Geçmişten Günümüze The Elder Scrolls Serisi

Monster Notebook  15 Ocak 2021

Oyun

Zaman içerisinde kendine ait dev bir lore oluşturan, rol yapma-aksiyon oyunları söz konusu olduğunda akla ilk gelen, Jeremy Soule imzalı parçaları bir kez işitildi mi bir daha unutulmayan efsane The Elder Scrolls, Bethesda’nın şüphesiz en başarılı serisi. Önceleri hokey ve basketbol oyunları geliştiren Bethesda’yı, oyun dünyasının yıldızlarından biri hâline getiren The Elder Scrolls serisindeki ana oyunlara gelin birlikte bakalım.

1) The Elder Scrolls: Arena

Bethesda Softworks tarafından geliştirilip 1994 yılında yayımlanan serinin ilk oyunu, aslında bir gladyatör oyunu olarak tasarlanmıştı. Oyuncu, dünyayı gezip dişine göre rakipler bulacak, herkesi yenerek dünyanın en büyük gladyatörü olacaktı fakat oyuna eklenen yan görevler ve rol yapma özellikleri, yapımı bugünkü manasıyla bir rol yapma oyununa dönüştürdü. Bize sorarsanız, iyi de oldu. MS-DOS platformuna çıkmış olmasına rağmen içerik bakımından hayli zengin yapıdaki Arena’da harita, oldukça genişti ve bir köyden diğerine yürüyerek gitmek birkaç saat, farklı bir eyalete ulaşmak ise günlerce sürebiliyordu. Yapımda neyse ki hızlı seyahat seçeneği vardı.

2) The Elder Scrolls II: Daggerfall

Yine MS-DOS platformuna özel olan ve 1996 yılında çıkan Daggergall, zaman dilimi konusunda zengin TES evreninin 3E 405 periyodunda geçiyordu. Oyuncuya sunduğu özgürlükle öne çıkan ve oyuncunun isterse onurlu bir şövalye isterse adi bir suçlu rolüne bürünmesini sağlayan yapım, tüm bunların yanında harita genişliğiyle de kırılması zor bir rekoru, o yıl kırdı. Bugün, açık dünya oyunlarının haritalarını kıyaslayan oyun tutkunları, Daggerfall’un haritasını görünce şaşırabiliyor. Zira oyunun haritası 161,600 km. Söylenenlere göre Arena’nın haritası 9,6 milyon kilometre ama maalesef bu veri, şimdilik kanıtlanabilmiş değil.

3) The Elder Scrolls III: Morrowind

2002 yılında oyuncularla buluşan Morrowind, TES serisinin daha fazla kişi tarafından oynanmasını sağladı. Üç farklı kategoride yer alan on ayrı ırk ve on üç doğum işareti doğrultusunda oluşturulabilen karakterle başlayan macera, Morrowind ve Vvardenfell çevresinde geçiyordu. Oyunun yayımlandığı sene Tribunal, 2003 yılında ise Bloodmoon adlı iki genişleme paketi çıktı. Bugün ezbere bildiğimiz TES tema müziği ise ilk defa Morrowind’de duyuldu.

4) The Elder Scrolls IV: Oblivion

Dönemin yeni nesil konsollarına ve tabii PC platformuna çıkan Oblivion, 2006 yılına damgasını vurdu. O dönem oyunlarda yeni yeni kullanılmaya başlanan HDR teknolojisinin, görsellerde ne denli dramatik farklar yaratabildiğini ortaya koyan yapımın hikâyesi ise Morrowind’in altı yıl sonrasında geçiyordu. Yüzlerce saat sürebilecek bir macera vadeden oyun, yenilenmiş kullanıcı arayüzü ve harikulade grafikleriyle bugün bile rahatlıkla oynanabilecek nitelikte.

5) The Elder Scrolls V: Skyrim

Bethesda’nın ustalık dönemi eseri olan Skyrim, zamansız kategorisine yerleştirebileceğimiz birkaç modern oyundan biri. 2011 yılında çıkmasına rağmen mod desteğiyle çehresi baştan aşağı değiştirilebilen, kaplamalarından ses efektlerine dek her şeyi yenilenebilen oyunun ucu açık senaryosu ise değme Hollywood filmlerine taş çıkarıyordu. Sürükleyiciliği, rafine oynanışı ve Jeremy Soule’un muazzam müzikleri, Skyrim’i bugün bile rakipsiz kılıyor.

Paylaş: