Deep Silver tarafından satın alınmadan önce Descent ve FreeSpace gibi efsane serilere de imzasını atan Volition’ın hazırladığı Red Faction, kendine özgü oyun dinamikleri içeren, özellikle yıkılabilir çevre unsurlarıyla oyuncuların aklına kazınan bir seriydi. Dilerseniz sözü uzatmadan, şimdilik dört oyunluk bir seri olarak kalan Red Faction’ın geçmişten günümüze nasıl ulaştığına kısaca birlikte göz atalım.
Red Faction (2001)
Bugün Elon Musk ile gündeme gelerek gerçekleştirilmesi muhtemel bir hedef gibi ortaya konan Mars’a koloni kurup orada yaşayabilme meselesi, ilk Red Faction’ın da konusunu oluşturuyor. 2075 yılında geçen yapımda yönettiğimiz Parker, Dünya’dan ayrılıp Mars’a, daha iyi koşullarda yaşama ümidiyle giden ama mega şirketlerin, işçileri köle gibi çalıştırdığını, dahası, onların salgın hastalıklar nedeniyle ölmelerine göz yumduğumu öğrenir. FPS türündeki yapımı dönemin diğer oyunları arasından ayıran temel özelliği ise Geo-Mod oyun motoruyla geliştirilmesi ve çevresel yıkım yapabilmenize izin vermesiydi. Sonraları bu özellik, yapımın imzası hâline geldi.
Red Faction II (2002)
Bu defa rotayı Dünya’ya kıran ikinci oyun, öncekine kıyasla daha başarılı görselleri, zengin silah çeşitliliği ve rafine oynanışıyla beğeni kazandı. İlk oyunu takip eden ve 2080 yılında geçen Red Faction II’de yönettiğimiz karakter Alias isimli eski bir süper askerdi. Çıktığı her platformda yüksek puanlar alan yapımın ardından üçüncü oyun için yeşil ışık yanmış oldu.
Red Faction: Guerrilla (2009)
İlk iki oyunun aksine bu defa üçüncü şahıs kamera açısına dönen üçüncü oyunda bugünün dünyasının olası geleceğinin bir yansıması ele alınıyordu. Zira oyunda, dünyanın doğal kaynakları azalıyor, küresel sermaye sahipleri birtakım spekülasyonlara imza atıyor ve ortalık hercümerç oluyordu. Gözünü Mars’a diken küresel güç, Dünya’nın talebini ne koşulda olursa olsun Mars’tan karşılamayı istiyordu. İkinci oyundan daha yüksek puanlar toplayan üçüncü oyun, o döneme göre yeni nesil Geo-Mod 2,0 oyun motorunu kullanıyordu.
Red Faction: Armageddon (2011)
Serinin şimdilik son oyunu ise bundan 9 yıl önce çıkan Armageddon. Üçüncü oyun gibi üçüncü şahıs kamerası kullanan ve gerek kamera açısı gerekse verdiği genel hissiyat bakımından Gears of War serisine yaklaşan yapım, Guerilla’dan 75 yıl sonrasında, 2175 yılında geçiyordu. Mars’ta Dünya’nın atmosferine benzeri bir yapı oluşturulması sonrasında bu yapay atmosfer saldırıya uğruyor ve Mars’ta yaşayanlar, yeraltı mağaralarında yaşamak zorunda kalıyordu. Yapımda mağaralara zorunlu göçün beş yıl sonrasında başlıyordu. Maalesef satış sayısı düşük kalan yapım, bir anlamda serinin ipini çekmiş oldu. Serinin hakları şu an itibarıyla THQ Nordic’in elinde. Umarız, etkileyici bir hikâye ve oynanış sunan yeni bir Red Faction oyunuyla karşılaşabiliriz.