Geçmişten Günümüze Uncharted Series

Monster Notebook  20 Ekim 2019

HaberlerOyun

Oyunları genellikle PC’de oynayan ve çeşitli nedenlerle oyun konsollarına mesafeli olanları bile cezbedip eve bir PlayStation alarak dönmelerini sağlayan Uncharted serisi, üçüncü şahıs kamera açılı aksiyon/macera oyunlarında yeni bir dönemin başlangıcını temsil ediyor. Hatta türün ilk modern örneklerinden biri olan Tomb Raider’ın bile tekdüzelikten sıyrılıp bir bakıma kendine gelmesine vesile olan Uncharted serisi, hazine avcısı Nathan Drake’in başından geçen maceraları, öyle bir ele alıyor ki kendinizi kimi zaman bir Indiana Jones filminin içerisinde gibi hissedebiliyorsunuz. Gelin Naughty Dog imzalı Uncharted serisi nereden nereye gelmiş, birlikte göz atalım.

Uncharted: Drake’s Fortune (2007)

Her şey, efsane seri Legacy of Kain’in bazı oyunlarında tasarım yöneticisi, yönetmen, yapımcı ve yazar olarak görev alan Amy Hennig adlı yetenekli ve bir o kadar da yaratıcı yönetmenin Jak 3 oyunu için Sony Computer Entertainment bünyesinde görev almasıyla başladı. Tomb Raider benzeri olan ama PlayStation 3’te akıcı şekilde oynanabilecek “Big” kod isimli oyun, Resident Evil 4, Gears of War gibi büyük isimlerden de esinleniyordu. Ortaya çıkan eser ise Uncharted: Drake’s Fortune oldu. Espritüel, yakışıklı ve çevik olan Nathan Drake’i yönettiğimiz yapımda, Drake’in uzun yıllara dayanan dostluğu bulunan Victor Sullivan da zaman zaman yanımızda oluyordu. Güzel gazeteci Elena Fisher da kendini karmaşanın tam ortasında bulabiliyordu.

Uncharted 2: Among Thieves (2009)

Platformlardan bağımsız olarak oyun tarihinin en iyi aksiyon macera oyunlarından biri olarak kabul edilirken serinin de şüphesiz en iyisi şeklinde tanımlanan Uncharted 2: Among Thieves, açılışını şok edici ve heyecan dolu sahnelerle yapıyordu. Oyuncuların bir TPS oyununda kolay kolay karşılaşamayacakları dozda aksiyon ve eğlence içeren oyunda Nathan Drake, dünyanın önemli tarihi yerlerine seyahat ederek hedefine ulaşmaya çalışıyordu.

Uncharted 3: Drake’s Deception (2011)

Bir yandan The Last of Us’ı geliştirirken bir yandan da Uncharted serisinin üçüncü oyununa hazırlanan Naughty Dog, bu defa oyuncuları Arabistanlı Lawrence olarak da bilinen Thomas Edward Lawrence’ın not defterinin bulunmasıyla başlayacak olaylara davet ediyordu. Önceki oyunun karlı buzlu ortamlarından sonra bu defa Suriye’de ve Arabistan çöllerinde devam eden saf aksiyon, Uncharted serisinin neden en iyi aksiyon oyunları arasında yer aldığını kanıtlayan oyunlarından biri oldu.

Uncharted: Golden Abyss (2012)

Sony’nin o dönemki yeni mobil oyun konsolu PlayStation Vita’nın çıkış oyunlarından biri olan Uncharted: Golden Abyss, Nathan Drake ile bambaşka maceralar yaşamak isteyen oyuncular için biçilmiş kaftandı. Oyun konsoluna özgü teknik özelliklerin mükemmel şekilde kullanılabilmesini sağlayan yapım, ilk oyunun öncesinde yaşanan olayları konu ediniyordu.

Uncharted 4: A Thief’s End (2016)

Serinin şimdilik Nathan Drake’li son oyunu olan A Thief’s End, önceki yapımlardaki çizgisel oynanışı rafa kaldırıp açık dünya elementlerine adım atıyordu. Hikâye anlatımı ve duygusal derinlik itibarıyla serinin çıtasını yeniden erişilmesi zor bir noktaya taşıyan yapım, değişen oyun motoruyla birlikte çok daha güzel ve ayrıntılı grafiklere kavuşmuştu.

Uncharted: The Lost Legacy (2017)

Düşmanlara karşı savaşıp devasa alanlardaki bulmacaları çözmek için artık Nathan Drake’i değil onun eski sevgilisi Chloe Frazer’ı yönettiğimiz yapım, serinin geri kalanında görmeye alışkın olduğumuz yüksek dozda aksiyonu fazlasıyla veriyordu. Bölüm tasarımları ve Chloe karakterinin iyi işlenişi sayesinde oyuncuların beğenisini kazanan yapım, hem aldığı puanlarla hem de satış sayılarıyla bu beğeninin boşa olmadığını göstermişti.

Paylaş: