Geçmişten Günümüze The Legend of Zelda Serisi

Monster Notebook  1 Eylül 2022

Oyun

Nintendo’yu Nintendo yapan birkaç seriden biri şüphesiz The Legend of Zelda’dır. 1980’li yılların sonlarına doğru Famicom (Family Computer) ile Japonya’da, sonrasındaysa NES (Nintendo Entertainment System) ile tüm dünyada oyuncularla buluşan serinin ilk oyunu, o kadar çok sevildi, oyuncular tarafından o kadar çok benimsendi ki yapımın bir seriye dönüşmesi kaçınılmaz oldu. 2022’nin ortalarında olduğumuz şu günlerde serinin popülaritesi hâlâ oldukça yüksek ve serinin takipçileri, 2023 yılında yayımlanması beklenen oyun için tam manasıyla gün sayıyor. Eğer The Legend of Zelda serisine yabancıysanız gelin, bu devasa serinin şimdilik 19 yapımlık ana oyunlarına birlikte kısaca göz atalım.

The Legend of Zelda (1986)

Ve macera başlıyor… Shigeru Miyamoto üstadın tasarımcı, yapımcı ve yönetmen koltuğunda oturduğu ilk oyun, Hyrule ülkesindeki krallığın, serinin baş kötüsü Ganon ve adamları tarafından istila edilip Triforce with Power’dan birinin çalınması temeline dayanıyor. Prenses Zelda, Ganon tarafından kaçırılmadan önce Triforce with Wisdom’ı sekiz parçaya ayırıp saklıyor. Yönetimimizdeki Link’in görevi ise bu sekiz parçayı bulup Prenses Zelda’yı kurtarmak.

Zelda II: The Adventure of Link (1987)

Aksiyon rol yapma ve platform türünü başarıyla harmanlayıp oyuncularla buluşturan serinin ikinci oyunu, ilk oyunun bir yıl sonrasında geçiyor. Serideki tek devam oyunu olma niteliği taşıyan yapımda Link, uyku büyüsünün tesiri altında bulunan Prenses Zelda’yı yine kurtarmaya çalışıyor.

The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991)

Serinin Super NES platformunda yayımlanan ilk üyesi olan A Link to the Past, görsel ve oyun mekaniği tarafındaki yenilikleriyle dikkat çekiyor. Rol yapma unsurlarını biraz rafa kaldırıp aksiyon macera odaklı hâle gelen oyun, Famitsu gibi “zor beğenen” oyun yayınlarından 40 puan üzerinden 39 almasıyla dikkat çekiyor.

The Legend of Zelda: Link’s Awakening (1993)

Yalnızca Game Boy ve Game Boy Color platformları için hazırlanan yapım, doğrudan önceki oyunun konusunu ilerletiyor. Çıktığı yıl, en çok satan oyunlar listesinin ilk sıralarında yer alan Link’s Awakening, oyun otoriteleri tarafından da el üstünde tutuluyor.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

Serinin üç boyuta taşınan ilk üyesi olmakla birlikte oyun dünyasına da kazandırdığı yeniliklerle bugün bile övgüyle söz edilen Ocarina of Time, 7,6 milyonluk kopya satarak serinin en çok satan oyunu hâline geliyor.

The Legend of Zelda: Majora’s Mask (2000)

Ocarina of Time’ın devamını anlatan ve onun oyun motoruyla geliştirilen Majora’s Mask, aynı zamanda yönetmen koltuğunun Eiji Aonuma’ya devredildiği bir yapım olarak biliniyor. Ancak bu değişim, oyunu da seriyi de olumsuz etkilemiyor.

The Legend of Zelda: Oracle of Seasons (2001)

Nintendo’nun, memleketlisi Capcom ile birlikte geliştirdiği ve serinin ilk oyunlarındaki görsel stile yeniden dönüldüğü yapım, Game Boy Color sahiplerini oldukça memnun ediyor. Oyundaki mevsim değişim sistemi, zamanına göre takdirle karşılanıyor.

The Legend of Zelda: Oracle of Ages (2001)

Önceki oyunla görsel stil yönünden hayli benzer olan ancak konu bakımından yine kendisinden evvel gelen yapımı takip eden Oracle of Ages, zaman yolculuğu mekaniğiyle öne çıkıyor.

The Legend of Zelda: A Link to the Past & Four Swords (2002)

Serinin ilk çok oyunculu moda sahip üyesi olan yapım, Game Boy Advance platformunda yayımlanan Zelda oyunları arasına adını yazdırıyor. Oyun, konusu itibarıyla ilk 1986 çıkışlı yapımın izinden gidiyor ve Link ile Ganon arasındaki mücadeleyi farklı bir yorumla sunuyor.

The Legend of Zelda: The Wind Waker (2002)

Zelda serisinin cel-shaded (çizgi filmvari) grafik kullanan ilk oyunu konumundaki The Wind Waker, hem küçüklerin hem de büyüklerin deneyimleyebilecekleri şekilde tasarlanmış olmasıyla seriye değişik bir tat katıyor.

The Legend of Zelda: Four Swords Adventures (2004)

Stilistik açıdan, kendinden önce gelen The Wind Waker’ı takip eden ve GameCube oyun konsolunun en değerli yapımlarından birine dönüşen Four Swords Adventures, Game Link kabloları kullanılarak dört kişiye kadar çok oyunculu şekilde oynanabiliyor.

The Legend of Zelda: The Minish Cap (2004)

Doğrudan Capcom’un geliştirdiği The Minish Cap, daha kompakt hâle getirilen oyun mekanikleriyle serideki diğer yapımlardan ayrılıyor. Zaman dilimi açısından Skyward Sword ile Four Swords arasında geçen oyun, serideki ikinci baş kötü Vaati’nin arka planını ele alıyor.

The Legend of Zelda: Twilight Princess (2006)

Nintendo’nun o dönemki gözbebeği Wii oyun konsoluna daha güçlü şekilde uyarlanarak oyuncularla buluşturulan Twilight Princess, Zelda serisinin 20. yılı şerefine, Link’e eklenen kurda dönüşme gücüyle fark yaratıyor.

The Legend of Zelda: Phantom Hourglass (2007)

Nintendo DS ve Wii U oyun konsollarında yayımlanan yapım, cel-shaded görsellerinin yanında serinin takipçilerinin beğenerek oynadıkları The Wind Waker’ın devamı olmasıyla da öne çıkıyor.

The Legend of Zelda: Spirit Tracks (2009)

Wii U oyun konsolunun dokunmatik ekran özelliğinin oldukça etkin şekilde kullanılmasını sağlayan ve kendinden önce gelen oyunla görsel yönden çok benzeyen Spirit Tracks, önceki oyundan 100 yıl sonrasını konu ediniyor.

The Legend of Zelda: Skyward Sword (2011)

Bu defa Zelda serisinin 25. yılı şerefine, yönetimimizdeki karakter Link’e, sahip olduğu kuşla uçma yeteneğinin verildiği oyun, Wii Remote kontrolcüsünün tüm imkânlarından en iyi şekilde yararlanmasıyla anımsanıyor.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds (2013)

Oyun otoritelerince 1991 çıkışlı A Link to the Past’in ruhani devamı niteliğinde olan yapım, yalnızca Nintendo 3DS platformunda boy gösteriyor. Çıktığı yıl birçok ödülü evine götüren A Link Between Worlds, serinin takipçilerince çok seviliyor.

The Legend of Zelda: Tri Force Heroes (2015)

Yine yalnızca 3DS platformuna çıkan ancak bu defa, çok oyunculu oynanışa odaklanan Tri Force Heroes, aynı yıl yayımlanan indirilebilir içeriklerle daha zengin ve eğlenceli bir oyuna dönüşüyor.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)

Serinin ilk tam açık dünya formundaki oyunu Breath of the Wild, yalnızca Zelda serisine değil açık dünya, rol yapma ve aksiyon türüne kazandırdığı yeniliklerle adını, oyun dünyasına altın harflerle yazdırıyor. Nintendo Wii U ve Switch oyun konsollarına çıkan yapım, yayımlanmasının beş yıl sonrasında bile ya hikâyesiyle ya da sahip olduğu oyun mekanikleriyle hâlâ çok konuşuluyor.

Paylaş: