilhamlar kazandırdığı çok açık. Araştırmacı gazetecilik yönü de bulunan ancak Metro serisi kitaplarıyla büyük popülerlik kazanan Rus yazar Dmitri Gluhovski’nin aynı adlı kitaplarından hareketle hayat bulan Metro oyun serisi, İkinci Dünya Savaşı ile modern zaman savaşları arasına sıkışıp kalan FPS türüne, 2010’lu yıllarda can suyu verdi. Nükleer bir felaketin ardından yıkıma uğrayan yeryüzünden uzaklaşarak Moskova Metrosu’nun derinliklerine sığınan insanlığın, yeni bir yaşam kurma mücadelesinin ele alındığı Metro serisinin geçmişten günümüze nasıl ulaştığına gelin birlikte göz atalım.

Metro 2033 (2010)

Ukraynalı 4A Games’in oyuncuların karşısına çıktığı ilk yapım Metro 2033, bizi, 2013 yılında yaşanan küresel nükleer felaketin 20 yıl sonrasının Moskova metrosuna götürüyor. Yeryüzü, radyasyonla kaplı olduğu ve bu mekânlar çeşitli yaratıkların evi hâline geldiği için insanlık, metro tünellerinde yaşıyor. Hayata gözlerini bu tünellerde açan Artyom adlı karakteri yönettiğimiz oyun, insanlığın en güvenli alanının, “Dark Ones” olarak adlandırılan varlıklar tarafından tehdit edilmesi üzerine, tehlikeli bir yolculuğa çıkıyor. Metro 2033, alışageldik aksiyon FPS oyunlarına kıyasla farklı oyun mekaniklerine sahipti. Radyasyonla kaplı alanda maske kullanmak zorunlu, maskenin filtresini değiştirmek ise hayati öneme sahipti. 4A Games’in ilk oyunu olmasına karşın özellikle 4A Engine oyun motorunun da katkısıyla çağının ötesinde grafikleriyle ses getiren Metro 2033, eleştirmenlerce takdir edildi, oyun yayınlarından da yüksek notlar almayı başardı.

Metro Last Light (2013)

Arkasına aldığı güçlü edebî içerik sayesinde oyun dünyasının görüp görebileceği en şaşırtıcı devam oyunlarından birine dönüşen Metro Last Light, yönetimimizdeki Artyom’un maceralarına çok farklı katmanlar ekliyor. İlk oyunun bir sene sonrasında, 2034’te geçen oyun, ilk oyundan miras aldığı meseleyi, etkileyici şekilde finale erdiriyor. Çeşitli fraksiyonlar ve güç sahipleriyle yoğun çatışmalar yaşarken Metro 2033’e kıyasla daha fazla yeryüzünde geçen oyun, doyurucu bir aksiyon sunuyor. Olaylara ve olgulara alternatif bakış açıları geliştirebilmemize katkıda bulunan hikâyesiyle serinin belki de en başarılısı olan Metro Last Light, oyun yayınlarınca yine çok övüldü. Görselleri ise oyunun, dönemin ekran kartları için bir benchmark aracına dönüşmesini sağladı. Hatta oyun içinde, gerçekten de bir benchmark modülü var.

Metro Redux (2014)

Daha çok PC odaklı geliştirilen ve görselleriyle de büyük ses getiren Metro serisinin sekizinci nesil oyun konsollarını ziyaret etmesi, Metro Redux sürümüyle mümkün oldu. Hem Metro 2033 hem de Metro Last Light oyunlarını içeren Metro Redux paketi sayesinde oyunların görsel kalitesi artarken; yeni animasyonlar, özelleştirilmiş silahlar, yapay zekâ iyileştirmeleri, yeni oyun mekanikleri ve daha birçok değişiklik, her iki oyunu da güçlendirdi. Metro 2033 Redux sürümünün Nintendo Switch’e bile çıktığını ekleyelim.

Metro Exodus (2019)

Etimolojik kökeni Latinceye ve tarihî kökeni semavi dinlere dayanan “Exodus” kelimesi, Metro serisinin -şimdilik- son oyunu için konulabilecek en iyi isimlerden biri oluyor. Zira Metro 2035 kitabının devamından hareketle kurgulanan yapımda, Artyom, eşi ve ekibi, Moskova Metrosu’ndan kaçıyor ve Aurora adlı bir lokomotifle Uzak Doğu’ya doğru bir yolculuğa çıkıyor. Fakat yolculuk, beklenildiği kadar sorunsuz ilerlemiyor. Serinin önceki iki oyunundan farklı olarak açık dünya formunda tasarlanan ve bunda, 4A Games’in belirli oranda başarılı olduğu Metro Exodus, etkileyici anlar içeriyor. Her ne kadar ilk çıkışını Epic Games Store’a yapıp Steam’e bir yıl gecikmeli gelmiş olsa da serinin en fazla satan oyunu unvanını kazanan yapım, 2023 yılı itibarıyla 8,5 milyon kopya satmış durumda.

Eğer siz de görselleriyle fotogerçekçilik sınırına dayanan Metro Exodus ve diğer tüm oyunları, yüksek çözünürlükte, akıcı şekilde oynamayı hedefliyorsanız, artık “canavar” ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Monster Notebook imzalı; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarı modelleri, sizleri bekliyor.

Paylaş: