Geçmişten Günümüze Plants vs. Zombies Serisi
Hayatınızda hiç Zuma veya Bejeweled oynadınız mı? Bu oyunları oynamamış olsanız da isimlerini mutlaka duymuşsunuzdur. 2000 yılında kurulan ve kurulduğu gibi birbirinden eğlenceli oyunlar yapmaya/yayımlamaya başlayan PopCap Games, basit kontrollere sahip, bağımlılık yapıcı oyunlarıyla bir döneme damgasını vurdu. Özellikle 2000’li yıllarda yüksek sistem gereksinimi olmayan, hafif oyunlarla vakit geçirenlerin yakından tanıdığı PopCap Games’in başyapıtlarından biri, hiç şüphesiz Plants vs. Zombies idi. 2009 yılında yayımlanmadan önce ortaya çıkan müzik videosuyla yüzümüze bir tebessüm konduran, çıktıktan sonraysa saatlerimizi, hatta günlerimizi adadığımız yapım, Laura Shigihara imzalı muhteşem müzik parçalarıyla hâlâ zihnimizde ve Steam kütüphanemizde. Laura Shigihara demişken; bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla 15. yaşını kutlayan Plants vs. Zombies için çeşitli etkinlikler düzenleyen Shigihara, hem Twitch hem de YouTube kanalında, oyuna dair eğlenceli paylaşımlar yaptı, yapmaya devam ediyor.
Konuya PopCap Games’den bahsederek başlamıştık, öyle devam edelim. Bağımsız oyun stüdyolarını bünyesinde toplayan ve genellikle onları kapatmasıyla ya da işlevsiz kılmasıyla tanınan Electronic Arts, “Studio Killer/Stüdyo Katili” unvanının hakkını verircesine 2011’de PopCap Games’i satın aldı ve şirket, 2012’de hem Dublin stüdyosunun faaliyetlerini durdurdu hem de ABD’deki 50 çalışanını işten çıkardı. Bu kararın arkasında ise PopCap Games’in rotasını mobil tarafa kaydırmak isteyen Electronic Arts vardı. İşte, Plants vs. Zombies’in kaderi de bu olaylar çerçevesinde şekillendi. Dilerseniz gelin, geçmişten günümüze Plants vs. Zombies oyunları hangileri, birlikte göz atalım.
Plants vs. Zombies (2009)
Kule savunması türü oyunlara ilgi duymayanların bile kendi bahçelerini zombi istilasından korumak için canla başla mücadele ettikleri serinin ilk oyunu, ızgaralara ayrılmış bahçe alanına; kaynak üretme, savunma ve saldırı gibi özellikleri olan bitkilerin yerleştirilmesi ve bu bitkilerin, zombilere karşı ev savunması yapması temeline dayanıyordu. Ayçiçeği veya gece mantarının ürettiği güneşler, kaynak olarak birikiyor, biriken kaynaklar, farklı bitkilerin seçilmesi için kullanılıyordu. Bu sayede her bir zombi dalgasına karşı ev, savunulabiliyordu. Kendi içinde farklı oyun modları olan Plants vs. Zombies, tür içinde bir klasik hâline geldi.
Plants vs. Zombies 2 (2013)
iOS ve Android işletim sistemli akıllı cep telefonlarının yaygınlaşması ve ilgili sistemlerin, kendilerine ait birer mağazası olması, 2010’lu yılların başında önemli bilgisayar oyunlarının mobil sürümlerinin hazırlanmasına temel oluşturdu. Buna bir de mikro ödeme sistemleri ve reklam gösterimleri de eklenince, pazar payından geri kalmak istemeyen şirketler, ellerindeki markaları, mobil oyuna dönüştürmeye başladı; tabii Electronic Arts da bu kervana katıldı. PC’lere neşe katan ilk Plants vs. Zombies’in temel oyun mekaniklerini büyük oranda koruyan, bu defa kule savunması sistemini “arka bahçe”den alıp dünyanın farklı ülke ve medeniyetlerine götüren Plants vs. Zombies 2, açık konuşmak gerekirse ilk çıktığı dönemde kabul edilebilir düzeyde reklam içeren bir yapımdı ve ilk oyunun ruhunu koruyordu. Ne var ki oyuna gelen güncellemeler; mikro ödeme odaklı yenilikleri, sürekli kristal satın almaya teşvik eden bölüm tasarımlarını da beraberinde getirdi. Derli toplu tasarıma sahip “vanilla” sürüm Plants vs. Zombies 2, tam bir keşmekeşe dönüştü. Yine de oyunun ilk inceleme notları, “kasa doldurma” maksatlı güncellemeler öncesinde geldiği için yüksekti.
Plants vs. Zombies: Garden Warfare (2014)
Oyun deneyimini tek kişilik moddan alıp tamamen çok oyunculu moda çeviren, bununla da yetinmeyip ana oyunun kule savunması mekaniklerini, üçüncü şahıs nişancı türüyle birleştiren Garden Warfare, özellikle bu türe ilgi duyan oyuncuların beğenisini kazandı. Bitkiler ve Zombiler olmak üzere iki farklı takıma dâhil olunarak oynanabilen yapımda her bir sınıfın benzersiz yetenekleri bulunuyordu. Farklı haritalar ve oyun modları, yapımı güçlendirirken geliştirici ekibin, orijinal oyunun mizahi unsurlarını da Garden Warfare’e eklemesi, doğru bir adımdı. Türü de oyun motoru da (Frostbite) değişen oyun, bugüne kadar 8 milyon civarında satış yaptı.
Plants vs. Zombies: Garden Warfare 2 (2016)
2014 çıkışlı oyunun devamı niteliğindeki yapım, temel oynanış mekaniklerini aynen korurken farklı modlar, yeni karakterler, Backyard Battleground adlı aktivite alanı, tek oy
uncu odaklı görevler ve çevrim dışı modlar içeriyordu. Çocuklarına, açık şiddet içermeyen nişancı oyunları oynatmak isteyen ebeveynler başta olmak üzere Plants vs. Zombies konseptini seven oyuncuların takdirini kazanan Garden Warfare 2, 1 milyon civarı satış sayısına ulaştı ve yüksek sayılabilecek puanlar topladı.
Plants vs. Zombies Heroes (2016)
Yalnızca iOS ve Android platformlarında yayımlanan Heroes, serinin ilk dijital kart toplama oyunuydu. Aynı zamanda serinin ilk mobil oyunu olma özelliği taşıyan Heroes’da oyuncular, bitki veya zombi takımlarından birini tercih edip önceden seçtikleri 40 kartlık destelerle başladıkları ve beş şerit içeren oyun alanında rakiplerine karşı mücadele ediyorlardı. Yapım, genel özellikleri itibarıyla Hearthstone’a benzetildi.
Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville (2019)
Garden Warfare serisinin izinden giden Battle for Neighborville, daha büyük ve daha etkileşimli haritalarla dinamik bir savaş deneyimi sunuyordu. Her biri kendine has yetenekler ve oyun tarzları olan 20 farklı karakter sınıfının yanı sıra gerek bireysel gerekse takım bazlı karşılaşmalara odaklı pek çok oyun modu, bu yapımla geliyordu. Ayrıca önceki nişancı oyunlarında bulunmayan PvE modları, rekabetçi olmayan oyuncuların da Battle for Neighborville ile güzel vakit geçirmelerini sağladı.
Siz de Plants vs. Zombies dünyasına adım atmak istiyorsanız ve kule savunma/nişancı formundaki üç boyutlu oyunlar ilginizi çekiyorsa, elinizin altında mutlaka bir “canavar” bulunsun. Monster tarafından geliştirilen; Abra, Tulpar ve Semruk oyun bilgisayarları, güncel tüm oyunları, yüksek çözünürlükte ve akıcı şekilde oynamanızın anahtarı.
Sıkça Sorulan Sorular
Plant vs Zombies kaç bölüm?
- Plants vs. Zombies, toplamda beş farklı dünyadan oluşan 50 bölüme sahiptir. Her dünya, çeşitli seviyeleri ve sonunda bir boss savaşını içerir.
Plants vs Zombies 2 kaç gb?
- Plants vs. Zombies 2, cihaza ve yüklenecek ek içeriklere bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, genellikle yaklaşık 600 MB ila 1 GB arasında bir depolama alanı gerektirir.
Plants vs Zombies online mi?
- Plants vs. Zombies aslen tek oyunculu bir oyundur; ancak, Plants vs. Zombies Garden Warfare ve sonraki sürümleri gibi bazı devam oyunları çevrimiçi çok oyunculu modlara sahiptir.
Plants vs Zombies Garden Warfare kaç kişilik?
- Plants vs. Zombies Garden Warfare, çevrimiçi çok oyunculu ve yerel eşli oynanabilirlik özelliklerine sahip olup, 24 oyuncuya kadar çevrimiçi maçlar destekler.
Plants vs Zombies Garden Warfare ne zaman çıktı?
- Plants vs. Zombies Garden Warfare ilk olarak Kuzey Amerika’da 25 Şubat 2014 tarihinde piyasaya sürüldü.