Geçmişten Günümüze The Sims Serisi

Monster Notebook  5 Kasım 2019

HaberlerOyun

Mimarlıkla başladığı akademik kariyerini makine mühendisliğiyle sürdüren, ardından bilgisayar ve robotik alanlarına merak salan, zaman içerisinde kendini; ekonomi, askerî tarih ve dil sanatlarıyla uğraşırken bulan bir oyun tasarımcısının The Sims serisine imza atması kadar doğal bir şey olamaz. Tam anlamıyla bir stratejik yaşam simülasyonu oyunu serisine dönüşen ve hemen her yeni oyununda kitleleri peşinden sürükleyen The Sims’in yaratıcısı Will Wright, SimCity serisiyle elde ettiği deneyimi bu seriye de başarıyla aktardı. Gelin, The Sims serisinin PC tarafındaki geçmişine kısaca birlikte bakalım.

The Sims (2000)

Serinin ilk oyunu, dimetrik projeksiyonlu oluşu ve ucu açık bir simülasyon sunmasıyla öne çıkıyordu. Sims adı verilen ve oyuncu tarafından yaratılan sanal karakterlerin günlük aktivitelerinin ayarlandığı ve kontrol edildiği yapım, ev inşa ve dekore etme olanaklarıyla oyuncuya esneklik sunuyordu. Zira oyunun içerisinde 150’nin üstünde mobilya ve mimari unsurlar bulunuyordu. Will Wright’ın, Christopher Alexander’ın “A Pattern Language” adlı kitabından esinlenerek tasarladığı ve Scott McCloud’un “Understanding Comics” kitabından etkilenerek hayata geçirdiği The Sims, 7 genişleme paketi aldı ve 7 milyona yakın satış sayısına ulaştı.

The Sims Online (2002)

2000’lerin başındaki MMO akımına katılmak isteyen ve yalnızca ABD ve Japonya’da satışa sunulan oyun, aylık 9,99 dolar karşılığında oynanabiliyordu. 2002’nin sonlarında başlayan The Sims Online çılgınlığı, 1 Ağustos 2008 itibarıyla sonlandı.

The Sims 2 (2004)

İlk oyunla hayatları değişen ya da başkalaşıma uğrayan oyun tutkunları, ikinci yapımın nasıl olacağını merakla beklerken takvimler 2004 yılını gösterdiğinde, tamamen üç boyutlu çevreye sahip olan ve ilk oyuna onlarca yenilik katan The Sims 2 çıkageldi. Aile kurup bebek yapabilmeyi mümkün kılan Create-a-Sim, kapsamlı sosyal etkileşimler, kariyer ödülleri, hafta döngüleri ve uzaylılar tarafından kaçırılma gibi enteresan noktalar da oyunda mevcuttu. Yapım için 8 genişleme paketi çıktı.

The Sims Life Stories (2007)

The Sims 2 ile aynı oyun motorunu ve oyun dinamiklerini taşıyan yapım, önceden tanımlanmış iki senaryodan oluşuyordu. Daha çok harici ekran kartına sahip olmayan ve düşük konfigürasyonlu bilgisayar kullanan oyuncuları hedefleyen oyun, The Sims 2’nin müdavimlerini ve oyun eleştirmenlerini memnun etmedi.

The Sims Castaway Stories (2008)

Oyuncuların kendi yarattıkları Sim’lerle veya David Bennett ve Jessica Knight ile oynayabilecekleri Shipwrecked and Single moduyla ön plana çıkan yapım, daha eğlenceli saatler geçirmek isteyenlere ise Wanmami Island modunu sunuyordu. Oyun, ortalamanın üzerinde puanlar almayı başardı.

The Sims 3 (2009)

Açık dünya aksiyon oyunları popülerlik kazanmışken The Sims serisinin buna kayıtsız kalması mümkün olamazdı ve The Sims 3, eğlenceyi maksimize etmek adına açık dünya elementleriyle oyuncuların karşısına çıktı. Tamamen yenilenen ve Create-a-Sim özelliğinden yetenek gelişimlerine, kariyer seçeneklerinden inşa et ve sat olanaklarına kadar her noktasıyla son derece tatmin edici olan yapımın grafikleri de günceli yakalamıştı. Oyun için toplam 11 adet genişleme paketi sunuldu.

The Sims Medieval (2011)

Modern zamanlarda hayat bulan The Sims bu defa Orta Çağ’da geçiyordu. Oyuncuların yönetebilecekleri farklı kahraman türlerinin bulunduğu oyun, rol yapma stili bir oynanış sunuyordu.

The Sims 4 (2014)

The Sims takipçilerinin merakla beklediği ancak genişleme paketleri çıkana kadar onları biraz üzen The Sims 4; kapsamlı binalar inşa edebilme, nesneleri büyütebilme gibi yeniliklerine rağmen çok sevilen açık dünya unsurlarını rafa kaldırmasıyla oyuncuları üzdü. Güncellemeler ve genişleme paketleriyle çehresi zaman içerisinde değişen yapım için 2019’un sonuna kadar toplam 7 adet genişleme paketi çıktı.

Paylaş: