Geçmişten Günümüze Tony Hawk’s Serisi

Monster Notebook  4 Şubat 2024

Oyun

Türkiye’de bir dönem forum kullanıcılarının takma adı olarak “B@m M@rger@”, “R0dnEy Mull3n” ve “ChAd MuskA” şeklinde seçmelerini sağlayan tek bir oyun serisi vardı: Tony Hawk’s. ABD’de 1950’lerde başlayan sörf kültürünün güçlenmesinin ardından ortaya çıkan kaykay kültürünün ABD sınırlarını aşıp dünyanın dört bir yana yayılmasında etkisi çok büyük olan Tony Hawk’s serisinin bu rolü, The Guardian gibi önemli yayınlara bile konu oldu. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmayalım ve hayatına, yeni milenyuma bir kala başlayan ana oyunlarına birlikte göz atalım.

Tony Hawk’s Pro Skater (1999)

Neversoft imzası taşıyan ve Activision tarafından yayımlanan ilk oyun, kaykay oyunları için bir milat olarak kabul edilir. Yapımda, ünlü kaykaycıları kontrol etme fırsatı bulurken bize sunulan farklı oyun modları arasında seçim yapıp karakteri, üçüncü şahıs kamerasıyla kontrol edebiliyorduk. Kaykaycıların bireysel yeteneklerini, kendi hünerlerimizle birleştirip “kombo”lar yapıp puanlarımızı katlıyorduk. Ska ve punk rock türündeki parçalar, oyunun atmosferine katkıda bulunurken popüler kültürde kaykayın yükselişi, bu oyunla başlıyordu. Yapım, oyun yayınlarından çok yüksek puanlar aldı ve PC’cilerin, konsolculara gıptayla bakmasına neden oldu.

Tony Hawk’s Pro Skater 2 (2000)

PC’cileri daha fazla üzmek istemeyen geliştirici ve yayıncılar, eleştirmenlerden, haklı olarak harikulade geri dönüşler alacak ikinci oyunu, PlayStation gibi popüler konsollarla birlikte PC’ye de getirdi. İlk oyuna kıyasla hem oynanış yönünden hem de teknolojik bakımdan daha ileride olan ikinci oyun, kariyer modu ve serbest modun yanı sıra seviye editörünü de beraberinde getiriyordu. Bu sayede arkadaşlarımızla, kendi oluşturduğumuz bölümlerde mücadele edebiliyorduk.

Tony Hawk’s Pro Skater 3 (2001)

İlk PlayStation’dan farklı olarak analog kontrolcüler bulunan PlayStation 2 için de hazırlanan üçüncü oyun, revert hareketlerinin bu kontrolcülerle yapılmasını sağlıyordu. Bahse konu hareketler, oyuna büyük bir değişiklik kazandırıyordu. Yapımın PS2 versiyonu, çevrim içi olarak çok oyunculu modda oynanabiliyordu ve yapım, oyun dünyasının Doomguy gibi tanıdık simalarını seçilebilir karakter olarak sunuyordu. THPS 3, maalesef bundan sonra düzenlenmeyecek olan E3 (2001) etkinliğinde, En İyi Spor Oyunu dalında ödül aldı.

Tony Hawk’s Pro Skater 4 (2002)

Görsel olarak çok daha iyi hâle gelen; AC/DC ve Iron Maiden gibi önemli grupların parçalarını içeren, kaykay yıldızı Mike Vallely’nin açılabilir karakter olarak yer aldığı dördüncü oyun, bölümlerin özgürce gezilebilmesini sağlıyordu. Gelip geçen araçların arkasına takılma ve daha nice hüner kombosu peşinde koşup kombolarımızın küçük dikkatsizlikler neticesinde bozulmasını büyük bir üzüntüyle karşılıyorduk.

Tony Hawk’s Pro Underground (2003)

Görev bazlı yaklaşımı bir kenara bırakıp hikâye odaklı bir yapıya bürünen “Underground”, kendi karakterimizi, kendi fotoğrafımızı oyuna yükleyerek oluşturabilmemize imkân veriyordu. Tabii oyuncular tarafından popüler kaykaycıların yönetilebilmesi sayesinde sevilen yeni Tony Hawk oyununda, hem geçmişten gelen hem de bu oyunla eklenen profesyonel kaykaycılar da vardı. Kaykaycıları, yürüterek de yönetebildiğimiz oyun, öncülleri gibi yine çok yüksek puanlar almayı başardı.

Tony Hawk’s Pro Underground 2 (2004)

Kaykay kültürünün bu denli zenginleşmesini ve yayılmasını Tony Hawk’la birlikte sağlayan fakat son dönemde çeşitli olumsuz davranışlarla anılan Bam Margera’nın, oyundaki karakterimizin de içinde bulunduğu bir grup profesyonel kaykaycının maceralarına odaklanıyordu. Dönemine göre etkileyici şekilde modellenmiş üç boyutlu şehirlerde çeşitli hedefleri tamamlamamızın gerektiği yapım, içerik zenginliği ve popüler kültür referanslarıyla çıktığı yıla damga vurdu.

Tony Hawk’s American Wasteland (2005)

Fiziksel hünerlerimizi yalnızca kaykayımızla değil bisikletimizle de gösterebilmemize olanak veren American Wasteland, yükleme süreleriyle vedalaştığımız, devasa bölümlerde uzun süreler oynayabilmemizi sağlayan bir yapım oldu. Kentucky’den Los Angeles’a taşınan ve kaykay parkı oluşturmak isteyen bir kaykaycının hikâyesine odaklanıyordu. Yenilikçi mekanikleri, serinin süregelen eğlencesiyle birleşince American Wasteland, başından kalkamadığımız bir oyuna dönüşüyordu.

Tony Hawk’s Project 8 (2006)

Serinin o zamana kadarki en iyi görünen üyesi Project 8, dönemin güncel nesil konsolları için tamamen yeni bir oyun motoruyla geliştirildi. Artık tam bir açık dünya oyununa dönüşen serinin sekizinci ana oyunu Nail the Trick gibi yenilikçi kamera açısı özellikleriyle geliyor, hikâyesi itibarıyla bizi, Tony Hawk’ın kaykay takımına girmek için çaba gösteren bir kaykaycıya dönüştürüyordu.

Tony Hawk’s Proving Grounds (2007)

Maalesef PC’yi pas geçen bir diğer yapım Proving Grounds, serinin önceki oyunlarına benzer bir oynanış sunarken bizi, Baltimore, Philadelphia ve Washington’a davet ediyordu. Dönemin güncel nesil konsollarında açık dünya formunda olan ancak önceki nesil konsollarda bölüm bölüm oynanabilen yapım, birçok yeni oynanış özelliklerini beraberinde getiriyordu. Hikâye odaklı olan Proving Grounds, karakterler arası etkileşim konusunda da başarılı iş çıkarıyordu.

Tony Hawk’s Pro Skater 5 (2015)

“Pro Skater+rakam” şeklindeki isimlendirmeye tam 11 yıl ara verildikten sonra çıkagelen Tony Hawk’s Pro Skater 5, bu defa Unreal Engine 3 oyun motoruyla geliştirildi. Kendi içinde çeşitli yenilikler barındırsa da teknik sorunları ve eksiklikleri nedeniyle ağır eleştirilere maruz kaldı. Oldukça düşük notlarla serinin açık ara en zayıf oyununa dönüşen THPS 5, 2014 yılında Activision tarafından kapatılan ve serinin tüm ana oyunlarında imzası olan Neversoft tarafından değil, daha çok mobil oyun hazırlayan Robomodo tarafından geliştirildi. Bunun acı sonucu da kaçınılmaz şekilde başarısızlıktı.

Eğer siz de kaykay oyunlarına ilgi duyuyorsanız ve Tony Hawk’s ana serisi dışında kalıp başarılı bir yapım olarak oyun tarihine adını yazdıran Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2 gibi oyunları, akıcı görseller eşliğinde oynamak istiyorsanız, Monster tarafından geliştirilen oyun bilgisayarlarını tercih edin.

 

Paylaş: